Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la joe dalton » Pet pro 20, 2013 11:26 pm

Khadgar2007 napisao:Evo malo i "električarskog" posla,neka elektronika za paljenje ventila i pumpe. Na kanale A,B i C se spajaju ventili preko prekidača a kada je bilo koji/ili više njih zajedno od ventila "upaljeno" relej okine i upali pumpu.

A što će ti tu štampana pločica i sva ta skalamerija na njoj ako smijem pitati?
joe dalton

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet pro 20, 2013 11:32 pm

Ne znam, prijatelj mi kaže da mu složim to na PCBu, a tko sam ja da proturiječim,u zraku da to spoji ne bi se niti on niti ja snašli. :lol: A ovako je to bilo obostrano zadovoljstvo, njemu plug&play "uređaj" meni nešto krznatih u džep. :D
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » Pet pro 20, 2013 11:40 pm

Khadgar2007 napisao:Ne znam, prijatelj mi kaže da mu složim to na PCBu, a tko sam ja da proturiječim,u zraku da to spoji ne bi se niti on niti ja snašli. :lol: A ovako je to bilo obostrano zadovoljstvo, njemu plug&play "uređaj" meni nešto krznatih u džep. :D

To se rješava relejima ili samo jednim ako ventili imaju krajnje kontakte. Releje zašarafiš na što god hoćeš.
Ne kužim čemu služe diode i ostalo na pločici.
joe dalton

PostPostao/la Dean » Pet pro 20, 2013 11:55 pm

joe dalton napisao:Ne kužim čemu služe diode i ostalo na pločici.

Da pločica nebude prazna? :mrgreen:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la joe dalton » Pet pro 20, 2013 11:59 pm

Dean napisao:
joe dalton napisao:Ne kužim čemu služe diode i ostalo na pločici.

Da pločica nebude prazna? :mrgreen:

:angry-banghead:
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Sub pro 21, 2013 12:04 am

:lol: :lol: :lol: :lol:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub pro 21, 2013 12:09 am

Diode su tu primarno da naprave "dodatno" napajanje za relej koje je odvojeno od 220V mreže. Nisam smislio da na bilo koji drugi način povežem tri prekidača za ventile i relej koji se pali kada bilo koji ili sva tri prekidača su upaljena, a da se to funkcionira kako je zamišljeno. Ako te zanima okačim šemu.
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » Sub pro 21, 2013 12:11 am

Khadgar2007 napisao:Diode su tu primarno da naprave "dodatno" napajanje za relej koje je odvojeno od 220V mreže. Nisam smislio da na bilo koji drugi način povežem tri prekidača za ventile i relej koji se pali kada bilo koji ili sva tri prekidača su upaljena, a da se to funkcionira kako je zamišljeno. Ako te zanima okačim šemu.

Shema bi pomogla.
Jer prema onome kako si opisao sve ti je višak osim releja :lol:
joe dalton

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub pro 21, 2013 12:36 am

Evo šeme. Ima hrpa padova i svega da mi je lakše napraviti PCB i zato jer po jednom "kanalu"/prekidaču ide više ventila,nacrtano ih je samo dva jer je to dovoljno da se vidi funkcionalnost sklopa da sam nacrtao svih njih 6 bila bi veća zbrka nego sada . Uglavnom,znači ide ovako. Od faze prema "kanalima" A,B i C idu prekidači(3 komada prema svakom kanalu), od tog kanala prema nuli idu ventili. znači kada jedan ili više ventila je upaljeno mora relej okinuti i upaliti pumpu. Zašto su diode zato jer sam glup i ne znam kako da spojim relej a da jedan od prekidača ne upali i ostale "kanale". Zato mi je najlakše bilo to izvesti sa diodama i pravljenjem recimo to tako novog strujnog kruga koji samo sadrži relej.

Slika

p.s.
kliknuti na šemu za veću sliku.
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » Sub pro 21, 2013 12:53 am

Ne znam o kakvim prekidačima ti pričaš. Naime prekidači su naprave koje mogu prekinuti struju kratkog spoja i imaju zaštitnu funkciju.
Ono što ti koristiš ovdje vjerojatno su sklopke. Dakle sve što ti je trebalo su sklopke sa 2 para kontakata. Prvi uklapa ventil, drugi relej za pumpu.
Inače ne znam o kakvoj se pumpi radi. Nisam siguran koliko dugo će ti taj relej preživjeti na tom mjestu. Releji ne služe tome da se preko njih uklapaju trošila. Pogotovo ne induktivna kakav je motor pumpe. Za to ti treba motorski sklopnik.
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica