DAC chip - koji izabrati u povelkoj šumi ?

Re: DAC chip - koji izabrati u povelkoj šumi ?

PostPostao/la joe dalton » Čet pro 26, 2013 11:26 am

yoke napisao:Kao sto sam napisao , osobno ne vidim smisao u stavljanju skupog izlaza na nešto što je ograničeno

Kako znaš da je ograničeno?
Ja ti upravo tvrdim da je granica vrlo visoko i da ima smisla.
Znam da izgleda suludo ali ja čuo i vidio.
A čini mi se da nisam jedini...
joe dalton

PostPostao/la sinisap » Čet pro 26, 2013 11:52 am

joe dalton napisao:
yoke napisao:Kao sto sam napisao , osobno ne vidim smisao u stavljanju skupog izlaza na nešto što je ograničeno

:twisted:
sinisap

PostPostao/la tubeman » Čet pro 26, 2013 12:17 pm

@yoke

Mislim da nisi baš u pravu.
Svi ti DACovi dobro odrađuju svoj posao.
Najveća "čujna" razlika, pogotovo u kontekstu onoga što smo mi kao samograditelji sposobni doprinjeti, je odnos signal-šum i dinamika.
A i to je praktički isključivo vezano na audio dio.
U tom sklopu je i "izlazni" dio o čemu se i raspravlja. Što je on bolji, po pitanju dinamike i odnosa signal šum, to će DAC bolje zvučati.
Stariji (a i noviji nisu imuni na to) trebaju što bolji cutoff filter kako bi digitalna komponenta šuma i smetnji (koja uvijek postoji) bila što manja.
Podrazumijeva se da će i oscilator biti dobro napravljen.
Sve ostalo se svodi na što bolji ispravljački dio.

@all
1541 je baš dobar primjer jer se radi o dosta starom DAC-u ali koji i danas nudi jako puno.
Njegov "problem" je u tome što ne može reproducirati 24 bita i vremenski je "zastario", ali pitanje je koliko je to doista problem.
Najveći problem je u našim glavama koje se stalno pune pi..arijama o nekim ogromnim mogućnostima koje, na kraju, nikakda nećemo koristiti.
U moru samohvale proizvođača koji naprosto MORAJU svaki mjesec izbaciti neki novi "revolucionarni" model bolji od konkurencije i svakojakih gurua jednostavno su nam mozgovi isprani i nismo sposobni razlučiti ono što je važno.
U svoj toj paranoji čujemo ono što se ne čuje, ne znamo razlučiti bolje od drugačijeg i skloni smo (što je posve razumljivo) nahvaliti (i unaprijed) ono što smo odabrali za svoj projekt, što god da to bilo, i makar je iz Kine, unatoč tome što smo spremni apriori popljuvati svaki kineski gotov proizvod (pa čak i ako sadrži isti onaj sklop koji smo kupili i hvalimo ga bez kriterija).
Zato mislim da će u cijeloj to šumi, što god da izaberemo, i ako napravimo po pravilima struke, raditi dobro, i veseliti će nas.
Ovako ćemo poput buridanovog magarca samo njakati i ništa napraviti.

Sve ima svoju cijenu, i mi bismo, kao samozvani samograditelji, trebali znati odlućiti koji će nam omjer jednog i drugog biti optimalan.
Ona naša balkanska, "mora biti najjeftinije i najkvalitetnije" ovdje doista nema mjesta.
Rasprave s argumentima snage "velikog foruma" ovdje ne bi smjele imati mjesta.
Npr: izjave tipa "Zvuči analogno" a ne priznavati gramofon ili magnetofon su u najmanju ruku smiješne.

Pri tome će sam čip činiti tek jedan,jako mali dio troška, jer već izlazni sklop, bilo da se radi o cijevnom sklopu ili kakvom kvalitetnom čipu višestruko cjenovno nadmašuje bilo koji DAC čip. Idpravljač da i ne spominjem.
Činjenica je da visoke rezolucije nisu ozbiljno zaživjele jer ne opravdavju uloženo (memoriski prostor, potrebe za hardverom) može biti samo olakšavajuća okolnost za samograditelje. Pogotovo u trenutku kada je izvor takvog materijala Youtube ili sumnjivi, resamplirani materijali koji se bezobrazno skupo prodaju na internetu.
Ima li svrhe inzistirati na tome u ovom kontekstu, nisam siguran, pogotovo jer nismo spremni uložiti u ostale komponente digitalnog sustava. Na kraju, opet se sve svede na novi krug bjesomučnog divljanja cijena i napuhavanja brandova, ovaj puta s digitalijom.
Mislim da bi ova naša zajednica trebala biti imunija na to.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la yoke » Čet pro 26, 2013 1:12 pm

