Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Bepone » Pon tra 28, 2025 1:49 pm

dobra pecica! x30 komada! mozda sam zapalio taj amp u krivo godisnje doba! :lol:
Bepone

PostPostao/la Cindra » Pon tra 28, 2025 2:06 pm

Za kupaonu prije kupanja djece da malo temperira
Cindra

PostPostao/la davorin » Pon tra 28, 2025 2:27 pm

Bepone napisao:ca to na prosloj stranici je tvoja pcb , napravljena od kineza? ok necu kritizirat prevec i ponistavat trud .. :P

ali samo jedan detalj, prvo mi je upala ova stvar , premali je razmak izmedju + i - 300V, kao i pinova 3-4 prema ub+, ok manji je nesto napon , ultra linear, i lakirano je ali to sve treba max razmaknut... anoda se mice od min do max.. pa opet imamo razliku potencijala.. vitroplast je porozan upija vlagu, to ce sve prasnut jednog dana..

Probojni napon kroz vitroplast je ~2,5kV/mm, a tu gdje si nacrtao ima maksimalno ~200V i to kad dođe do problema!
Udaljenost između vodova je ~2,5mm (minimalno!), a vjerojatno i ~3mm, a uz napajanje od Ub~320V mi nije jasno kako bi se tu mogao pjaviti napon od ~6kV koji bi uzrokovao nekakvu iskru ili gorenje!?
Kakvu bi vlagu mogao tu upiti ako se sve grije od elektronki!? Čak i da se polije vodom, ta bi voda isparila prije bilo kakvog preskakanja iskre.
Dobijam dojam da pokušavaš dokazati pisanim putem da pločice koje nisi nikada isprobao, a dokazale su se u praktičnom radu nikako ne mogu raditi dobro!?
davorin

PostPostao/la Bepone » Pon tra 28, 2025 10:07 pm

Zasto treba razvlacit ovu diskusiju? Pa sve se vidi zaokruzeno je.

Kolika ti je udaljenost ovdje na crveno?
Direktno si ponistio prednost nozica elektrolita 5-7.5 mm tako da si preblizu vodio + i - i tih 5mm sveo na manje od 1.

Lak na vitroplastu ti je samo povrsinski, u dubini nije. Nagledao sam se u zivotu probijenih pcba i havarija, to mi je bilo i delo...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: Bepone; Pon tra 28, 2025 10:09 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
Bepone

PostPostao/la Edison » Pon tra 28, 2025 10:09 pm

Bepone napisao:ca to na prosloj stranici je tvoja pcb , napravljena od kineza? ok necu kritizirat prevec i ponistavat trud .. :P

ali samo jedan detalj, prvo mi je upala ova stvar , premali je razmak izmedju + i - 300V, kao i pinova 3-4 prema ub+, ok manji je nesto napon , ultra linear, i lakirano je ali to sve treba max razmaknut... anoda se mice od min do max.. pa opet imamo razliku potencijala.. vitroplast je porozan upija vlagu, to ce sve prasnut jednog dana..

Bepo, što ti teba potezat "boškarina" za rogove? :naughty:

Staklolit (Vitroplast) TSE-5/130 / HGW2372.1 - FR4
Dielektrična i mehanička svojstva jednaka kao TSE-2. Kategorija zapaljivosti FV0

Staklolit (Vitroplast) TSE-2/ HGW2372 - G10
Stabilna dielektrična svojstva pod uvjetima visoke vlažnosti i temperaturi do 130°C

VITROPLAST FR4 VO
Designation acc. DIN 7735: HGW 2372.1
Designation acc. IEC 60893: EP GC 202
Properties:
- very good mechanical properties
- very good electrical properties
- low water absorption
- flame retardant
- thermal classification B (130°C)

"idite sadit kumpire a ne se svadjat po forumima bolje cete napravit.." :hand:

;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Bepone » Pon tra 28, 2025 10:11 pm

pa preko 25 godina sam u pcbima profesionalno delali smo drajvove za motore na pcbima, i ja sam to ispitivao, svaka 10 je bila probijena, to se desava jednostavno, da ne spominjen koliko gitarskih spaljenih sam imao nebrojeno (50+). ca iman ja tu sad objasnjavat , jasno je kao dan.

teoretske brojke su samo - teoretske - i zasto pricamo o teoriji - u praksi se svasta desava., da je samo po teoriji onda nic nikad ne bi pregorilo.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon tra 28, 2025 10:13 pm

treba znat predvidjet problem, uglavnom to je bit mojih postova a ne tu seciranje davorina ,kao ca se misli, odgovorio bi svakome isto.
Bepone

PostPostao/la Edison » Pon tra 28, 2025 10:14 pm

Pa dobro... ali ipak, FR4 slabo upija vlagu... :geek:
Edison

PostPostao/la Bepone » Pon tra 28, 2025 10:24 pm

vo je EL84 amp poslije 10g u upotrebi, naprimjer.
pointe.png
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon tra 28, 2025 10:26 pm

znaci od hladnih lemova, karbonizirane plocice, otpadanja vodova, odljepljivanja padova...svega ima, isto je bio teoretski amp mi se cini, izumitelj je pratio samo teorijske brojke. :doh:
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica