Alex Kitic napisao:...
Dužan sam kratku repliku:
...
Da ne duljim puno: valjda jasno da se na forumima iznose osobna iskustva i misljenja, nadajmo se uz argumente koji ih podkrepljuju. Tzv RH pojacalo je topologija izmisljena prije 50-ak godina, pa re-izmisljena valjda jos 4-5 puta tokom tog vremena do danas, princip je toliko notoran da se uci kao standardno gradivo u poglavlju 'povratne veze' i ima svoj naziv. Prednosti i mane istog nisu nepoznanica.
Isto tako postojanje ili nepostojanje, kao i objavljivanje ili neobjavljivanje radova nisu garancija kvalitete tih radova. Kao ni primjerice, postojanja patenta (sto je tema prilicno vezana za OTL). Nadalje, svaki inzenjer (za razliku od 'gurua') je svjestan prednosti i NEDOSTATAKA svega sto je uzivotu napravio, jer je posao dobrog inzenjera (pri cemu nota bene ne tvrdim da mora ispred imena pisati dipl. ing, elektrotehnike, inzenjer je stanje uma) da odreze najbolje sto moze tu liniju razgranicenja, a ne da porice ocigledne nedostatke. Onaj tko ima vise iskustva, bit ce sposoban izvlaciti zakljucke iz drugih projekata, koji su relevantni za analizu sponemutih prednosti i nedostataka - primjerice, nije bas ocigledno ali Pass Aleph u svojoj topologiji sadrzi 'RH pojacalo' i jos jedan topoloski trik koji je jos puno zanimljiviji. Svaki j eprojekt kompromis. Praviti se da je zadnja rijec, jasno pokazuje da je poanta promasena.
Konretno sto se tice ECC81 - ima porednosti i mana kao i svaka druga cijev, sve ovisi gdje se koristi. Koliko je pentoda probano kao driver u 'RH pojacalu'? Mozda koja od ruskih tetroda? Broj cijevi koje su mi na raspolaganju u zadnjih 15-ak godina popeo se s 2000 na oko 60000, sto znaci da imam 20 zivota, ne bi mogao isprobati sve opcije. A gdje su jos poluvodici, pa sve hibridne kombinacije. To sto ih nema na nekoj web stranici posvecenoj mojem liku i djelu ne znaci da ih nisam isprobao i da nemam iskustva. Koliko se sjecam, samo se jedna osoba bunila po pitanju tematike ECC81 i RH pojacalo, ostali su mi ukazali na neke detalj eok okonstrukcije ECC81 uz prilicno dobru razmjenu iskustava.
Na kraju, data je shema, sto je tocno isto sto ja vidim kad pogledam sheme RH pojacala. To sto 'si mislio 'objavljeni rad' ' ja ne mogu znati jer ne mogu citat misli (nit bi to zelio moci). U svakom slucaju, dato je isto sto je i meni dato. Shema je u toku objavljivanja u proizvodu (jer trenutno od projektiranja i izrade audio uredjaja zivim) koji je, koliko mi je poznato, jos uvijek jedinstven na svijetu, na ovom forumu postoje ljudi koji su vidjeli demo verziju, kao i neke druge proizvode. Dakle, molim - ja sam svoje kritike dao na osnovu sheme, ocekujem isto.
Sto se teme tice, post prije onog kojeg je ovaj rezultat, jasno je dato do znanja zasto je pokretac teme pitao sto je pitao. Pitanje se stovise ne odnosi uopce na 6AS7/6080 iako su neke karakteristike iste, relevantne za temu. Konkretna aplikacija je OTL. Ima li ISTA u vasim postovima u ovoj temi, gosp. Kitic, relevantno za tu temu, pocevsi od recenice '6S19 nisam do sad koristio' ? NAdalje, imate li iskustva s 6AS7 u OTLu? U ovoj temi ima barem 3 osobe koje imaju.
Buduci da cini se uspijevate pronaci taj sve manji broj foruma na koje se jos mozete registrirati, pronadjite onaj drugi HR diy forum, i potrazite temu o SE OTL-u s 6S19. U tom sam projektu i sam sudjelovao, iako je idejno rijesenje doslo od, koliko j emeni poznato, jedine osobe koja je uspjesno realizirala SE OTL uopce, koju sam dugo poznavao i koja je sad na zalost pokojna. Na istom forumu cete naci detaljnu analizu ideje circlotron OTL-a s pentodama uz razradu prednosti i mana cijevi koje se u OTL-u koriste. Indirektno, postoji i tema u poluvodickom dijelu gdje je isto to implementirano s SIT-ovima. Moj cete nick tamo lako naci. Automatksi bias sa strujnim izvorom je jedino relevantan za takve topologije OTL-a, kad ste se vec osvrnuli na moj komentar po tom pitanju. A kad se jednom maknete s RH topologije na koju se svaka temu u kojoj sudjelujete nekako svede, i odprototipirate 3 razne verzije 300+ W PP pojacala, naucit cete i koliko dobro ili lose automatski bias radi u AB i B klasi, da ne velim A2 ili AB2.
Toliko o tome od mene, hvala na paznji. Daljnji postovi od mene nece biti OT.