Ne daj se Khadgar !

Mislim da smo skrenuli u neke čudne vode gdje se gubi forumaški duh i počinje se "soliti pamet" gdje možda ne treba.
Khadgar se trudi preživjeti s tim što radi i tu bi mu trebalo dati podršku ako se može, zna i ŽELI. Samo kritizirati i tražiti "greške" nije baš previše forumaški.
Ali izgleda da sve ovo ide u nekom krivom smjeru i možda zbilja forum u ovom obliku nema više previše smisla.
Dva tri čovjeka se javljaju i pokušavaju uveseljavati ostale od kojih neki samo čekaju gdje će "ugristi".
Da se razumijemo, svi smo mi ovdje (bar se nadam) entuzijasti s željom nešto napraviti ili naučiti.
Razumijem da je nekima bavljenje elektronikom na neki način i "core bussiness" ili koketira s njim i da vjerujem da su upućeniji u neke stvari od nas ostalih, ali bilo bi dobro da umjesto kritika malko poguraju i pomognu. Neću sad to više elaborirati jer znamo gdje će nas odvesti

Osobno bih rađe da se više tog "znanja" na neki način pretoči u kakav projekt ili štogod vidljivog jer kojekakvog teoretiziranja i samohvale ima i previše na netu.
Ne bih htio da sa itko ovdje pronađe i ovo što pišem nema veze s ovih par prethodnih postova.
I da, plašenje s "gašenjem" ovakvih ili onakvih tranzistora, kondenzatora i štatijaznamčega doista je pomalo nepotrebno.
Dijelovi koje nas 99% koristi će se još dugo nalaziti na tržištima ili kojekakvim lagerima. Ionako skoro nitko više ništa ne radi

Uvijek će se naći neka zamjena ili bolja varijanta. Uvijek će biti hvalospjeva za kojekakve (baš te, iz BAŠ te godine i sl.) fetove ili tranzistore što se uglavnom svodi na nabijanje cijena i beskrajno filozofiranje i pisanje o "zvuku" a koji nikad nitko nije čuo. Barem ne u svojem prostoru.
I ZAŠTO se stalno inzistira na japanskim ili američkim komponentama kad ih ima i više nego dovoljno europskih.
Valjda zato jer među "znalcima" puno bolje zvuči 2N nego prezreno BD ili BC

Pustimo sad na stranu karakteristike i deciBele. 120dB nečega našim ušima sigurno nije lošije od 125 dB a to što proizvodi tih 125 je puuuno skuplje.
Što onda reči na to da praktički najbolji R2R magnetofoni imaju odnos S/Š od cca 75-80 dB a mi težimo onom od 150. HALO!!
Malko je drukčije s "šumom" ispravljača ali i za to odavno postoje rješenja samo što im se nekad nije poklanjalo toliko pažnje kao danas.
Da se razumijemo, nemam ništa protiv SMD-ova i još uvijek mogu zalemiti s OBIČNOM lemilicom bilo što ali hvaliti ih previše u audio uređajima je malko pretjerano.
Istina, nabavio sam SMD puhalicu i u postupku sam nabave grijane platforme ali to je tek da se nađe

Nikad me nitko neće uvjeriti da će SMD elektrolit ili kondenzator raditi bolje od "klasike". Probao koješta od toga i odustao.
Sigurno da SMD ima prednosti u mnogim aplikacijama ali 95% onoga što ovdje radimo nema veze s tim. Pogotovo to vrijedi za one koji tek počinju i pokušavaju napraviti nešto prvi put.
Teško da će oni od prve dizajnirati neki napredni DAC ili togod. A i tu se šire kojekakve fame koje se uglavnom svode na to da najbolje rade nenabavium komponente

Zbilja mi je pun kufer bajki o npr. TDA 1451 i sl. što god tko rekao. Najveći benefit od toga imaju trgovci koji takve fame i šire. Trenutna cijena TDA1451A na tržištu je od 50 - 200 USD. Oni od 50 su valjda fake

.
Nenabavium a ima ih koliko god hoćeš. Ali koštaju.
Eto, par nabacanih tema za diskusiju umjesto nedjeljne propovijedi

Tema za kritiku i diskusiju koliko hoćeš

Ništa ne bacam. Sve mi treba.......