Normalno da sam u krivu .
Koliko god sam citao o dacovima s TDA 1541, nitko nije napisao da je to "potpun" DAC . Cak ni sami dizajneri, koliko god im se svidio zvuk daca , uvijek su imali neku zamjerku , i nitko nije ostao na tom dacu.

ovdje pricam o vremenu pred 10-15-20god. Sumnjam da oni danas sviraju nesto bolje ;) ...

uglavnom izbor je na nama :)
TDA nije moj ;)
yoke

PostPostao/la ch33ta » Čet pro 26, 2013 1:35 pm

joe dalton napisao:

Potpisujem...

@yoke & ostali
Rasprava oko toga koji chip je najbolji (kada su u pitanju noviji sigma-delta chipovi) je besmislena, svaki proizvođač
ima svoj flagship dac i ukoliko ih se implementira kako treba svi će raditi podjednako...
Problem je što ljudi nađu kit na ebay-u sa npr. AD1955, to svira lose i odma je taj chip na losem glasu - toga ima
po forumima na bacanje i onda krenu zestoke rasprave, zbunjuju ljude i stvaraju probleme gdje ih ne treba.

Trazenje "vrhunskog" DAC-a s ebay-a za male pare je uzaludan posao, napajanja su im uzas, izlazni stupnjevi jos losiji.
Gotovi kineski kitovi kao takvi su ne bog zna kakve kvalitete i zvuka, no oni su i rađeni da budu jeftini i
da rade - na DIY majstorima je da izvuku maksimum iz toga - a moze se svasta uz malo truda, znanja i love naravno...

Ja osobno preferiram ovaj kineski kit;
http://www.ebay.com/itm/221251828615 - svira osrednje, ali je odlicna baza za modificiranje.
CS4398 iz razloga jer ima najveci izlazni signal oko 6,7Vpp tj. oko 2,4Vrms, i odlicno se nosi
i svira sa transformatorima na izlazu.

Evo sve na hrpi, za izvuc maksimum iz tog DAC-a;
http://www.pohrani.com/f/1t/kF/2cOGOW5F/zdac4.jpg
I onda to sve natrpas u zgodnu kutijicu;
http://www.pohrani.com/f/1K/LH/4jHuRgfE/zdac7.jpg
http://www.pohrani.com/f/3S/8c/sokKGob/zdac8.jpg
I uzivas u vrhunskom zvuku za kakvih 3000kn...
Kolko para tolko muzike, a ovo daje hebeno muzike za relativno normalnu cijenu...
If you want it done right, do it yourself.
ch33ta

PostPostao/la yoke » Čet pro 26, 2013 1:54 pm

ma...
sve je meni jasno ;)
Vvise manje ;)

Moje stajaliste...ako cu ici raditi nesto...
uzeti dac za 100$ na to nakeljiti napajanje za jos 100$ pa na to jos nakeljiti izlaz od 450$
I doci na cifru od 650$

Onda mogu odmah uzeti dac od 350-450$ (pod pretpostavkom i uvjerenjem da svirabolje od bilo cega na trzistu) i na to nakeljiti sto zelim,pa i izlaz od 450$

Ali za tih 20% razlike u cijeni se nebi previse brinuo dali sam mogao napraviti nesto bolje...
yoke

PostPostao/la tom_hifi » Čet pro 26, 2013 2:18 pm

Prekrasno si to napravio ch33ta. Skidam kapu! :)

Nego, kad navratiš do mene s tom pilom? :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la ch33ta » Čet pro 26, 2013 2:24 pm

tom_hifi napisao:Prekrasno si to napravio ch33ta. Skidam kapu! :)
Nego, kad navratiš do mene s tom pilom? :whistle:

Hehehe...
Buduci vlasnik jedva ceka da to dođe njemu doma, ne znam kak će bit raspolozen za odlazak s DACom u goste ;)
ch33ta

PostPostao/la tom_hifi » Čet pro 26, 2013 2:38 pm

Koliko mi je jasno, imaš i ti svojeg, nebitno dal je skutijan :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la ch33ta » Čet pro 26, 2013 2:44 pm

Imam da, no daleko je to od ovog...
Napajanja su mi uzas, jos sam na LM317, nemam razdvojeno analogno i digitalno napajanje itd.
Nikak da moj dođe na red, no bude i on riješen sad poslije nove godine...
ch33ta

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Digitalni izvori zvuka