Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Phil » Pet svi 24, 2024 10:03 am

Napravio uteg za gram, kombincija špera i orah, teži 268 grama.

Slika
Phil

PostPostao/la dredder » Pet svi 24, 2024 3:13 pm

Mogao si ići na veću težinu od 250g, do400(?) kad si već radio. Estetski je lijep.
dredder

PostPostao/la Phil » Sub svi 25, 2024 6:22 am

dredder napisao:Mogao si ići na veću težinu od 250g, do400(?) kad si već radio. Estetski je lijep.

Nisam ni znao koja će težina ispast. To sam više manje za probu napravio. Ako bi dodao još jedan sloj. izgledao bi mi previsoko. Al možda iskombiniram i nešto drugo od materijala na sljedećem.
Phil

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub lip 01, 2024 7:20 pm

Da li je tko naišao na kakva pojačala u D klasi koja rade na 55VDC? Imam jedno razglasno pojačalo od prijatelja koje mu je vrisnulo pa bi najradije zamijenio sa nekakvim u D klasi. Naravno nije problem popraviti ali ima dva problema, prvi je što je to pojačalo ima jako malu ulaznu osjetljivost jer je predviđeno da radi sa nekom aktivnom miksetom, a drugi što je hlađenje nikakvo. Ima nekakav mali hladnjačić, nema rupa na kućištu i znajući da prijatelj to voli odvrnuti do kraja da sve trešti bolje uzeti nešto u D klasi nego kemijati sa ovime.
Inače razglasno pojačalo nije ništa specijalno, neki uradak od neke domaće firme Stax audio,a šema je školska sa po parom 2n3055/2n2955 u izlazu,a štednja na svemu je maksimalna tako da po meni nema smisla ići popravljati nešto što će ponovo izgorjeti.

Naravno postoji mogućnost da kod sebe u furdi iskopam neki odgovarajući trafo koji može dati nakon filtracije nekih 12-24VDC pa sam riješio problem,ali idem prvo probati sa ovim trafom koji je već u kućištu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la drazenK » Sub lip 01, 2024 8:57 pm

ja ti mogu riješiti problem hladnjaka ako odlučiš ići u tom smjeru
drazenK

PostPostao/la davorin » Sub lip 01, 2024 9:10 pm

Khadgar2007 napisao:Da li je tko naišao na kakva pojačala u D klasi koja rade na 55VDC? Imam jedno razglasno pojačalo od prijatelja koje mu je vrisnulo pa bi najradije zamijenio sa nekakvim u D klasi. Naravno nije problem popraviti ali ima dva problema, prvi je što je to pojačalo ima jako malu ulaznu osjetljivost jer je predviđeno da radi sa nekom aktivnom miksetom, a drugi što je hlađenje nikakvo. Ima nekakav mali hladnjačić, nema rupa na kućištu i znajući da prijatelj to voli odvrnuti do kraja da sve trešti bolje uzeti nešto u D klasi nego kemijati sa ovime.
Inače razglasno pojačalo nije ništa specijalno, neki uradak od neke domaće firme Stax audio,a šema je školska sa po parom 2n3055/2n2955 u izlazu,a štednja na svemu je maksimalna tako da po meni nema smisla ići popravljati nešto što će ponovo izgorjeti.

Naravno postoji mogućnost da kod sebe u furdi iskopam neki odgovarajući trafo koji može dati nakon filtracije nekih 12-24VDC pa sam riješio problem,ali idem prvo probati sa ovim trafom koji je već u kućištu.

TPA3255 radi bez problema do napona od 60V (po podacima firme "Texas Instruments" i do maksimalnih 69V!), a kroz praksu mogu reći da radi odlično i bez problema bez obzira na prosječan nivo glasnoće.
Pogledaj u podatke...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub lip 01, 2024 10:18 pm

Hvala na informaciji. Sigurno će se naći nekakav modul na ebayu ili aliexpressu koji ide do željenog napona, a ako nema vjerojatno će se uz malo truda jedan takav modul dati prepraviti.
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Ned lip 02, 2024 6:59 am

Uz ponudu iz Kine (koja je vrlo "šarena", ali se uz loše i prosječne, mogu naći i dobri proizvodi!) i njihove cjene ne vjerujem da kod nas možeš jeftinije napraviti pojačalo sa TPA3255, naročito zbog skupih komponenti koje su dodatno pojedinačno opterećene i sa svojim poštarinama.
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... ry_from%3A
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 8391972%21
Evo 2 linka (slična je ukupna cijena jer je kod drugog pojačala FREE SHIPPING i BLUE TOOTH) za pojačala koja se napajaju sa naponima do DC~48V. Kod tebe je napon od DC~55V, ali uz mali serijski stabilizator (darlington ili FET) se lako dobije potrebnih 48V za stabilno napajanje.
davorin

PostPostao/la Fantocci » Ned lip 02, 2024 8:28 am

Ovaj predloženi modul izgleda OK, dobro je što ima i ventilator. Pošto imaš u pojačalu vjerojatno samo jedan zvučnik, stavit ćeš ga u bridged (paralel mono) način, što se napravi sa jumperima.

Ja sam inače baš prije neki dan za sličnu namjenu (izgradnja bas pojačala) poručio ovaj modul:
https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 1802JpVrOI

Za njih (Wondom - Sure electronics) sam se odlučio jer mi se čini da po ozbiljnošću i kvalitetom malo odskaču od ostalih, imaju i svoju stranicu sa kontaktom, supportom i sve ostalo što treba neka ozbiljna firma. Njihove stvari prodaje i Soundimports.

Koliko sam gledao testove tih raznih kineskih 3255 modula svi upozoravaju, da je 48V i previše za njih, jer se počnu grijati i onda ih zaštita isključava. Možda se ovaj neće baš zbog ventilatora.
Ali ipak, ako prijatelj voli odvrnuti mogao bi si i uništiti zvučnik sa time, jer na 10% izobličenja stvarnu razvijaju veliku snagu (upozori ga na to). I zbog toga bih ja radije koristio niži napon, recimo oko 40V, pa će biti snaga i izobličenje niža.

Ja ću upotrijebiti 36V SMPS jer mi je oko 100W sa izobličenjem ispod1% dovoljno.
Fantocci

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lip 02, 2024 8:37 am

@Davorin
Nisam mislio napraviti nego prepraviti postojeći modul da izdrži napon od 55V,ali dobro kažeš.Jedan stabilizator sa fetom,zenericom i par kondenzatora bi bio dovoljan i pričvrstim ih na šasiju da se hlade.

@Fantocci
Dva zvučnika su, nemam nikakav zvučnik u pojačalu. Što se linka tiče stavio si jedan koji nema ventilator.
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica