6AS7 vs. 2 X 6C19..

Re: 6AS7 vs. 2 X 6C19..

PostPostao/la davorin » Pon vel 24, 2014 12:05 am

Zmajz napisao:OK, precrtati ću.
Što se tiče napajanja i mislio sam samo na izlazne cijevi, grijanje bi išlo na posebni trafo i imam raznih pa razmišljam o serijskom grijanju.
Što se tiče CCSa i to ću precrtati iako ne kužim te stvari s tranzićima baš dobro pa niti Ilimzinovu varijantu. Tu bi mi dobro došla skica ako mislite da je bolje riješenje.
BTW, negativna povratna veza ostaje kako i je?

Prvom zgodom ću iscrtati nekoliko prijedloga za CCS, kao i ilimzn-ove dodatke za postojeći prijedlog. Varijanta koju sam predložio je dobra i jako jednostavna, ali ima i boljih (skupljih) mogućnosti.
U svakom slučaju je serijsko grijanje odlična ideja, pogotovo ako bi se kombinirala serijski spojena grijanja po jedne elektronke iz svake banke, kao i serijski spoj grijanja malih elektronki. Transformatora od 12V (bude to u praznom hodu i 14V u praksi! :D ) je lako nabaviti, a zbog serijske izrade i korištenja u halogenoj rasvjeti su puno jeftiniji (i do 3x!) od onih posebno naručivanih. Tako bi za grijanje jednog mono-bloka trebao vrlo jeftini toroidni trafo 230/12V/100VA za halogenu rasvjetu, a ukoliko bi napon pod punim opterećenjem bio niži od 12V, lako je domotati par zavoja i namiriti razliku.
U međuvremenu sam isprobao jedan gotovi mrežni ispravljač od 5V/20A (prekidački sklop; eBay-PRC; "switcher") kojem sam pomoću malog trimera za fino podešavanje izlaznog napona podigao napon na 6,3V, a u teret stavio grijanje 2 komada 6S33S.
Iako je cijeli ispravljač koštao samo 19,99$ (Free-shipping), uspio je startati pod opterećenjem 2 hladne "matrjoške"(babuške) odnosno opterećenja od preko 13A! I to ostaje solucija, jeftinija, ali i klasično izmjenično grijanje sa halogenim toroidom nije puno skuplje (niti mjerljivo lošije!).
Da, povratna veza ostaje kakva je jer je u skladu s upotrebljenim elektronkema i njihovim pojačanjem u predloženim sklopovima.
davorin

PostPostao/la ilimzn » Pon vel 24, 2014 2:28 am

@Zmajz,
Pogledaj razliku u crveno oznacenim kondenzatorima na shemama dolje. Primijetit ces slicnost Davorinove sheme (zadnja dva stupnja) s gornjom, a moze se izvesti i varijanta prema donjoj.

ilimzn napisao:Prvo 'klasicna' verzija s izlazom u spoju zajednicke katode:
OTL_CCO.gif

A sad verzija s izlazom u spoju zajednicke anode, tj. slijedila:
OTL_CC.gif

Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ilimzn

PostPostao/la davorin » Pon vel 24, 2014 9:02 am

Ispravljač je nešto poskupio (~3$), ali je još uvijek vrlo povoljan. Slična je i cijena toroida za halogenu rasvjetu od 100VA, koji je i nešto manjih dimenzija od "switcher"-a.
http://www.ebay.com/itm/DC5V-2A-5A-10A- ... 417b74c586" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Našao sam i jeftiniji, a čini mi se da su jednaki! :lol:
http://www.ebay.com/itm/AC-110V-220V-to ... 5d465a10a7" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Tu je i 12V-na varijanta (za serijski spoj grijanja po 2 elektronke) koja je još jeftinija:
http://www.ebay.com/itm/Universal-12V-3 ... 4d0a1f33df" target="_blank
davorin

PostPostao/la Zmajz » Ned ožu 02, 2014 11:44 pm

Evo sam precrtao nanovo, valjda nema grešaka:
Prvo ulaz/drajverski dio:
6C19p OTL INPUT Davorin-2.jpg

Potom izlazni dio, originalna zamisao sa 6C19 lampama:
6C19p OTL OUTPUT.jpg

Slijedi izlazni dio, varijanta sa EL/PL504 lampama:
EL504 OTL OUTPUT.jpg

I prvi prijedlog CCS kola, ako bude još koji prijedlog i to će se dodati:
CCS 7mA OTL Davorin.jpg

Dakle, vrijeme je da se razradi PS, čimjednostavniji, i SS u svakom slučaju.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Pon ožu 03, 2014 11:10 am

Prijedlog šeme ispravljača za glavne napone, a izostavljena su napajanja zaštita, grijanja i regulacije negativnih prednapona elektronki, kao i šema redoslijeda uključivanja pojedinih napona ("soft start", "timer-i" i eventualna logika).
Svi potrebni naponi (osim spomenutih pomoćnih) su izvedeni iz jednog transformatora sa dvostrukim namotajem, a mogao bi se iskoristiti i neki od gotovih odvojnih transforatora (P~350VA) koji su imali sekundarne namotaje sa izvodima za regulaciju (2x115V sa izvodima od +/-7% kakvi se mogu naći već gotovi).
davorin

PostPostao/la Zmajz » Pon ožu 03, 2014 3:50 pm

OK, trafo ću premotati na 115V, bit će dva komada, svaki kanal svoj trafo, grijanje imam već gotove ispravljače od epson printera, 33V/1A, a unutra je trafo s primarom 230V/0,24A pa se to da adaptirati za serijsko grijanje izlaznih lampi (5 X 6,3V). Za regulaciju prednapona će se već naći, imam raznih trafića. BTW, koliki mi tu napon treba?
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Pon ožu 03, 2014 4:07 pm

Zmajz napisao:OK, trafo ću premotati na 115V, bit će dva komada, svaki kanal svoj trafo, grijanje imam već gotove ispravljače od epson printera, 33V/1A, a unutra je trafo s primarom 230V/0,24A pa se to da adaptirati za serijsko grijanje izlaznih lampi (5 X 6,3V). Za regulaciju prednapona će se već naći, imam raznih trafića. BTW, koliki mi tu napon treba?

Šemu sklopova za prednapone ću izvesti dodavanjem stabilizacije/regulacije postojećem ispravljaču, tako da nema potrebe za dodatnim transformatorima za to.
Malo me bune navedeni podaci:
...OK, trafo ću premotati na 115V, bit će dva komada, svaki kanal svoj trafo,...
Treba imati trafo sa 2x105V/2x1,5A za svaki kanal (mono-blokovi), ili jedan trafo od 2x105V/2x3A za napajanje oba kanala (stereo-pojačalo).
...grijanje imam već gotove ispravljače od epson printera, 33V/1A, a unutra je trafo s primarom 230V/0,24A pa se to da adaptirati za serijsko grijanje izlaznih lampi (5 X 6,3V). ...
Za serijsko grijanje unutar svakog mono-bloka treba 2 izvora od 31,5V/1A (izlazne elektronke i 12,6V/0,45A (okretač faze i pobuda), a to se ne može dobiti iz navedenih izvora.
davorin

PostPostao/la davorin » Pon ožu 03, 2014 4:27 pm

U privitku šema regulatora prednapona:
davorin

PostPostao/la ilimzn » Pon ožu 03, 2014 4:47 pm

ISkreno izbjegavao bi spajanje vise od dvije 6S19P u seriju sto se tice grijanja. Struje grijanja kod rusa znaju dosta odstupati a kod spajanja u seriju time ce odstupati i naponi grijanja i donekle i temperature katode. Kod OTL-a ipak zelimo maksimum iz svake katode. Serijsko grijanje ipak ima jednu veliku prednost a to je slucaj prekida kontakta kod bilo koje cijevi (npt vadjenje cijevi) prekida rad cijelog izlaznog stupnja, sto je svakako bolje od disbalansa koji bi inace nastao (iako ce DC zastita tu odraditi svoje). Alternativa je 12.6V grijanje - po dvije cijevi se spajaju u seriju, pri cemu te dvije moraju biti kombinirane po jedna iz gornje, i jedna iz donje banke. Time ispad jedne automatski dovodi do ispada druge iz suprotne banke i balans ostaje ispravan. 12.6V je lako dobiti iz trafoa za halogenu rasvjetu, a i jedan je od standardnih medju switcherima. Naravno, ako sam prematas trafoe onda cijena nije problem pa se vise isplati nego kupiti makar relativno jeftin trafo za halogenke.

Jedan mali trik sto se tice duplikatora napona. Kada se masa dijela za +280V preseli na +140V dobiva se s istim dijelovima triplikator napona. Slicna prica za negativnu granu. Zgodno je znati, koji put je to jako korisno.

Opaska na shemu - bilo bi zgodno u driverskom dijelu izlaze i bootstrap kondenzatore oznaciti tockama A B C D, cime shema drivera postaje univerzalna. Onda je lako na shemi izlaza bilo u futterman ili inverse futterman spoju tocke bootstrapa spojiti na izlaz i +140V ili izlaz i -140V. Inace obje verzije su moguce i s triodama i s pentodama naravno, s time da u pentodnoj verziji je razlika izlazne impedancije medju verzijama jos veca.

Jos jedan detalj je bias za gornju polovicu izlaza. On treba biti bootstrapiran na izlaz, sto e lako postize spajanjem filter kondenzatora za bias na izlaz umjesto na masu. Kada to nije slucaj, dolazi do jednog vida miller efekta koji smanjuje efektivan otpor grid leaka za gornju polovicu izlaza. Kako je grid leak opterecenje za driver, nastaje asimetrija opterecenja izlaza drivera i time razlika amplitude pobudnog signala za gornju i donju polovicu izlaznog stupnja, dakle u startu se pojavi asimetrija - i to ne samo amplitudna vec i frekvencijska jer grid leak s veznim kondenzatorom cini filter. Radi toga se stupanj asimetrije povecava s padom frekvencije radi cega je ukupno a posebno izoblicenje na nizim frekvencijama nepotrebno povecano. Ovo j einace klasicna greska kod totem-pole OTL-a (dakle obje verzije futtermana) i gotovo je notorna u shemama. Nedavno sam o tome pilio na internacionalnom DIYaudio forumu ovdje:

http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... 3-a-9.html" target="_blank

6. post na toj stran i pa nadalje. Osobno ja bi drugacije rijesio bias a ima i nacina da se izbjegne izlazni kond u toj shemi no to je druga prica.
ilimzn

PostPostao/la davorin » Pon ožu 03, 2014 5:02 pm

ilimzn napisao:...Jos jedan detalj je bias za gornju polovicu izlaza. On treba biti bootstrapiran na izlaz, sto e lako postize spajanjem filter kondenzatora za bias na izlaz umjesto na masu. Kada to nije slucaj, dolazi do jednog vida miller efekta koji smanjuje efektivan otpor grid leaka za gornju polovicu izlaza. Kako je grid leak opterecenje za driver, nastaje asimetrija opterecenja izlaza drivera i time razlika amplitude pobudnog signala za gornju i donju polovicu izlaznog stupnja, dakle u startu se pojavi asimetrija - i to ne samo amplitudna vec i frekvencijska jer grid leak s veznim kondenzatorom cini filter. Radi toga se stupanj asimetrije povecava s padom frekvencije radi cega je ukupno a posebno izoblicenje na nizim frekvencijama nepotrebno povecano. Ovo j einace klasicna greska kod totem-pole OTL-a (dakle obje verzije futtermana) i gotovo je notorna u shemama....

Imao sam to na umu dok sam planirao sklop, ali sam prilikom crtanja po inerciji spojio sve na masu, umjesto na sam izlaz! :lol:
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika