Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la sonny » Čet lis 03, 2013 3:53 pm

Toliko veliki raspon i toliko fino podešavanje neće ići bez višeokretnog kvalitetnog potenciometra...
A to ne piše ni u jednoj shemi...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la audio kutak » Čet lis 03, 2013 4:04 pm

sonny napisao:Toliko veliki raspon i toliko fino podešavanje neće ići bez višeokretnog kvalitetnog potenciometra...

to se podrazumijeva, da moram staviti višeokretni pot.... ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la s@ki » Čet lis 03, 2013 4:48 pm

audio kutak napisao:
sonny napisao:Toliko veliki raspon i toliko fino podešavanje neće ići bez višeokretnog kvalitetnog potenciometra...

to se podrazumijeva, da moram staviti višeokretni pot.... ;)

Zapravo i ne.

Da ti uštedim malo novčića: spoji serijski dva pota ukupne vrijednosti ovog jednog višeokretnog.
Primjerice, da je manji 10% vrijednosti većeg pa ćeš imati "fine" i "coarse" podešavanje a dva "obična" pota su dosta jeftinija od poštenog viššeokretnog.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la davorin » Pet lis 04, 2013 9:50 am

Jutros nakon buđenja sam složio ranije namotani izlazni trafo za gitarsko pojačalo (Ra=2,2kOhma, Rzv=4-8-16 Ohma, Idc=100mA, P=6W). Jezgra i pripadajući pribor ("zvona", odnosno limeni oklopi) su od izgorenog izlaznog trafa korištenog u gitarskom pojačalu firme SELMER iz početka '60-ih godina. Na žalost ostatak pojačala je bačen (od strane vlasnika), a trafo je sačuvan jer je bio skinut i poslan vikleru na premotavanje. Kod viklera je "ležao" nedirnut više od 30 godina, pa sam ga "otkupio" od njega za par rundi pića! :lol: (vlasnik pojačala je, na žalost, umro u međuvremenu pa ga više ne treba!)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la davorin » Čet lis 10, 2013 9:08 pm

Kompliciranom razmjenom sam se danas dokopao jednog mrežnog odvojnog trafa 230V/230V-1000VA. Mogao bih u prazan prostor (ima ga!) između namotaja i jezgre domotati nekoliko namota za grijanja elektronki (za 6,3V samo 8 zavoja!) i imati prilično izuzetan mrežni trafo za pojačala! :dance:
Zanimljiv je i u izvornoj namjeni jer je dovoljno jak za galvansko odvajanje cijele audio tehnike u stanu (uglavnom! :mrgreen: ). :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Čet lis 10, 2013 9:18 pm

Takav bi meni dobro dosao :D
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Pet lis 11, 2013 9:41 am

Par "zgodnih" protufaznih izlaznih transformatora velike snage (nominalno 320W, a izmjerena snaga veća od 200W/40HZ; nemam jače pojačalo za mjerenje transfera snage, ali mislim da transformatori mogu dati i više!) za buduće projekte sa 6, 8, ili 10 izlaznih elektronki (po kanalu, ovisno o tipu elektronke i njezinom optimalnom prilagodnom otporu).
Transformatore nisam ovaj puta sam namotavao, već su kupljeni u firmi "WELTER AUDIO-ELECTRONIC", a dobio sam ih od NIKa.
Nisu jeftini (za naše prilike), ali su namotani na vrlo kvalitetnom limu (EI-135; presjek oko 32cm2) koji očigledno dozvoljava nešto veće gustoće magnetnog toka od onih uobičajenih, pa je cijeli trafo "normalnijih" dimenzija (čitaj: manjih i lakših! :lol: ) od onih koje namotavam sam.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Pet lis 11, 2013 11:40 am

Jednostavno, :drool: ima nešto u velikoj hrpi metala mmmmm
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Dean » Pet lis 11, 2013 8:19 pm

bolesnici.....
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la pamook » Sub lis 12, 2013 8:55 am

Dean napisao:bolesnici.....

:lol: sova sjenici i tako to.... :lol:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook