Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Bepone » Uto tra 29, 2025 10:56 pm

izlazni kondi prema zvucniku na 50tak, bolje da je nec manje :mrgreen:
IMG_20250428_161039.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la davorin » Sri tra 30, 2025 9:16 am

Slobodan (SStrsat) je u Bjelovaru (na TF-u) predstavio OTL-SE-pojačalo sa 5 komada 6S33S paralelno i prigušnicom (bila je fizički jako velika zbog ogromne DC struje kroz nju) koje je izuzetno prirodno i neutralno zvučalo. To je zapravo jedino pojačalo koje sam vidio da može u normalnoj dinamici pogoniti HI-FI zvučnike prosječne osjetljivosti, a da ima OTL-SE topologiju!
Imao je i u tom pojačalu jako puno problema sa ogromnim grijanjem, zapravo sa hlađenjem, jer je nastojao da ne koristi ventilatore za prisilnu cirkulaciju zbog buke i šuma koji proizvode i smetaju slušanju glazbe.
Na licu mjesta je morao mijenjati jedno septar podnožje koje nije moglo trajno podnositi takav rad, iako je bilo keramičko (srećom ga je imao Harkonen i to jednakog tipa i dimenzija!).
Ne sjećam se koliko je dobio čiste izlazne snage, ali se sjećam da je struja kroz 5 elektronki bila ~1,25A što bi uz napon napajanja Ua-k~200V dalo trajnu anodnu disipaciju od Pa~250W, a ako se tome doda i grijanje Pf~200W dobije se nevjerojatnih Pd~450W za svaki mono-blok i to sve bez grijanja predstupnjeva i ispravljača.
Predlagao sam mu, poučen iskustvima hlađenja odašiljačkih elektronki iz linearnih pojačala za visoke frekvencije koja sam do tada napravio i servisirao, da ispod svake elektonke, odnosno izpod podnožja na dno šasije ugradi po jedan ventilator od 12V koji bi se spojio na 6V i ne bi smetao slušanju glazbe, a sigurno bi svih 5 ventilatora smanjilo grijanje podnožja i elektronki na prihvatljivu mjeru.
Rekao je da će to razmotriti, ali kako to pojačalo više nije donosio na slijedeće TF-e, nisam siguran kako je odveo višak topline
Pojačalo, po njegovim tvrdnjama nije trebalo raditi stalno, već u intervalima od "sat rada, sat pauze", jer je još uvijek bilo u eksperimentalnoj fazi.
davorin

PostPostao/la Bepone » Sri tra 30, 2025 9:42 am

Jako je lepo dela ta otl, za testiranje je koristio video sign al od 4MHz na ulazu i otl je i to prenio.. Govorio je uvijek amp mora delat na MHz-ima bez problema i oscilacija jer ako to tamo odradi, audio 20kHz ce kao od sale.. Ja sam mu bocnice delao od tresnje za taj amp i to je tako ostalo..
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri tra 30, 2025 10:56 pm

Evo pomalo se završava "fizički" dio au-d11.Preostalo je dobro testirati preamp dio na oscilacije, nakon toga izlazni dio bez izlaznih tranzistora i ako to prođe kako treba biti će super. :)

au-d11.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet svi 01, 2025 1:07 am

u ovaj ima 'pipe' ;) , jeli znaš jel ispravan tj jel dobro provodi toplinu

i Kemet , ide se na duži vjek trajanja ;)
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet svi 01, 2025 1:21 am

Glavne elkose biram na sljedeći način pogotovo ako nisu okruženi velikom toplinom; ripple struja-vijek trajanja-temperatura. Kada sam ih naručivao nisu imali u mouseru ništa od nippon-chem, nichicona ili neke "zvučnije" firme na lageru, tako da je pao Kemet. Ovaj primjerak je bio Kaletov i prodao ga je nakon što je napravio mali servis. Između ostalog testirao ga je pri punoj snazi i nije imao problema sa hlađenjem.
Ono što se desilo trenutačnom vlasniku je da je prestao raditi iz vedra nema pri relativno tihom slušanju, izgorio je mrežni osigurač i svi izlazi, dok je sve ostalo ispravno. Znam da ova brza pojačala imaju problema sa oscilacijama izmjerio sam sve i jedan element na PCBima,nešto što nemam običaj i oni su ok, naravno elkosi se svi mijenjaju.Također ovaj primjerak nema one "black flag" blok kondenzatore. Ono što me začudilo je broj hladnih lemova u nastajanju i naišao sam na par lemova koji su baš pukli i nogica se mogla izvući sa lemnog mjesta bez problema.

