Mjerenja:zvučne kartice i mikrofoni

Re: Mjerenja:zvučne kartice i mikrofoni

PostPostao/la tubeman » Čet vel 06, 2014 12:02 pm

To ti je otprilike kao i kilavi zvučnici kojima "izravnaš" karakteristiku s ton blendama ili ekvilajzerom :)
Po tome bi sa booskhelfe koji "idu" od 80 Hz mogao izgladiti bez posljedica sve do 20 Hz.
Teoretski, možda, ali praktički ne baš.

Razlika između 3 i 9 dB je 6 db. a to je .... preračunaj sam koliko PUTA.
To se itekako čuje golim ušima.
Ako softver treba takav makadam (s dvometarskim provalijama) izravnati, neizostavno će se javiti brojne popratne pojave tipa izobličenja, šumova, harmonika i sl.
Ako ti je odnos "pojačanja" do 150Hz 1 : 0.02 onda mislim da je jasno da će tu softver imati jako puno posla.
Otprilike kao da pokušavaš ten 70 godišnje babe s razno raznim kemijama dotjerati na onaj dvadesetgodišnjakinje :) :)
Sve skupa će možda štimati s dva metra ali i to neće dugo trajati :) :)

No, opet se guram objašnjavati neobjašnjivo.

Uopće ne tvrdim da se na ovaj način ne može napraviti nekakvo mjerenje, ali je pitanje što ćemo iz njega vidjeti.
I opet, bolje išta nego ništa, pogotovo ako se koristi neka metoda koja je primjerena uvjetima.
U svakom slučaju, dobro je kod mjerenja navesti način, opremu (kakva god bila) i uvjete mjerenja jer u suprotnom oni koji gladno proučavaju forume ( traženje " po forumima bez milosti izbjegavam) mogu doći do krivih zaključaka.
Jer jednom kada se nešto počne prepričavati po forumima (a to ide jako brzo) začas postaje referenca bez puno provjera.
A autor doista niti kriv niti dužan :) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la tubeman » Čet vel 06, 2014 12:21 pm

I da ne cjepkam :)

Čemu inzistirati na rasponu do 20.000 Hz.
Visokotonci ionako "startaju" s poslom najčešće dosta ispod 10.000
U pravilu nikakvim kutijama ne utječemo na njihov gornji odziv jer će tu ionako biti onako kako jest.
Čak bih se usudio vjerovati njihovim specifikacijama ako im je "start" onako kako piše, a to se može lako mjeriti.
Uglavnom, iznad nekih 12 kHz ionako krivulja nije toliko bitna, osim ako se ne želimo prikazati kao profići kojima je to jako bitno da se vidi.
Ono što je važno je raspon od 30 - 12.000 Hz, i ako tu sve možemo kontrolirati onda smo napravili jako dobar posao.
Zašto to pišem?
Prvo zato jer smatram da nismo profesionalci i (valjda) ne želimo proizvoditi za tržište, pa nam grafovi trebaju za osobne potrebe.
Drugo, zato jer se doista kvalitetnih i preciznih mikrofona koji "rade" vrlo linearno od 30 Hz do 10-12 kHz može nabaviti dosta povoljno.

Ovako se standardne mikrofonske kapsule na steroidima ("kalibracijski" fajlovi za koje čak nisam niti siguran da su pojedinačno baždareni) prodaju pod High tech opremu.

Nikako ne bih htio obezvrijediti ičiju akviziciju i utrošen novac, ali moramo biti pomalno realni.
The_bebe je to vrlo realistično i bolno konkretno opisao malo prije :) :)
tubeman

PostPostao/la micro » Čet vel 06, 2014 1:21 pm

Zasto su skupi mikrofoni skupi , koliko sam ja malo citao ne radi se samo koliko vjerno prenose zvucni zapis vec i koliko su osjetljivi i koliko vlastitog suma unose , nesto slicno kao i kod zvucnika sto rece tubeman.

O ovome koliko mi cujemo , juce sam pomagao prijatelju da namjesti neki jaci steper kao 3 os na tokarskom stroju(steper je velicine prakticno 1kW klasicnog motora. Kako je bilo kibicera koji su sve to gledali ustanovio sam da ovi 20-godisnjaci cuju kroz okolnu buku cim se drajver za steper ukljuci a steper jos stoji i to sa 2m udaljenosti a ja trebam manje od 0,5m da bih to cuo pretpostavljam i slabije nego oni sa 2 m :D .

Kako sebe ne smatram previse starim, na ovom forumu ima dosta starijih od mene , postavlja se pitanje da li neki cuju i 10kHz i koliko slabije;) , tako kad vidim neke na susjednom forumu koji su u dubokim 50-tim i pricaju o "svilenkastim" visokim :mrgreen:
micro

PostPostao/la yoke » Čet vel 06, 2014 1:24 pm

tubeman napisao:To ti je otprilike kao i kilavi zvučnici kojima "izravnaš" karakteristiku s ton blendama ili ekvilajzerom :)
Po tome bi sa booskhelfe koji "idu" od 80 Hz mogao izgladiti bez posljedica sve do 20 Hz.
Teoretski, možda, ali praktički ne baš.

Ako softver treba takav makadam (s dvometarskim provalijama) izravnati, neizostavno će se javiti brojne popratne pojave tipa izobličenja, šumova, harmonika i sl.
Ako ti je odnos "pojačanja" do 150Hz 1 : 0.02 onda mislim da je jasno da će tu softver imati jako puno posla.
Otprilike kao da pokušavaš ten 70 godišnje babe s razno raznim kemijama dotjerati na onaj dvadesetgodišnjakinje :) :)
Sve skupa će možda štimati s dva metra ali i to neće dugo trajati :) :)

ovdje se bas ne slazem s tobom.
Za razliku od izravnavanja ton blendama ili ekvilajzerom prilikom ''ravnanja'' zvucnika gdje elektronika za svaki pomak ima siri utjecaj...
mislim da se to ovjde ne dešava

Jednom kad mikrofon odradi snimanje, dobije se fajl koji govori koliki je impuls na odredjenoj frekvenciji
nakon tog se samo pribraja koeficijent korekcije iz kalibracijskog fajla, doslovno A+B=C
ono sto se pridodaje odredjenoj frekvenciji nema utjecaj na drugu
tako da nema nikakvog proseciranja ili dodatnog manipuliranja

odnosno naknadna manimuplacija, za potrebe iscrtavanja FR nema nikakavog utjecaja na zvuk, ni izoblicenja ni sl...(jer smo ga vec snimili onakvim kakav i izvorno je)

mozda grijesim ali ovako ja to gledam

recimo da smo odradili mjerenja i dobili 5 tocaka
spajanjem tih 5 tocaka bi dobili crvenu krivulju
dodavanjem korekcijskih koeficijenata iz kalibracijskog fajla u tim tockama, dobijamo novu vrijednost u tim točkama te njihovim povezivanjem dobijamo stvarni izgled krivulje

bar ja to tako shvacam...?

Slika

sofrwer ne barata s crvenom krivuljom, vec samo s vrijednostima, on ne pojacava i stisava, on ne uklanja sum...on ne radi nista osim sto korigira vrijednost tockama iz crvene krivulje (ne dirajuci nju) primjenjujuci korekcijske koeficjente te iscrtava novu liniju...
yoke

PostPostao/la yoke » Čet vel 06, 2014 1:40 pm

micro napisao:Zasto su skupi mikrofoni skupi , koliko sam ja malo citao ne radi se samo koliko vjerno prenose zvucni zapis vec i koliko su osjetljivi i koliko vlastitog suma unose , nesto slicno kao i kod zvucnika sto rece tubeman.

da, ali prilikom mjerenja, iako snimamo, mi ne snimamo ''zvucni zapis''
nije kao da snimamo vokal, instrument
snimamo ili kratki impuls ili sweep tonove...ili nesto trece

ne kazem da su ''skupi'' mikrofoni nepotrebni i precjenjeni
samo hocu reci da i ovi jeftini ako su ''dovoljno'' kvalitetni te uz kalibracijski fajl, mogu dati jednako dobre rezultate za nase potrebe...

hmm..
ne znam dali kvaliteta pojedinog mikrofona moze doci ili dolazi do izrazaja prilikom snimanja watterfall diagrama ?
ali to ionako nitko ne radi :lol:
yoke

PostPostao/la tubeman » Čet vel 06, 2014 1:52 pm

Ma, u pravu si.
Ne trebaš meni više ništa objašnjavati :) :)
tubeman

PostPostao/la yoke » Čet vel 06, 2014 2:04 pm

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ma, ja ne kazem da sam u pravu...
ali mi neki argumenti bas ne stoje
pa...nema veze
yoke

PostPostao/la audio kutak » Čet vel 06, 2014 5:45 pm

yoke napisao:mozda grijesim ali ovako ja to gledam

recimo da smo odradili mjerenja i dobili 5 tocaka
spajanjem tih 5 tocaka bi dobili crvenu krivulju
dodavanjem korekcijskih koeficijenata iz kalibracijskog fajla u tim tockama, dobijamo novu vrijednost u tim točkama te njihovim povezivanjem dobijamo stvarni izgled krivulje

bar ja to tako shvacam...?

Slika

sofrwer ne barata s crvenom krivuljom, vec samo s vrijednostima, on ne pojacava i stisava, on ne uklanja sum...on ne radi nista osim sto korigira vrijednost tockama iz crvene krivulje (ne dirajuci nju) primjenjujuci korekcijske koeficjente te iscrtava novu liniju...

ajde da i ja dam svojih 5 lipa ovoj temi....

yoke, ajmo to ovako postaviti: ti si znači dobio kalibrirani mikrofon i napravio si mjerenja prema
uputstvima te si dobio krivulju, recimo onu gore postanu , u 5 točaka.

Sada ćeš ti vidjeti gdje trebaš dići a gdje spustiti krivulju te ćeš staviti drukčije dijelove u skretnicu
i tako popeglati neravninu.

Misliš da je tvoj posao time gotov? Nije jer ti si "optimizirao" svoje zvučnike u svome prostoru. Misliš da ćeš kod
frenda u njegovoj slušaoni dobiti istu krivulju kao i kod sebe? Bome nećeš.

Zato smo prije ohoho godina (najmanje 25...) koristili one bolje i skuplje ekvijajzere firme Conrad koji su imali
mogućnost smimanja roza šuma u prostoriji te onda "popeglali" tu neravninu... kod već tvornički napravljenih,
podešenih, kalibriranih zvučnih kutija.... šašavo, zar ne? ;) I nismo se onda zamarali mikrofonima i
raznoraznim kalibracijskim fajlovima. Bio je dosta kvalitetniji ekvijalzer od 12-24 kontrole po kanalu.

Za neke optimalne rezultate ti bi trebao testirati zvučnike u "mrtvoj" komori pa onda malo poeglati ekvilajzerom
obzirom na prostoriju u kojoj se sluša... znaš onu "kod frenda je bolje sviralo a kod mene katastrofa" ?
Ili, podesi ti te zvučnike u svojoj prostoriji (ionako ih ne misliš seliti naokolo) i miran si.

Na kraju, znaš i sam koliko imaš uređaja u lancu vjernog zvuka i svaki utječe na nj...
(tubeman je govorio o teme par postova prije)

ps.audiofilski crv nikad ne miruje ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tubeman » Čet vel 06, 2014 6:08 pm

audio kutak napisao:
Zato smo prije ohoho godina (najmanje 25...) koristili one bolje i skuplje ekvijajzere firme Conrad koji su imali
mogućnost smimanja roza šuma u prostoriji te onda "popeglali" tu neravninu... kod već tvornički napravljenih,
podešenih, kalibriranih zvučnih kutija.... šašavo, zar ne? ;) I nismo se onda zamarali mikrofonima i
raznoraznim kalibracijskim fajlovima. Bio je dosta kvalitetniji ekvijalzer od 12-24 kontrole po kanalu.

Jel vaki ? :)

Slika
Slika
Slika
tubeman

PostPostao/la yoke » Čet vel 06, 2014 6:47 pm

audio kutak napisao:
yoke napisao:

ajde da i ja dam svojih 5 lipa ovoj temi....

yoke, ajmo to ovako postaviti: ti si znači dobio kalibrirani mikrofon i napravio si mjerenja prema
uputstvima te si dobio krivulju, recimo onu gore postanu , u 5 točaka.

Sada ćeš ti vidjeti gdje trebaš dići a gdje spustiti krivulju te ćeš staviti drukčije dijelove u skretnicu
i tako popeglati neravninu.

Misliš da je tvoj posao time gotov? Nije jer ti si "optimizirao" svoje zvučnike u svome prostoru. Misliš da ćeš kod
frenda u njegovoj slušaoni dobiti istu krivulju kao i kod sebe? Bome nećeš.

kako se brzo ode u neki deseti smijer...

tema su mjerenja
mjerni mikrofon
kalibracija
rezultati

ja nigdje nisam pisao da cu ''ja'' bilo sto korigirati

jedina korekcija koju sam spominjao je korekcija mjerenja uz kalibracijski fajl...a to opet ne radim ja...niti me zanima kakav je on...uz pretpostavku da je profesionalno odradjen

neznam odakle sad ekvilajzer u cijeloj prici niti sta on ovjde ima raditi...ali eto :lol:
bar ljepse izgleda od moje skrabotine
yoke

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala