Zamjena trafoa.

Re: Zamjena trafoa.

PostPostao/la Dean » Uto pro 24, 2013 10:26 am

s@ki napisao:dobre neke diode ako na njima par volti gubiš... :?

staviš u seriju 3 komada i eto "par" volti :mrgreen:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la joe dalton » Uto pro 24, 2013 10:27 am

Khadgar2007 napisao:Ja ne, našao sam onda trafo koji mi odgovara. :lol:

Ma da. A da nije ekipe s foruma nebi znao niti što trebaš ni da ga imaš. :angry-tappingfoot:
:lol:
joe dalton

PostPostao/la davorin » Uto pro 24, 2013 11:34 am

s@ki napisao:dobre neke diode ako na njima par volti gubiš... :?

Zapravo mu i treba "običan" graetzt (sa naponom "koljena" od 0,65-0,75V po diodi), a ne neki SCHOTTKY (sa naponom "koljena" od ~0,2V po diodi) upravo da zbog toga da ispravljeni naponi ne dođu u "blizinu" graničnih napona napajanja TDA2030.
davorin

PostPostao/la s@ki » Uto pro 24, 2013 12:09 pm

ma ok, no pričao je prvo o gubitku 10V pa sad o padu na diodama pa reko ne vjeruje valjda da će na diodama skinut neznam...5-10V
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la davorin » Uto pro 24, 2013 12:37 pm

s@ki napisao:ma ok, no pričao je prvo o gubitku 10V pa sad o padu na diodama pa reko ne vjeruje valjda da će na diodama skinut neznam...5-10V

Na diodama će doći do pada napona 1,5-2V a zbog realnog unutrašnjeg otpora trafa (i primar i sekundar!) će napon dodatno pasti 1-2V (pri punom opterećenju), pa će napon na TDA2030 biti između ~+/-15V (bez signala) do ~+/-13V pri maksimalnoj potrošnji. Tako će sam integrirac raditi u prilično sigurnom naponskom području, a ipak osigurati dovoljno neizobličene izlazne snage za potrebe testiranja i ispitivanja sklopova i uređaja.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto pro 24, 2013 12:41 pm

Joe, ja znam da imam tu kvrgu ali ta kvrga mi se nikako nije dopadala da ju strpam u ovakvu minijaturnu kutiju,još uvijek ne sviđa ali vidim da nitko nema nikakav trafo za razmjenu pa hebiga idemo onda sa onim ča imamo.

S@ki, pričalo se o 10V jer imam trafo od 50VA i ima 2x18V,pa računaj koliko trebam voltaže skinuti da bude ok za TDA2030.

Uglavnom tema završena i može lokot jer trafo je "nabavljen" osim ako netko nema nešto konstruktivnoga tj. trafo cirka 60VA 2x12V.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Uto pro 24, 2013 1:45 pm

Ti bokca.
Koliko smo teksta sposobni proizvesti hodajući u krug oko "problema".
Za to vrijeme se mogla cijela ta skalamerija dva puta napraviti.
Mislim da ovakav tip razgovora pokazuje gdje smo sa sposobnošću samostalnog rješavanja problema.
Svi bi nešto proizvodili i tezgarili a spotičemo se o notorne stvari.

Khadgar,
Unatoč želji za "šparanjem", predlažem da ta dva sklopa napraviš odvojeno.
To predlažem i za sve ostale uređaje tipa "pomagalo" ili "instrument".
Zašto ?
Svi ovi uređaji, takvi kakvi su predloženi, ne nude nekakve vrhunske performanse.
Niti je pojačalo sposobno biti "mjerno", niti je funkcijski generator u tom rangu, niti.....
To su sve indikatori i pomoćni uređaji koje je dobro imati ako se nema bolje, ali u jednom trenutku će se pojaviti potreba da pojedine komponente budu kvalitetnije i da mogu poslužiti za "prava" mjerenja.
Ovako kada je mjerno pojačalo zajedno sa signal generatorom i, recimo, analiizatorom spektra, teško će biti to razdvojiti i samo će si smetati jedno drugom.

S druge strane, kada uvidiš da ti XR više nije dovoljan (a to će biti ubrzo), možeš ga otfikariti, prodati, pokloniti ili reciklirati bez muke što napraviti s drugim povezanim uređajem.
Isto tako, mjerno pojačalo s tim TDA čipom ima prevelika izobličenja da bi poslužilo za kakva mjerenja. Može poslužit tek kao monitor.
Itd itd.
Ovako sve postaje nešto tipa poljoprivrednog obrta za autoslastičarstvo.
Razumijem da su financije važan faktor, ali na ovaj način će se rezultat pet puta platiti i nikada neće biti sreće.

Istina da je tada potrebno više kutija, više transformatora, ali ostaje elegancija i mogućnost proširenja i napredovanja.
Polako ćeš nabavljati i tvorničke uređaje kojih danas zbilja ima koliko hoćeš po smiješnim cijenama a ove izbacivati iz igre.
Čuda se mogu napraviti s kutijama od svičerskih napajanja, ili od mrežnih svičeva ili ......
Osim za pojačalo, ostali uređaji će trebati puno manje transformatore.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la joe dalton » Uto pro 24, 2013 2:35 pm

davorin napisao:
s@ki napisao:ma ok, no pričao je prvo o gubitku 10V pa sad o padu na diodama pa reko ne vjeruje valjda da će na diodama skinut neznam...5-10V

Na diodama će doći do pada napona 1,5-2V a zbog realnog unutrašnjeg otpora trafa (i primar i sekundar!) će napon dodatno pasti 1-2V (pri punom opterećenju), pa će napon na TDA2030 biti između ~+/-15V (bez signala) do ~+/-13V pri maksimalnoj potrošnji. Tako će sam integrirac raditi u prilično sigurnom naponskom području, a ipak osigurati dovoljno neizobličene izlazne snage za potrebe testiranja i ispitivanja sklopova i uređaja.

Ako je trafo deklariran 2x12V pri punom opterećenju onda u praznom hodu ima tih 1-2V viši napon (5-10%). Ili je trafo krivo deklariran.
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Uto pro 24, 2013 3:31 pm

joe dalton napisao:[Ako je trafo deklariran 2x12V pri punom opterećenju onda u praznom hodu ima tih 1-2V viši napon (5-10%). Ili je trafo krivo deklariran.

zato sam i rekao khadu da premjeri taj trafo koji ima da znamo na čemu smo ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

Prethodni

Vrati se na: Prodajem