Svojevremeno sam sa buvljaka (VIP-specijal buvljak

) dovezao 4 transformatora koji su služili kao linijski transformatori u poštanskoj telefoniji tamo gdje su gubici kvalitete signala i njihovog nivoa bili izuzetno veliki.
Transformatori su bili neispravni (proboj između primar-sekundar sekcija, vjerojatno zbog udara groma), pa sam ih odlučio premotati i isprobati kao SE-ClassA izlazne transformatore.
Namotao sam ih za primarnu impedanciju od 5 kOhma i sekundarnu od 8 Ohma (ili reflektirano za 3,75 kOhma primarne i 6 Ohma sekundarne impedancije) sa izvodom na primarnoj strani za eventualni spoj druge rešetke (UL=50%, ukoliko se u izlazu bude koristila tetroda ili pentoda) te maksimalno dozvoljenu istosmjernu struju od 100mA kroz primarni namotaj.
Svaki trafo je namotan u 9 sekcija, a nakon mjerenja je dao neočekivano dobre rezultate s obzirom da se radi o relativno maloj jezgri (CM74/Waasner ili SM74/Iskra; 4xC-jezgra). Primarna impedancija (mjereno na 25Hz) je ovisna o protoku istosmjerne struje kroz namotaj i kreće se od ~16H (Idc=60mA) do ~11H (Idc=100mA), a trafo je bez tragova saturacije i magnetnih izobličenja uspio prenijeti 8W na 25Hz i 12W na 35Hz!
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.