EI TORERO 16

Re: EI TORERO 16

PostPostao/la davorin » Uto stu 05, 2013 8:53 pm

Ukoliko ECF80 ne isplivaju kod tebe, mogu se naći kod mene! :P
davorin

PostPostao/la tubeman » Sri stu 06, 2013 11:14 pm

Isplivalo :)

Danas sam imao malo vremena pa sam napravio preliminarna mjerenja.

raspon do 30 kHz
Sada vidim da sam stavio krivu sliku jer mi je start freq 100 Hz umjesto 10Hz.
Ali, od 15 Hz je praktički ravno.
Sada mi se ne da opet sve uključivati, pa ću sliku staviti sutra.
Ionako ima još nešto malo podešavanja.
Pad od 2 dB se događa na 10 kHz, i tako se drži do 40kHz
Sve to uz povratnu vezu od cca 10 dB

Slika

Sinus je lijep i čist
Ovo je izmjereno na 41 kHz
Slika

Četvrtke su ok do nekih 5 kHz.
Poslije dobivaju zube :)
Ima tu još nešto (vrlo) malo "plivanja", ali to ćemo u paketu rješavati malo kasnije budući da je trenutno još dosta toga "na žicama".

Slika

Slijedi još malo tuniranja i uparivanja cijevi.
Zbog automatskog prednapona poželjno je da cijevi budu što bolje uparene.

Neću previše po tome prčkati i bilo što drugo mijenjati jer je cilj bio postići da sve to bude što bliže originalu.
Sve u svemu to zvuči vrlo pristojno.
Zvuk je čist, čvrst, snage ima dosta i prag klipinga je vrlo visok.
Kada sve bude gotovo onda ću izmjeriti izobličenja i snagu.

Ja za sada više nego zadovoljan.

Sada me više muči to što predstoji još dosta hardveraja :(
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la tubeman » Sub stu 09, 2013 9:26 pm

Nakon par dana trajnog pogona, mogu biti prilično siguran da će pojačalo i nadalje stabilno raditi.
Slijedi još nešto zafrkancije ali se polako približavam kraju :)

Prednju ploču sam fotošopirao odavno i sada je treba transferirati na 1 mm aluminijsku ploču i ugraditi.

Slika

Za to je potrebno napraviti element za učvršćivanje ploče, dva četverostruka preklopnika, četiri potenciometra i magično oko.
U stvari, sve se montira na taj nosač, a sama ploča će biti fiksirana šarafima potenciometara.

Nije nešto zahtjevno ali će biti pipavo i možda će potrajati obzirom na permanentan nedostatak vremena.
Uz to paralelno radim (koliko stignem) na par "refreša" koje bih isto htio što prije dovršiti jer mi zauzimaju puno mjesta.
tubeman

PostPostao/la pamook » Sub stu 09, 2013 9:32 pm

...ako mozes odati tajnu, kako radis transfer na plocu (sitotisak?).... i izrezivanje rupa te ostalih otvora, laser, CNC?

najvise me zanima ovaj prvi dio (transfer) :D
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tubeman » Ned stu 10, 2013 10:05 am

Nema tu puno tajni.
Postoji cijela hrpa mogućnosti za to, od kojih je zbog trajnosti najbolji sitotisak, pogotovo jer je potrebno dotiskati samo jednu boju.
Možda čak i to napravim ako se odlučim na još jedan primjerak za koji imam sačuvanu kutiju.
Inače je preskupo.

Druga varijanta je transfer s folije. To je obično zgodno kada se radi o A4 ili manjim komadima.
Ovdje bi se moglo izvesti jer nije previše zahtjevno iako je sama ploča veća od A4.
Nakon toga se mora sve prelakirati posebnim lakom.
Treća varijanta je print laserom na kvalitetni papir koji se lijepi na ploču, pa opet lakiranje...
Četvrta je print na samoljepivu foliju kojih ima svakakvih. Pa lakiranje....
Imam i posebnih folija koje ostavljaju trajan otisak, ali su dosta skupe uz dosadan postupak.
Ima još svakakvih metoda.
Jesmo li u EU ili nismo. A i Kina ima dobrih rješenja.
Samo mašta je ograničenje.....

Rupe:

CNC, Laser ... Ha ha ha
Rezbarska pilica je sasvim dobar i precizan alat.
Imam i onu na motor, ali to je tako malo posla da se ne isplati izvlačiti je iz bukse.

Inače, još početkom godine sam planirao neki manji CNC ili laser.
Izgleda da ću to ipak riješiti do kraja ove, pa će onda i kvaliteta (barem si utvaram) biti bolja.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Pon srp 13, 2015 12:56 am

Povratak zaboravljenog projekta :)

Najgore je doći do pred sam kraj i onda stati :(
Kod ovog uređaja treba još svega par sati posla, a nije mi se dalo ... cijelu godinu :)
Dakle, ostalo je pripremiti i namontirati prednju ploču, ožičiti do kraja i srediti poklopce.

Prednja ploča je bila krivac za odgodu jer mi se nije dalo osmišljati način kako sve to posložiti a da bude črsto i kasnije servisibilno.
Sve sam se nadao da ću negdje pronaći barem sliku svega toga, ali izgleda da ću ipak morati improvizirati.
Prema postojećim slikama mislim da ću sve skupa reproducirati dosta vjerno.

Danas sam od davno nabavljenog aluminija debljine 1.5 mm izrezao ploču i potrebne rupe. Dvije veće za tastaturu, i manju u sredini za magično oko.

Slika

Jasno, i četiri rupe za potenciometre.
Ostaju još četiri (šest) koje će prednju ploču i nosač tastatura držati na hrpi s ostatkom kutije.

Slika

Problem je i "uparivanje" tastatura jer se pokazalo da nemam dvije iste.
U originalu su boje bjelokosti pa će biti malo gnjavaže dok zamijenim crne ili smeđe tipke s onima originalne boje (na žalost, imam cijelu hrpu odgovarajućih tipki, ali niti jedan komplet ).

Slika

Ipak, vjerujem da će sljedećih dana negdje isplivati cijela tastatura s tipkama slonokosne boje. Znam da ih negdje ima još nekoliko....

Sljedeći dani bi trebali biti nešto ležerniji (osim srijede kada ću se zaputiti na jednodnevnu turneju do Hvara), pa vjerujem da ću ovo ubrzo dovršiti.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Uto srp 14, 2015 6:03 pm

Modifikacija tastature.

Jedna tastatura se koristi kao input selektor, a na drugoj je mrežni prekidač i tipke za visoki i niski filter.

Prva je baš onakva kakva po šemi mora biti.

Ova druga mora funkcionirati tako da ON/OF tipke ne budu mehanički spregnute s tipkama filtera koji se opet moraju moči uključivati svaki za sebe, bez utjecaja na ON/OF prekidač.
Postojeća tastatura funkcionira tako da se pritiskom na bilo koju tipku sve ostale isključuju, dakle nije pogodna za gornju funkciju.

Slika

Zato je trebalo napraviti modifikaciju koja će to omogućiti.
To sam izveo tako da sam prvo modificirao postojeću "šinu" koja blokira ostale tipke.

Slika

Odrezao sam dio koji služi kao "šarka" i umjesto nje prilemio tanku mesinganu cjevčicu s unutarnjim promjerom od cca 1,5 mm.
nakon toga sam šinu "narezao" kako bi pojedini dijelovi samostalno kontrolirali svoju (svoje) tipku.
kroz rupu sam provukao tvrdu mesinganu žicu debelu 1,5 mm, a između pojedinih segmenata umetnuo sitne matice kao distancere.
Žica sada ima ulogu osovine.
Radi dodatne čvrstoće, matice-distancere sam dodatno zalemio za okvir.

Slika
Slika

Sve skupa funkcionira upravo prema očekivanjima :) .
Sada još moram zamijeniti kapice tipki sa onim boje bjelokosti pa će i taj dio biti spreman za ugradnju.

Budući da noćas krećem na jednodnevnu turneju po Hvaru, mislim da ću prekinuti s današnjim većim aktivnostima i nastaviti za vikend :)
tubeman

PostPostao/la tubeman » Pet srp 17, 2015 12:55 am

Napravljen držač preklopnika, magičnog oka i ostalih komponenti koje se vežu na prednju ploču.

Iskoristio sam Al kutni profil 10 x 40 kojeg sam izrezao i izbušio tako da preklopnici i magično oko točno sjedaju na svoje mjesto.
Najveći posao su opet odradili rezbarska pila i turpija :)

Slika

Još treba napraviti četiri odstojnika pomoću kojih će se cijela prednja ploča prišarafiti na šasiju.
tubeman

PostPostao/la Schultz » Pet srp 17, 2015 7:41 am

I onda se srednješkolci strukovnih škola bune da samo turpijaju....

Turpija je iz raja izašla.
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la tubeman » Pet srp 17, 2015 9:07 pm

E..... :)
Mada, poznavajući stanje po školama, bojim se da bi tim spravama ispravnije ime bilo tupije :)

Idemo još malo dalje...

Odstojnici napravljeni.

Iskoristio sam Al šipku od 8 mm. Izrezao i urezao M3 navoje s obje strane.

Slika
Slika
Slika
Slika

Slika

Sve paše u "mikron" iako nije baš edisonovski picajzlavo ( :) ).
Dobro da sam sve dobro premjerio jer koliko god bila velika šupljina u "glavi" pojačala, ispalo je da je sve prilično tijesno.
Naime, pritiskom na tipku, sa stražnje strane preklopnika iskoči dio bakelitne vodilice nekih 5 mm i malo mi je nedostajalo da cijela stvar ne radi kako treba.
Ako taj komad naiđe na prepreku (ovdje stražnji zid) i ne izađe do kraja, ništa od preklapanja :(

Još jedino nisam na čistu hoću li ove šarafe s prednje strane ostaviti vidljive (osim centralnog) ili ću ih pokitati prije navlačenja same maske.
U originalu se vide.
Isto tako, najvjerojatnije ću desne tipke ostaviti tamno smeđe.
Ali, dugo je još vremena do sutra.
Tko zna što će se sve do tada promijeniti :)
tubeman

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja