davorin napisao:Prije par dana su do mene svratili Zuzi i NinoS, i tom prilikom je Zuzi donio 2 izlazna transformatora da ih u budućnosti "humano" rastavim i pripremim za premotavanje.
Radi se o protufaznim transformatorima firme ISKRA koji su radili u kino-pojačalima aparature KO-04 od 25W, sa parovima elektronki 4654 u izlazu, sa po 3 komada EF12 u predstupnjevima i ispravljčicom AZ50. Pojačala su bila vrlo kvalitetno napravljena i radila su AB1 klasi sa automatskim prednaponom.
Izlazni transformatori su imali primarni induktivitet veći od 24H (na 25Hz), primarnu anodnu impedanciju od Raa=10kOhma, sekundarne izlaze od 200 Ohma (linijski izlaz ~70V) i 25 Ohma (linijski izlaz od ~25V), a davali su punu snagu (25W) od 40Hz do 14kHz. U odličnom su stanju, i gotovo da ih je šteta rastaviti i razmotati.
Uspio sam kvalitetno rastaviti transformatore i spasiti sve limove i kalupe. Limovi su bili mjestimično zahvaćeni korozijom (jedan manji dio), ali odličan kvalitet limova je opravdao pojedinačno čišćenje svakog lima. Primarni namotaj je bio namotan sa lak žicom debljine 0,18mm, što je bila dovoljna debljina korištenje izlaznih elektronki 4654, ali kako sam namjeravao trafo napraviti lakše primjenjivim za današnje elektronke (mislim na EL34 i 6L6GC), probao sam sa lak žicom debljine 0,20mm.
Iako je kalkulacija za provjeru mogućnosti smještaja namotaja u "prozore" davala pozitivan rezultata, nisam niti uz najveće stezanje namotaja uspio na postojećem kalupu staviti sve potrebne sekcije. Problem je bio u tome da je presjek oblika kalupa više kao izduženi pravokutnik, a ne kvadrat što bi bilo idealno. To je uzrokovalo preveliko izdizanje namotaja u sredini duljeg dijela, i nedostajalo je prostora za sve namotaje (ukupno 10 sekcija u 2 reda po 5; 6 sekundarnih i 4 primarne sekcije sa gomilom izolacija. Slobodan prostor za namotaje je bio dodatno smanjen time da je debljina stjenki kalupa bila 2 mm, pa je tako efektivna širina namotaja bila manja za 6mm po širini i 2 mm po visini.
Zbog toga sam morao trafo namotati bez kalema jer sam time dobio potrebni dodatni volumen. Takvo motanje traži veliku pažnju i preciznost prilikom namotavanja žice i stavljanja izolacija zbog mogućnosti da žica "sklizne" preko ruba i pokvari cijeli rezultat.
Transformatore sam namotao prije 15-ak dana, ali sam tek danas našao vremena da složim limove, vijke i profile za pričvršćenje trafa.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.