SE 6S19P-6F12P

SE 6S19P-6F12P

PostPostao/la midruzin » Pon vel 10, 2014 11:50 am

Nezadovoljan zvukom SE ampa 6P1P-6F12P, odlučio sam promijeniti izlazne lampe, tj. zamijeniti ih ruskim triodicama 6S19P, makar nemam odgovarajuće izlazne trafoe za njih, oko 1,6K/4ohm (koristim standardne izlazne trafiće iz starih radia 5K-4ohma). Naime kod slušanja prve izvedbe ampa, zamijetio sam da 6P1P, čak nešto više boji zvuk od 6F12p. Kao rezultat sinergije ove dvije lampe, dobije se dosta obojen zvuk, koji je izrazito mekan, topao i lagano zamućen po cijelom audio području. Fali jasnoće, detalja, preciznosti i dinamike. U preradi ampa sam ponovo imao puno problema s novim noval podnožjima nabavljenim preko E-baya iz Kine. Ovo je već treći par koji sam zamijenio i opet ista stvar, termički su veoma nestabilna i prilikom zagrijavanja u roku od pola do jednosg sata nožice podnožja se rašire i iz gube kontakt s pinovima lampe. Očito cijela serija ne valja, morat ću ih sve baciti i staviti stara rabljena s kojima do sada nisam imao problema. Na žalost, tom sam prilikom, zbog čestog prelemljivanja uspio uništiti i univerzalnu pločicu, tako ću morati sve napraviti ponovo na drugoj. Srećom sada sam pazio zbog toga na izlazne lampe, pa nisam uništio 6S19P.
Inače, dosta sam se namučio dok sam postavio optimalne radne točke, poradi neadekvatnih izlaznih trafoa prevelike impedanse. To je iziskivalo dosta velike katodne otpore od 2K, velike snage, jer se veliki dio jalove snage gubi baš na njima (oko 4W). Stavio sam jači ispravljač višeg anodnog napona, jer je stari ( predviđen za head amp ) jednostavno bio preslab. Pobudnu 6F12P stavio sam na anodni napon od 220V i 9,2 mA, što je bilo optimalno za zvuk. 254V je bilo previše, jer je dolazilo do čujnog pucketanja i nešto oštrijeg, tvrđeg tona. Interesantno da s katodnim elektrolitom od 470mF, pojačanje ampa je bilo malo premalo, te sam stavio 2200mF, pa je sada ulazna osjetljivost više nego dovoljna. Iznenadio sam se kako amp zvuči, izlazna snaga je mala, ali kvaliteta je odlična. Osim nedostatka dubljih basova, zbog premalih izlaznih trafoa iz starih radia, amp praktički nema nekih tonskih nedostataka. Zvuk je linearan po cijelom audio području, vrlo čist, precizan, detaljan, dinamičan, lagano obojen,topao i životan, ali bez one zamućenosti kao kod 6P1P. Po karakteru zvuka, 6S19P mi je prilično neutralna izlazna lampa, jer ne vuče ni na tamnu, ni na svijetlu stranu, a opet nema tu sterilnost, koja zna krasiti neutralno zvučeće lampe. Jako sam zadovoljan zvukom i amp ostaje u tim radnim točkama koje jesu. Jedino ako uspijem nabaviti još jedan Real-ov izlazni trafić 3,9K-8ohma, pa bi spajanjem na 4 ohmski zvučnik smanjio impedansu i probao dobiti nešto veću snagu. Po meni, to je odlično zvučeća lampa, ravna po zvuku puno skupljim 2A3 i 300B. Evo sheme:
midruzin

Re: SE 6S19P-6F12P

PostPostao/la midruzin » Pon vel 10, 2014 11:56 am

midruzin

PostPostao/la tubeman » Pon vel 10, 2014 1:53 pm

Prećera ga opako :) :)

Mislim da "standardni" trafići iz radija nisu 5 nego 7 K, pa onda možda postoji problem s impedancijama.
Oni nisu baš tako jako dobri da bi se tako ZNAČAJNO osjetila razlika među navedenim cijevima.
Vezano je to i uz anodne napone, prednapone i sl. pa možda i ne treba previše kuditi 6p1p cijev koja kao takva i nije baš tako jako loša :)
Možda i sama cijev nije baš "nova".
Bez instrumenta je danas jako teško procijeniti je li nešto novo ili izraubano, pogotovo ako se radi o ruskim cijevima koje kao takve izgledaju izvana "kao nove" :) :)
Nemam baš nikakvih emocija prema bilo kojoj od njih tako da ne nit branim niti kudim bilo koju od njih.
Posebno ne mislim da su ove triode "lošije", ali u navedenom okruženju možda pentode samo nisu imale sreću :) :)
Usporedba s 2a3 ili 300b mi baš ne "leži", pogotovo u njihovom normalnom okruženju.

Drago mi je da je istraživanje dovelo do dobrog zvuka. To nam je ionako svima cilj :)
Problem nastane jedino kada se potroše superlativi pa onda počnemo zvučati hao high enderi kojima svaki stupanj razlike toline izvan kuće donosi "drastičnu" i bolno čujnu razliku u zvuku :) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la midruzin » Pon vel 10, 2014 7:02 pm

Ovako, prve četiri koje su kratko svirale, ali sam ih nažalost svojom nepažnjom zbog lošeg podnožja uspio uništiti, bile su 6P1P-EV (4.mj.1981.g.) s crvenom točkom na vrhu i zatamnjenim dnom. Nažalost više ih nemam, jer su one dobro zvučale i imale čišći zvuk od ovih drugih, običnih 6P1P (12.mj. 1971.g.) s prozirnim dnom. Ove druge sam dobio u rinfuzi i djeluju malo rabljeno, pa bi to, slažem se , mogao biti uzrok pomalu mutnom zvuku koje daju. Izlazni trafić su iz EI Niš starih radia sa PCL86 na izlazu, prijenosni odnos 38:1. Inače, prva strast za cijevnim zvukom me malo i prošla (ali ne i ljubav ), pa sam sada malo hladniji i objektivniji u procjeni zvuka neke cijevi. Duže usviravanje i slušanje je obvezno za koliko-toliko, objektivno-subjektivnu procjenu zvuka bilo koje cijevi. Ako uspijem nabaviti malo kvalitetnije izlazne trafoe pogodnije impedanse, svakako ću ih probati sa 6S19P, jer mi se njihov zvuk jako sviđa.
midruzin

PostPostao/la davorin » Pon vel 10, 2014 7:22 pm

Iz prijenosnog omjera od 38:1 se vidi da je to trafo za višu primarnu impedanciju od 5kOhma, a napomana da je izvađen iz uređaja sa ECL86 u izlaznom stupnju, potvrđuje tubeman-ovu primjedbu da se vjerojatno radi o impedanciji od 7kOhma.
Kakva god bila radna točka elektronke 6S19P, primarna impedancija je svakako prevelika! Treba težiti da se izlaz isproba sa izlaznim transformatorom sa impedancijom između 2 i 3 kOhma, pa će onda i prosudba dobijenog zvuka biti puno objektivnija.
Elektronke 6P1P imaju relativno kratak životni vijek, bez obzira što im je u tvorničkim podacima nevedeno minimalno 3000rs. Praksa je pokazala da im emisija slabi već nakon 500-600 radnih sati, a kvaliteta vakuma pada još brže. Nasuprot tome elektronke 6P1P-EV traju u pravilu puno duže od navedenih prosječnih 5000rs (po proizvođaču!), a vakum im uopće ne slabi, čak niti kod "potrošenih" elektronki (sa već slabom emisijom).
davorin

PostPostao/la midruzin » Uto vel 11, 2014 9:01 am

Hvala na korisnim i objektivnim informacijama. Šteta što sam ove obične - rabljene 6P1P dobio tek nedavno, pa nisam s njima mogao isprobavati. Uništio sam one kvalitetne 6P1P-EV. Stvari su sada jasnije, slijedi nabava izlaznih trafoa niže impedanse za 6S19P.
midruzin

Vrati se na: Cijevna tehnika