Testni pult

Re: Testni pult

PostPostao/la Ivor » Čet lip 25, 2026 12:36 pm

Imao sam sličan problem. Nabavio sam oveći trafo 220V/380V s izvodom na sekundaru za 220V, snage oko 250VA. Namjeravao sam ga koristiti kao odvojni trafo za eksperimentiranje. Prodavač se hvalio kako njegov sin mota vrlo kvalitetne transformatore, pa sam smatrao da neće biti problema ako ga spojim na 230V. :eusa-liar:
Utvrdio sam da je trafo u stvari jako škrto namotan. Već kod primarnog napona 180V opažao se efekt zasićenja jezgre. Kod 230V se tako enormno grijao (bez opterećenja) da je bio praktički neupotrebljiv.
Problem sam riješio tako da sam rastavio trafo i odmotao dio sekundarnog namota. Preostalo sam seijski spojio (u fazi!) s postojećim primarnim namotom. Odmotanu žicu sam namotao natrag i to je sada sekundar. Nakon sastavljanja trafoa ostala je vrlo mala razlika između primarnog i sekundarnog napona. Ali struja mirovanja se bitno smanjila. Trafo koristim kao odvojni u oba smjera, zavisno od toga treba li možda malo smanjiti ili povećati napon. Dobro mi je služio kod popravaka switching napajanja s primarnom stranom spojenom na mrežu (ATX za kompjutere). U tom slučaju za početak spojim u seriju sijalicu od 60-75W zbog sigurnosti (zaštita od kratkog spoja u ispitivanom uređaju).
Imam problem za svako rješenje
Ivor

Re: Testni pult

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet lip 25, 2026 3:23 pm

Ne znam jel si vidio kako trafo izgleda, imaš na prvoj stranici jednu sliku, ali odmotavanje ne dolazi u obzir. Trafo je zaliven sa više laka(i još možda prefarban) nego što ima majoneze u francuskoj salati. :lol:

Situacija sa izvodima,naponima je sljedeća. Trafo ima izvode 135-0-135VAC na jednoj strani, a na drugoj 0-115-208-222-230-250VAC i na njemu piše 430VA. Malo sam zaboravio koju kombinaciju koristim jer sam ipak uspio iskemijati da imam neki normalni napon na izlazu trafoa. Znači koristim onih 2x135VAC namotaj kao primar(mrežni napon je 233VAC) i na sekundaru 0-250VAC imam 217VAC.
Probao sam i 250VAC namotaj kao primar(mrežni napon 233VAC), a na sekundaru 2x135VAC imam 250VAC. Po meni takav raspored primara/sekundara bi bio savršen za onaj trik sa dodatnim trafom.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Prethodni

Vrati se na: Pomagala