Preliminarna razmišljanja o pojačalima

Re: Preliminarna razmišljanja o pojačalima

PostPostao/la joe dalton » Uto tra 15, 2014 6:39 pm

@Pao pepeo - samo na ovoj stranici imas sheme dva Davorinova integrirana pojačala. Za izvore koji se danas najčešće koristite (cd, dac) ne treba posebno pretpojačalo. Dovoljan je atenuator na ulazu. Jedino ako ćeš slušati gramofon treba ti pretpojačalo.
Edit: ko po Marfiju ode post na sljedeću stranicu. Mislio sam na prošlu naravno. ..
joe dalton

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto tra 15, 2014 7:12 pm

I baš kao po Marfijevu zakonu ja postavio pitanje baš na stranicu di je šema jednog takvog pojačala :) ali nebi sam skužio da se o tome radi samo po šemi.Dosta me je bunilo neke pute vidjevši da se predpojačalo koristi a neke pute se može i bez njega,a to da ide kad se hoće slušat nešto s ploča znam meni neče bit potreban jer ploča nemam a možda i bolje jer još da se i na to navučem sam gotov... :D
Pao Pepeo

PostPostao/la Edison » Uto tra 15, 2014 8:02 pm

Pao, evo linka na jedno integrirano pojacalo nastalo na ovom forumu:

http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.php?f=6&t=156&start=60#p7180

Konstrukcija je davorinova, a cijevi su EL86. Pojacalo daje 2W na izlazu. Snaga je mala, ali pojacalo je kvalitetno i spareno s efikasnim zvucnicima bi trebalo to i pokazati. Pojacalo cu donijeti na TF, a nadamo se da ce biti prilike spojiti ga na tvoje horne. Pojacalo se moze potjerati i vrlo niskim signalom, mislim da je dovoljno vec i 0,25V. Ovom pojacalu sigurno ne treba pretpojacalo.

Neka pojacala kojima treba 3-4V na ulazu da bi razvila punu snagu, ocigledno trebaju pretpojacalo. Sve je stvar izbora graditelja sto ce i kako graditi. Ako taj jedan stupanj predpojacanja nedostaje, on moze biti u odvojenom pretpojacalu, ali i kao ulazni stupanj na istoj shasiji s pojacalom.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto tra 15, 2014 8:38 pm

Pratio sam ja Edisone razvoj Ferate još dok je tema bila aktualna :) i več tad me zaintrigiralo kako netko ide u realizaciju takvog pojačala koje je možda sa svoja 2w manje upučenima smiješno ali meni sigurno nije.Znajući koja dva majstora stoje iza njega i kako je napravljeno i sve ostale detalje siguran sam da je odličnog zvuka i bit če mi jako drago ako budem imao prilike poslušat taj okršaj 2w vs 2horne :) koje su isto svojim načinom rada malo nostalgične i baš namijenjene pojačalima manje snage poput ovog.Vjerujem također da ono možda i ne bude samo za slušanje večernje muzike spojeno na neke osjetljivije zvučnike ugl svaka čast na svim tim stvarima koje sam imao priliku vidit da radite :) stvarno profi
Pao Pepeo

PostPostao/la zuzi » Uto tra 15, 2014 9:30 pm

spud.jpg
Evo nešto sa horny hawthorne audio stranice
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
zuzi

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri tra 16, 2014 8:19 am

Mozda se i varam ali na ovim nasim forumima mema ni jedan primjer SPUD pojacala?? ili ima??
Pao Pepeo

PostPostao/la zuzi » Sri tra 16, 2014 1:05 pm

Razlog je jednostavan. Verziranim graditeljima je to luk i voda, većina opet nema odgovarajuće zvučnike za skromnu količinu "hvati" kojeg ti uređaji isporučuju a "vješanje" na obične zvučnike nema smisla. Ti si ovaj puta u prednosti. Nadam se da se našao adekvatan prijevoz Pula - Fužine.
zuzi

PostPostao/la davorin » Sri tra 16, 2014 1:11 pm

Pao Pepeo napisao:Mozda se i varam ali na ovim nasim forumima mema ni jedan primjer SPUD pojacala?? ili ima??

Ima još dosta vremena do TF-a, nije još uvijek kasno! :lol:
davorin

PostPostao/la zuzi » Sri tra 16, 2014 1:19 pm

A i nije da baš nema spudonje
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
zuzi

PostPostao/la davorin » Sri tra 16, 2014 1:23 pm

6S45P ili 6S45P-E ? Ili neka druga?
Izlazni trafo je ipak iz izvorne šasije? :lol:
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika