Preliminarna razmišljanja o pojačalima

Re: Preliminarna razmišljanja o pojačalima

PostPostao/la deleted user » Pon lip 02, 2014 7:33 pm

Opleti Djurdja, neka kapica! Jos da je neku drivericu s kapicom utaknut..... :mrgreen:

PostPostao/la Zmajz » Pon lip 02, 2014 7:46 pm

A ako bi kapice na lampama napravili od prokroma, koji se potom dobro opali letlampom, onda on dobije jednu plavičastu nijansu. Time se riješe dva problema - i kad je uključeno u struju imaš plavičasto i kad ne upališ, opet imaš plavičasto! Ha, kaj kažete?
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Master of disaster » Pon lip 02, 2014 8:48 pm

Pali brener!
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Pon lip 02, 2014 8:51 pm

Koje još elektronke imaju sličan tonalni odziv, harmonijska i intermodulacijska izobličenja elektronki 807, odnosno zašto se druge vrlo slične ili po tehničkim podacima identične elektronke čuju različito (lošije!?)?
Radio sam pokuse na više od 70 elektronki sličnih elektronki 807 (prijemne elektronke, dakle ne odašiljačke; uglavnom indirektno grijane pentode i beam-pentode koje mogu dati sličnu izlaznu snagu, sve meni dostupne varijante elektronki 1614, 1624, 1625, 6L6, 807, QE06/50, EL37, EL39, EL50, 4654, 5881, 5933, 6P7S, 6BG6, 350, KT66 i još neke; isprobao sam i nešto drugačije i jače elektronke kao što su 6CA7, EL34, EL36, E235L, EL51, EL12N, EL503, KT77, KT88, KT100, 12E1, 6550, 7027, GU60, LS50, RL12P35, PL36, PL504, PL519, 6P36S, 6P44S, 6P45S, RS1003 i još neke kojih se u ovom trenutku ne mogu sjetiti) i tražio zajednički nazivnik odnosno razlog zašto se neke čuju "ugodno", a neke samo lijepo rade! :lol:
Isprobao sam više radnih točaka za svaku elektronku (u zadnjih 30-ak godina) i različite radne uvjete slušanja, kao i različite tipove zvučnika, tražeći ono što povezuje sva pojačala koja su se lijepo čula.
Zaključak je nevjerojatan: "ugodno" su se u pravilu čule sve elektronke kojima su elektrode bile spojene kroz zataljeno staklo slično kao kod izvedbe klasičnih sijalica sa žarnom niti! Takav unutrašnji držač sistema u staklenom balonu se zove na engleskom "shoulder shape" što bi prevedeno na hrvatski značilo "rameni držač" ili "rameni pojas"!
Bilo je jako lijepih rezultata i sa elektronkama koje u konstrukciji nemaju taj "shoulder shape", ali elektronke izvedene s takvim nosačem su se u pravilu čule jako dobro i u skromnijim izvedbama pojačala.
Zadnja izmjena: davorin; Sri lip 10, 2015 6:23 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la sonny » Pon lip 02, 2014 9:02 pm

Neću još otvarati temu, ali u principu se pripremam za 807 PSE...

Nemam odgovarajući trafo za napajanje, a poklopilo se to i s jednom željom za eksperimentom...
Imam doma veći broj raznih trafoa iz receivera koji su tvornički zavareni (E i I limovi)...
Zanimalo me mogu li se iskoristiti/premotati...

Slika

Zarezao sam brusilicom s tankom reznom pločom za inox (1mm) zavar i rastavio jezgru...
U principu je bilo prilično jednostavno iako je trafo lakiran cijeli...
Izbio sam špulu i odmotao postojeće namotaje sekundara...
Sekundari su bili namotani žicom 1,2 mm...

Slika

Slika

Namotao sam novi sekundar (340V) žicom 0,5 mm...
560 namotaja žicom 0,5 mm...
Ovo je negdje 2-3 sloj, ne sjećam se više...
Ukupno 7 slojeva...

Slika

Sekundar za grijanje 6,3V sam motao paralelno s dvije 1,2 mm žice ( one koje su ostale od starih sekundara )...

Dodirne površine E i I limova sam dobro pošmirglao od ostatka laka...
Probao sam sve to stegnuti onako "na prazno" i nisam bio nimalo oduševljen rezultatom jer je trafo junački brujao...
Danas sam na poslu dobro sve stegnuo s tri C stege i zavario TIGom...

Slika

Slika

Eksperiment uspio...
Od brujanja ni br :D
Kako je jezgra pozamašna, prilikom zavarivanja se nije ni zamlačila...

Napon grijanja je 6,4V pod opterećenjem, visoki napon u praznom hodu ( dobro uz opterećenje kondenzatorima, bleederima ) 340V...
Spojio sam 4 807ice na grijanje da vidim kako će se ponašati trafo na duži period...

Slika
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la midruzin » Pon lip 02, 2014 9:10 pm

Dosta si rekao o 807, vidi se da ih jako dobro poznaš, ali nisi rekao s kojom drivericom i u kojem spoju najljepše zvuči, ako nije tajna. Možda s ECC88 u paraleli, SRPP ili DC coupled ? Mijenjat ću pobudne 6S4P, jer su mi mikrofonične, a ne mogu se odlučiti s kojima ih zamijeniti. Za svako isprobavanje nove driverice morao bi čerupati pobudni stupanj. Poćet ću s EC81, jer s njom imam najmanje posla, ali ne znam bi li ona zadovoljila zbog malog pojačanja? Za stabilizatorke nemam mjesta u ampu, pa to ne dolazi u obzir, mada imam neke za 150V.
Inače, sad se mučim s izradom motalice - smotalice, koja mi uzima dosta vremena i živaca, jer prvi puta radim tako nešto, praktički se učim na svojim greškama, pa to predstavlja pravi izazov za mene. Odlučio sam se na to, jer imam nekoliko manjih kvalitetnih mrežnih trafoa s duplom C jezgrom iz UKV radio-primopredajnika, koji mi se čine dosta pogodnim za izradu izlaznih SE trafoa, a i za motanje ću koristiti žicu iz starih mrežnih trafoa i prigušnica (koji nisu lakirani), tako da bi mogao izraditi audio transformatore vrlo jeftino. Kada ću motalicu zgotovit,i stavit ću je na forum, pa ću trebati korisne savjete od iskusnih motača, jer tu sam potpuni laik.
midruzin

PostPostao/la fixxxer » Pon lip 02, 2014 9:14 pm

Bravo sonny, vrhunska zajebancija! :clap:

Nekako imam utisak da ti trebaju lepši nosači špule :mrgreen: :lol:
fixxxer

PostPostao/la sonny » Pon lip 02, 2014 9:15 pm

:o :shock: :? Zar i ti sine Brute :lol: :mrgreen:
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la fixxxer » Pon lip 02, 2014 9:18 pm

Ma ja sam na tvojoj strani :)
Ili na Schultzovoj?
Sad sam se zbunio :lol:
fixxxer

PostPostao/la Dean » Pon lip 02, 2014 9:21 pm

sonny napisao:Neću još otvarati temu, ali u principu se pripremam za 807 PSE...

Nemam odgovarajući trafo za napajanje, a poklopilo se to i s jednom željom za eksperimentom...
Imam doma veći broj raznih trafoa iz receivera koji su tvornički zavareni (E i I limovi)...
Zanimalo me mogu li se iskoristiti/premotati...

Eto, i onda kad netko veli da svaki k... može napraviti trafo; Vi se uzrujavate :lol: ..

Šala, naravno !

Bravo Sonny, ali lako je tebi kad imaš podnožja i kapice... :whistle:
...pipl mast trast as....
Dean

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika