Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la audio kutak » Čet lis 03, 2013 9:21 am

micro napisao:Koliko je meni poznato da su provjereni ispravljaci taj elektorov iz 82 godine , koji je neko pravio na starom forumu , bile slike. Takodje i vellemanov koji je komplikovaniji malo jer trazi trafo od 2x15V i ima rele koji prebacuje da se dobije manja disipacija na tranzistorima. Oba projekta nisu jeftina ako ih radis sa trafoima za koji su projektovani prvi mislim da je oko 5A ,drugi 10A. Znaci treba dobri hladnjaci , trafo i dosta izlaznih tranzistora. Ako pravis slabiju varijantu do 2A , stedis samo na trafou , izlazni tranzistori nisu tolika stavka , trebas manji hladnjak. Oba imaju i strujnu i naponsku regulaciju.

Takodje postoje gotove pcb na ebayu, i to "koliko novca toliko muzike".

ne treba mi puno ampera.... 1 do 2 A će biti i više nego dovoljno..
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Edison » Čet lis 03, 2013 9:42 am

audio kutak napisao:molim nekoga tko ima provjerenu shemu za ispravljač od 0-30V recimo do 2A

ovih dana sam uvidio da mi tako nešto treba za testiranje....

bilo bi zgodno da je duplo pa da mogu imati simetrično napajanje ili obično, po potrebi...

još bi jako dobro bilo kada bi u izlazu bili 2N3055, njih imam dosta...

Kutak, sto fali regulatorima s LM350 ili LM338? Shema je u datasheetu. Ne mozes bas ici na 0V, ali od 3-4V do 30V ide. I ne trebaju ti nikakvi dodatni tranzistori, samo hladnjaci za chipove. Napravis dva i stackiras ih jedan na drugi pa ces imati +/0/- .
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la davorin » Čet lis 03, 2013 9:48 am

Edison napisao:
audio kutak napisao:molim nekoga tko ima provjerenu shemu za ispravljač od 0-30V recimo do 2A

bilo bi zgodno da je duplo pa da mogu imati simetrično napajanje ili obično, po potrebi...

Kutak, sto fali regulatorima s LM350 ili LM338? Shema je u datasheetu. Ne mozes bas ici na 0V, ali od 3-4V do 30V ide. I ne trebaju ti nikakvi dodatni tranzistori, samo hladnjaci za chipove. Napravis dva i stackiras ih jedan na drugi pa ces imati +/0/- .

Može ići i od NULE, akose izvod ADJ. preko potenciometra (regulator napona) spoji na negativni napon (recimo -5V, a može i -3,3V; struja toga izvora može biti jako mala!).
davorin

PostPostao/la davorin » Čet lis 03, 2013 9:53 am

davorin napisao:
davorin napisao:Prije par dana su do mene svratili Zuzi i NinoS, i tom prilikom je Zuzi donio 2 izlazna transformatora da ih u budućnosti "humano" rastavim i pripremim za premotavanje.
Radi se o protufaznim transformatorima firme ISKRA koji su radili u kino-pojačalima aparature KO-04 od 25W, sa parovima elektronki 4654 u izlazu, sa po 3 komada EF12 u predstupnjevima i ispravljčicom AZ50. Pojačala su bila vrlo kvalitetno napravljena i radila su AB1 klasi sa automatskim prednaponom.
Izlazni transformatori su imali primarni induktivitet veći od 24H (na 25Hz), primarnu anodnu impedanciju od Raa=10kOhma, sekundarne izlaze od 200 Ohma (linijski izlaz ~70V) i 25 Ohma (linijski izlaz od ~25V), a davali su punu snagu (25W) od 40Hz do 14kHz. U odličnom su stanju, i gotovo da ih je šteta rastaviti i razmotati.

Uspio sam kvalitetno rastaviti transformatore i spasiti sve limove i kalupe. Limovi su bili mjestimično zahvaćeni korozijom (jedan manji dio), ali odličan kvalitet limova je opravdao pojedinačno čišćenje svakog lima. Primarni namotaj je bio namotan sa lak žicom debljine 0,18mm, što je bila dovoljna debljina korištenje izlaznih elektronki 4654, ali kako sam namjeravao trafo napraviti lakše primjenjivim za današnje elektronke (mislim na EL34 i 6L6GC), probao sam sa lak žicom debljine 0,20mm.
Iako je kalkulacija za provjeru mogućnosti smještaja namotaja u "prozore" davala pozitivan rezultata, nisam niti uz najveće stezanje namotaja uspio na postojećem kalupu staviti sve potrebne sekcije. Problem je bio u tome da je presjek oblika kalupa više kao izduženi pravokutnik, a ne kvadrat što bi bilo idealno. To je uzrokovalo preveliko izdizanje namotaja u sredini duljeg dijela, i nedostajalo je prostora za sve namotaje (ukupno 10 sekcija u 2 reda po 5; 6 sekundarnih i 4 primarne sekcije sa gomilom izolacija. Slobodan prostor za namotaje je bio dodatno smanjen time da je debljina stjenki kalupa bila 2 mm, pa je tako efektivna širina namotaja bila manja za 6mm po širini i 2 mm po visini.
Zbog toga sam morao trafo namotati bez kalema jer sam time dobio potrebni dodatni volumen. Takvo motanje traži veliku pažnju i preciznost prilikom namotavanja žice i stavljanja izolacija zbog mogućnosti da žica "sklizne" preko ruba i pokvari cijeli rezultat.
Transformatore sam namotao prije 15-ak dana, ali sam tek danas našao vremena da složim limove, vijke i profile za pričvršćenje trafa.

Lakirani, osušeni, pečeni i obojani:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la davorin » Čet lis 03, 2013 10:05 am

Kako sam uređivao 2 trafa iz posta prije, iskoristio sam priliku i sredio još 2 para izlaznih trafoa. Prvi par je za SE-ClassA (Jezgra SM-74, P=10 W/30 Hz, Idc=100 mA, Ra=5 kOhm, Rzv=6 Ohm, Lprim=16 H/25 Hz), a drugi par za PP (Jezgra SM-105a, P=30 W/25 Hz, Idc=2x100 mA, Raa=6,6 kOhm, Rzv=6 Ohm, Lprim=65 H/25 Hz, ULtap=43%).
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la zuzi » Čet lis 03, 2013 2:19 pm

Neznam koliko ljudi s mora vole orahovinu ali baš imam jedan par na višku,glede dogovora.
poklopac.jpg
zuzi

PostPostao/la davorin » Čet lis 03, 2013 2:30 pm

zuzi napisao:Neznam koliko ljudi s mora vole orahovinu ali baš imam jedan par na višku,glede dogovora.
poklopac.jpg

Koliki su? (I kažu da veličina nije važna! :lol: )
davorin

PostPostao/la zuzi » Čet lis 03, 2013 2:37 pm

Mjere i matematika mi slabije idu, možda neka osamnaestica jezgra ili tako nešto ali izmjeriti ću pa javim.
zuzi

PostPostao/la zuzi » Čet lis 03, 2013 2:50 pm

Evo i prigušnica izmjerenih (26,8 i 24,3 mH)
prigušnica izmjerena.jpg
zuzi

PostPostao/la audio kutak » Čet lis 03, 2013 3:52 pm

Edison napisao:

da ti budem iskren, treba mi ispravljač kojim ću moći narihtati recimo 0,5V 0,8V 1,1V 1,5V 3V a također
da sa njime mogu imati i simetrično napajanje od recimo 2x12V ili 2x15v ili 2x20V.....

struja nije toliko bitna jer će ionako služiti samo za testiranje, dosta je 0,5-1A, znaći da ga upalim, spojim što treba
i provjerim... to je to
We Are DIY-erz...
audio kutak

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica