Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Bepone » Pet lis 04, 2024 3:10 pm

metz connect to je kondic do francuske za tog treba jos jednu torbu kupit
Bepone

PostPostao/la sinisap » Pet lis 04, 2024 4:28 pm

Mundorf silver in oil..
sinisap

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto lis 08, 2024 10:46 pm

Što se radi...radi se to da ću sada trebati izvlačiti zadnje millse iz dupontove foto osjetljive folije, paos papira, kiseline za nagrizanje itd... :lol:
Prošli tjedan ja lijepo naručio šest komada opampova za jedan sinusni oscilator fiksne frekvencije. Danas mi dođu opampovi.Pogledam u vrećicu i što vidim,ne buhe već amebe, pa što sam ja to naručio. :shock: Pogledam točnu oznaku dijela, ukucam u mouser i vidim da nisam obraćao pažnju na kućište opampa već samo glavnu oznaku. I sada razmišljam da li da čekam sa drugom narudžbom i naručim nove u soic kućištu ili da iskoristim ove amebe, rekoh idemo iskoristiti to što imamo barem ću vidjeti koliko millsa mogu izvući sa DIY pločicama.

Na slici se lijepo vidi razlika u veličini. Zalemiti to neće biti nikakav problem, ali napraviti PCB će biti u najmanju ruku zanimljivo, naravno kada prepravim PCB i stavim na mjesto soic msop kućište.

MSOP zajeb.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Bepone » Sri lis 09, 2024 4:33 pm

oko 8 milsa mores (0.2mm) ali to je toliko pretanko da ce ti s vremenom puknut i prekinut spoj.. ici na smd doma je cisti napor i gubljenje vremena...a da ne govorimo da si smanjio trajnost uredjaja takvim aktivnostima....prije ili poslije ces zazaliti, ustvari vec jesi :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet lis 10, 2024 11:50 pm

Ha čuj, može se svašta desiti, ali imam dobar laminat i znao sam raditi smd PCBe koje sam onda doslovce mrcvario sa preinakama i bakar se nije odljepio. Nisam neki pretjerani ljubitelj SMDa,ali ne vidim razloga zašto ne ako će to smanjiti PCB nekog mjernog instrumenta(manje zauzimanja prostora na stolu). Osim toga tu smo da se igramo pa zašto ne isprobati i vidjeti do koje granice mogu ići.

Evo i THTa tebi za dušu. :ugeek:
Pratim nekog danca na youtubeu i prije par dana je okačio video o nekom radnom ispravljaču koji ima tiristorski predregulator tako da se ne treba zezati sa preklapanjem sekundarnih namota,velikom disipacijom na serijskom elementu i sl. A kako meni tako nešto treba(točnije 4 komada) rekoh idem napraviti jedan univerzalni PCB gdje će se samo promjenom vrijednost elemenata moći napraviti od niskonaponskog do visokonaponskog ispravljača. Layout nije još kompletno gotov,ali je tu negdje na nekih 80%. Naravno moto je i dalje "nabijem kineze" te će PCBi biti napravljeni kod kuće.
Delta elektronik 500-03.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la Bepone » Sub lis 12, 2024 2:17 pm

nikako da i ja zgotovin svoj 2. lab ispravljac.. onaj starinski iz elektora sa 0-2A i 0-30V :P
Bepone

PostPostao/la pinco » Sub lis 12, 2024 4:12 pm

Taj je odličan, ja san 3 komada napravija dvostruka, i to radi godinama.
pinco

PostPostao/la Bepone » Ned lis 13, 2024 3:43 pm

da da, moj od 95. mozda i jos nije pokleknuo :dance:
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet lis 31, 2024 11:10 pm

Izgleda da neće ići MSOP već SOIC. Napravio sam neku brzinsku narudžbu u TMEu pa rekoh da usput vidim jel imaju one opampe koji mi trebaju u SOIC kućištu, i bome imaju. Tako da nisam trebao izvlačiti zadnje millse sa foto-folijom. :mrgreen:

Znači radi se o FM stereo koderu i uz to dolazi i ton generator za nekoliko frekvencija u audio opsegu. Nisam htio ići na preklapanje RC članova da sa njima biram nekoliko fiksnih frekvencija,već sam napravio četiri identične pločice sa fiksnim frekvencijama pa ću onda preko reed releja na izlazu oscilatora odabrati koja frekvencija će ići u ulaz FM stereo kodera.
20241030_145714.jpg

I usput sam zamijenio metalne ventile sa kojima sam regulirao protok zraka za upumpavanje u spremnik sa kiselinom za nagrizanje sa plastičnim. Metal i kiselina baš ne idu zajedno i naravno da su korodirali i jako malo zraka je prolazilo. Čim sam to zamijenio, podesio fino protok zraka, nagrizanje je završeno barem tri puta brže. I mogu samo reći CuCl2 za nagrizanje je zakon, kakva solna,FeCl3 i sl. Od kako sam napravio CuCl2(mješavina FeCl3,bakra,solne kiseline i upumpavanja zraka) prije nekih deset godina do danas radi kao švicarski sat, tu i tamo ulijem malo solne, upalim pumpu za zrak da se kiselina regenerira i ja mislim da sam doživotno miran što se tiče kiseline za nagrizanje. :lol:
Khadgar2007

PostPostao/la Bepone » Sub stu 02, 2024 5:09 pm

zanimljivo to cucl-anje :P
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica