Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub vel 15, 2014 5:41 pm

Danas sam završio/skutijao ESR metar koji mi čuči u ladici od prošlog proljeća. Radi se naravno o nekom kinezu kojeg sam kupio bez kutije. Kutiju je davnih dana poklonio Sonny ako se ne varam,pa j to sve stajalo,razmišljalo se da li da se skutija LC i ESR metar zajedno ili ne i odlučilo se staviti to u zasebnu kutiju. Kupilo se nešto dijelića, dugmići,micro USB konektor,malo šarafa i prihvatilo posla. Natpisi nacrtani u Corelu te isprintani na samoljepljiv papir i voila(fala Aparatusu na tipu :ugeek: ). To je tako stajalo nekih dva tjedna jer nisam nigdje našao samoljepljivu prozirnu foliju da preko toga zalijepim kao zaštitu. Danas je papirnica dobila foliju te sam završio projektić.

One tri tipke bez natpisa nemam pojma čemu služe. Pokušao sam tražiti na ebayu ovaj model ESR metra da vidim čemu koji gumb služi, ali ćorak izgleda da ga više ne dilaju,probao sam googlati također ništa, tako da sam stavio samo on/off natpis a ostatak je "a čemu ovaj gumbić služi?" ,i kada ga zblesiram lijepo ga ugasim i ponovo upalim i radi ko da mu ništa nisam napravio. :lol:

ESR metar (1).jpg

ESR metar.jpg

edit:
na testu je panasonic FC od 470uF/35V
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub vel 15, 2014 7:29 pm

Također ovih dana razmišljam o jednim "modulima" za pojačalo koje je jedan moj prijatelj kupio da mu sastavim pojačalo. Radi se o pojačalu sa 2sk/2sj fetovima,jedan par po kanalu. E sada razmišljam kakav bi se gore hladnjak stavio. Pojačalo kaže da može dati 100W na 8oma, mirna struja je 100mA. E kako izračunati koliki hladnjak mora biti. Za A klasu nije problem,samo ča raditi kod AB ili neke druge klase gdje se mirna struja razlikuje od maksimalne pa po čemu raditi proračun za hladnjak?

Malo sam googlao i našao sam ova dva linka:
Ovdje http://www.updatemydynaco.com/documents ... ations.pdf ima neki proračun koliko je točan ne znam. Našao sam također na DIY.com članak http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... oning.html gdje u zadnjem postu čovjek objašnjava na recimo to tako jednostavan način koliko velik hladnjak treba biti(zapravo disipaciju tranzistora ali sve je to isto).
Khadgar2007

PostPostao/la audio kutak » Sub vel 15, 2014 11:37 pm

Khadgar2007 napisao:Također ovih dana razmišljam o jednim "modulima" za pojačalo koje je jedan moj prijatelj kupio da mu sastavim pojačalo. Radi se o pojačalu sa 2sk/2sj fetovima,jedan par po kanalu. E sada razmišljam kakav bi se gore hladnjak stavio. Pojačalo kaže da može dati 100W na 8oma, mirna struja je 100mA. E kako izračunati koliki hladnjak mora biti. Za A klasu nije problem,samo ča raditi kod AB ili neke druge klase gdje se mirna struja razlikuje od maksimalne pa po čemu raditi proračun za hladnjak?

-ako ti je to 2sk134/sj49 onda si guglaj elektorov mini crescendo pa eš vidjeti koliki ti hladnjaci trebaju
baci pogled, kutija je 8cm visoka: http://pol.bct.pagesperso-orange.fr/JFG/Dsc02036.jpg

-ako 2 para tranzistora po kanalu daju realnih 130-140w na 8 ohm, koliko onda daje jedan par? to ti je bliže
nekih 70-80 w....

-ako je to elektorov projekt onda obavezno modifikacije zbog oscilacija...

nadam se da ti ovo pomaže...

mogao si reći koju više o tom pojačalu, koji projekt, koji tranzići...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la audio kutak » Sub vel 15, 2014 11:38 pm

Khadgar2007 napisao:edit:

zašto instrument pokazuje dvije vrijednosti kapaciteta?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub vel 15, 2014 11:46 pm

Ma nije nikakav razvikani projekt, već sam jednom to okačio ovdje na forum. Uglavnom mene više zanima točna matematika sa kojom bi proračunao hladnjak za pojačala u AB klasi,a ne ići odokativnom metodom.
Evo šema je u privitku.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub vel 15, 2014 11:47 pm

audio kutak napisao:
Khadgar2007 napisao:edit:

zašto instrument pokazuje dvije vrijednosti kapaciteta?

Nemam pojma, rekao sam da više nisam mogao naći podatke o tom ESR metru tako da niti ne znam ča prrikazuje niti čemu služe ostale tri tipke. Sljedeći tjedan idem u RTV servis di imaju neki ESR metar pa usporediti malo mjerenja.
Khadgar2007

PostPostao/la audio kutak » Ned vel 16, 2014 12:26 am

Khadgar2007 napisao:Ma nije nikakav razvikani projekt, već sam jednom to okačio ovdje na forum. Uglavnom mene više zanima točna matematika sa kojom bi proračunao hladnjak za pojačala u AB klasi,a ne ići odokativnom metodom.
Evo šema je u privitku.

kaj odokativno? lijepo sam ti rekao da mini crescendo ima te tranzistore pa pogledaj onda
što su u elektoru naveli koliki hladnjaci moraju biti i točka !! hladnjak za oba kanala ti je jedan komad od 20x10 cm

pogledaj si originalni crescendo:
http://www.elektor.com/magazines/2009/may/elektor-mini-crescendo-%281984%29.925451.lynkx

ako ti se računa, skini si datasheet za te tranzistore pa računaj....
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la audio kutak » Ned vel 16, 2014 1:39 am

molim jednu brzu..... trebam par 7 pinskih podnožja pa me zanima jel
to po nekom standardu ili ima i drugačijih?? Mislim, da se ne zeznem kod kupnje...

neki prodavači nabroje neke cijevi sa liste a drugi druge pa pretpostavljam da je to jedno
te isto podnožje?

trebam podnožje kao za ove cijevi
829B
832B
826
6C33C, 6S33S
GU29
GU19
FU29
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned vel 16, 2014 9:20 am

Datasheet za tranzistore imam, samo kako izračunati,to je poanta cijele priče. Ovo da imam dva 100W modula sam komotno mogao izostaviti i reći da me zanima izračun hladnjaka za AB klasu pojačala.
Khadgar2007

PostPostao/la s@ki » Ned vel 16, 2014 4:47 pm

Khadgar2007 napisao: Natpisi nacrtani u Corelu te isprintani na samoljepljiv papir i voila(fala Aparatusu na tipu :ugeek: ). To je tako stajalo nekih dva tjedna jer nisam nigdje našao samoljepljivu prozirnu foliju da preko toga zalijepim kao zaštitu. Danas je papirnica dobila foliju te sam završio projektić.

Napraviš naljepnicu s tekstom, i onda sve skupa unakaziš sa 20 šarafa što preko teksta što okolo.. :doh:
Zašto nisi stavio nalju tamo gdje nema natpisa, ili primjerice nalju preko šarafa da ih sakrije. Nije da ćeš ga otvarati svaki dan...ili ?
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica