Opremanje radionice

Re: Opremanje radionice

PostPostao/la Topolino » Uto sij 30, 2024 8:14 pm

Baterije su uvjek problem. Trajnost i stalno novi modeli pa moras kupovati novi alat. Bosch jos jedino plavi na kabel, ostalo ne hvala. Pevex je postao banana, nekad kao SOS mi se vise isplati otici u bauhaus :roll: Zadnje od alata sta sam tamo kupio je einhel aku busilica prije 5g. Ljetos sam kupio gletericu za 7€ u kvartovskim boje i lakovi, najblizi ekvivalent kvaliteti u pevex-u je bila 12€ i bila je razred ispod ...
Topolino

PostPostao/la Bepone » Uto sij 30, 2024 8:31 pm

bosch zelena 2007. jos radi sa istom baterijom (!!) nepoderivo, kasnije oko 2012-13. sam kupio jos jednu bosch zelenu nove generacije ali se ta raspala i vratio se na staru,
kupio i bosch plavu ali i to se raspalo za par godina, rastopili se limici u baterijama (kontrolirano kvarenje??)

ona prva zelena glodjem sa njom svaki dan nema ca nisam radio i jos koristim orig bateriju, to je apsolutni rekord med svim mojim alatom
Bepone

PostPostao/la micro » Uto sij 30, 2024 10:11 pm

Aku alat ima unutra vecinom 18650 clanke , promjer 18mm i 65mm duzine , postoje i veci clanci 21700 , 21mm promjer 700mm duzine jos vece struje i kapaciteti , ali su rjedje i puno skuplje.

U aku alat idu kod renomiranih proizvodjaca ti Li clanci 18650 sa nazivnim strujama min od 20A vecinom 25A ili 30A , zaboravite laptop clanke puno nize struje praznjenja , ovi su druga kategorija i puno skuplji.

Od tih baterija zavisi i snaga alata a i dugotrajnost alata , makita mislim ne koristi ni 70% kapaciteta i baterije traju godinama , unutra su vecinom samsung clanci ima i drugih, znaci vrlo skupo.

Takodje ti clanci imaju osim struje i kapacitet baterije min je 1500mAh , skoro da ih se i ne koristi u kvalitetnijem alatu , najjeftiniji ali mali kapacitet.
Vecinom ugradjuju 2000mAh , 2500mAh i najskuplje 3000mAh po clanku i nazivne struje praznjenja 25 do 30A cak i vece max struje.

Kvalitetne baterije su skupe. Vecinom 18V baterije imaju 10 clanaka unutra i elektroniku. Ako su tanke onda 5 clanaka ali kapacitet im je manji. Postoje i sa 15 clanaka unutra.

Vecinom ako ode jedna celija u bateriji , prestaje sa radom , moze se zamjeniti uz veliko ali , mora biti slicnog unutrasnjeg otpora i struje odnosno istog proizvodjaca , vecinom sparivanje iz druge baterije koja je prestala da radi istog proizvodjaca , stavljanjem nasumice druge celije nije opcija.

Nekad kad se ostave na jako hladnom i duze vrijeme zna se jedna polovina isprazniti i inteligentni punjaci odbijaju punjenje , iako je baterija ok , treba otvoriti i dopuniti rucno ove koje su praznije na isti napon i dalje vecinom nema problema , znaci i gdje se drzi kad ne rade ima uticaja na trajnost.

Recimo makita punjac za 18V baterije sada kada je hladno i baterija je vani odbija takvu praznu bateriju da puni dok se ne ugrije recimo na 10-15C i onda je tek pocinje puniti.

Ove kineske baterije sa aliexpresa mogu biti smece ali mogu biti i dobre ali i dobre nikad nemaju takvu struju i kapacitet kao brendirane baterije, zato je ovaj alat koji koristi makita baterije zanimljiv , ako je dobro napravljen ima vecu snagu sa originalnim makita baterijama , normalno alati koji treba vecu struju.
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet vel 22, 2024 10:59 am

Upravo sada je stigla bušilica. Na prvu ruku bušilica izgleda dobro.Baterije su relativno lagane s obzirom na veličinu a sa vremenom će se vidjeti koliko dugo drže."Punjač" ide istog trena na elektronski otpad jer je moj mobitel teži od njega, iako opet to ne mora značiti puno jer bi struja punjenja trebala biti relativno mala ali svejedno baš ne ulijeva povjerenje.
Bušilica ima tri moda rada, šrafnciger,bušenje i udarno bušenje što bi moglo biti zgodno za nekakve zidove od cigle i sl.

422956945_415975834214365_2417216164311717599_n.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet vel 22, 2024 9:59 pm

Khadgar2007 napisao:Upravo sada je stigla bušilica. Na prvu ruku bušilica izgleda dobro.Baterije su relativno lagane s obzirom na veličinu a sa vremenom će se vidjeti koliko dugo drže."Punjač" ide istog trena na elektronski otpad jer je moj mobitel teži od njega, iako opet to ne mora značiti puno jer bi struja punjenja trebala biti relativno mala ali svejedno baš ne ulijeva povjerenje.
Bušilica ima tri moda rada, šrafnciger,bušenje i udarno bušenje što bi moglo biti zgodno za nekakve zidove od cigle i sl.

422956945_415975834214365_2417216164311717599_n.jpg

prema Makiti ovo izgleda ko dječja igračka :D
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet vel 22, 2024 10:14 pm

Pa i ja jesam veliko dijete pa ću se onda igrati sa njome u pješčaniku, biti će dobra za to.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet vel 22, 2024 10:44 pm

šta se tiče jeftilena Parkside iz Lidla je sasvim OK za te novce , kupija san par baterijskih gluposti starom i sve mu još traje , kolega sa posla ima par većih batreijskih i svi mu OK služe pa čak i na terenu a i ja iman dvi one male modelarske bušilice na koje uopće namam zamjerke šta se tiče trajanja baterije i izdržljivosti kao i ukupne kvalitete a odlično ođu za PCB i slične male gluposti
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Edison » Čet vel 22, 2024 10:44 pm

grunf napisao:prema Makiti ovo izgleda ko dječja igračka :D

Pa boju su poprilicno pogodili... ;)
Edison

PostPostao/la grunf » Čet vel 22, 2024 10:45 pm

Edison napisao:
grunf napisao:prema Makiti ovo izgleda ko dječja igračka :D

Pa boju su poprilicno pogodili... ;)