Kada si već pitao da li znam jel heat pipe ispravan. Ima li neki način da se to provjeri u kućnim uvjetima, osim naravno da ga se optereti sa toplinom?
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet svi 01, 2025 1:56 am

Khadgar2007 napisao:Glavne elkose biram na sljedeći način pogotovo ako nisu okruženi velikom toplinom; ripple struja-vijek trajanja-temperatura. Kada sam ih naručivao nisu imali u mouseru ništa od nippon-chem, nichicona ili neke "zvučnije" firme na lageru, tako da je pao Kemet. Ovaj primjerak je bio Kaletov i prodao ga je nakon što je napravio mali servis. Između ostalog testirao ga je pri punoj snazi i nije imao problema sa hlađenjem.
Ono što se desilo trenutačnom vlasniku je da je prestao raditi iz vedra nema pri relativno tihom slušanju, izgorio je mrežni osigurač i svi izlazi, dok je sve ostalo ispravno. Znam da ova brza pojačala imaju problema sa oscilacijama izmjerio sam sve i jedan element na PCBima,nešto što nemam običaj i oni su ok, naravno elkosi se svi mijenjaju.Također ovaj primjerak nema one "black flag" blok kondenzatore. Ono što me začudilo je broj hladnih lemova u nastajanju i naišao sam na par lemova koji su baš pukli i nogica se mogla izvući sa lemnog mjesta bez problema.

Kada si već pitao da li znam jel heat pipe ispravan. Ima li neki način da se to provjeri u kućnim uvjetima, osim naravno da ga se optereti sa toplinom?

taj Kemet ti je u biti BHC koji je kvalitetniji od svih koje si nabroja ali eto piše Kemet :(

sićan se da je bilo nekih pojačala sa heat pipeom di su baš oni pravili problem ,a za ispitati termalna kaamera začas riješi problem , ne znan jel je imaš , ja je imam u mobitelu i to baš Flirovu i odlično posluži za sve , evo par slika s posla , sad možeš kupiti na USB za mob kao nadogradnju i nije više skupo

prva je najzanimljivija, 200A prži jednu fazu :D
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet svi 01, 2025 2:10 am

Ja sam mislio kupiti za neku sitnu lovu(par sto kuna) kenwood ka-1000 pojačalo u slim kućištu,ali me je Gašo odvratio jer je baš rekao da sa time modelom ima hrpa problema, od heatpipea do stvari na razini elektronike,a i u oglasu je pisalo da je pojačalo već par puta popravljano.

Termalnu kameru nemam,ali nije da nisam razmišljao da ju kupim.
Khadgar2007

PostPostao/la DrFireBottle » Čet svi 01, 2025 10:48 am

Hej ekipa, ovako...

Nažalost krenuo mi je krepavat izlazni trafo i probija na London City Super Amplifier, to pojačalo se najviše od svega ikad svira (20 sati tjedno i ekipa i ja u sviraoni) te ga stalno šerafim, čačkam i kak se veli konstantno je "pod nožem", ne bih davao premotavati već postojeći koji je ubačen od Orange 120 jer nikad nije najbolje to radilo s tim.

Cilj je da novi izlazni trafo ima jako puno "headrooma" i "puncha" uz naravno jako jako puno glasnoće jer ga se na koncertima svira i to stvarno do daske.

Uglavnom da skratim, trebao bi mi neki dobar dijagram za dati namotati novi u Voltu ili drugdje, taman jučer stigle nove ElectroHarmonix EL34 i pojačalo je odlučilo postat sve tiše i izdahnut, ista situacija kao sa onim Ampegom VT22 u jednoj temi nedavnoj.

Ne želim kupovati od nigdje drugi trafo nego baš namotati u vintage stilu za takav amp!
Bacajte prijedloge :violin:

london city.jpg
DrFireBottle

PostPostao/la davorin » Čet svi 01, 2025 12:00 pm

:lol:
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica