Raspberry Pi

Re: Raspberry Pi

PostPostao/la yoke » Čet lip 19, 2014 1:56 pm

Da...kao glupo mi bilo pisati te cifre...
nisam htio naglasiti kako sam imao novaca za "skupe" igracke
ali sam htio naglasiti da je PI procesorski jak kao i moje prvo racunalo ;)

nisam fulao s cijenama,mozda s godinama jesam (evo ako se ne varam ati vivo je bio oko 2001)
ali recimo kad sam kupovao prvo racunalo ati je tek izbacio radeon seriju...
prije tog je bio ATIrage128, nvidijaTNT,matrox...
radeon je bio veliki skok naprijed i papreno sam ga platio (4500kn) sto danas nebi dao za karticu ;)
ATI radeon VIVO 64mb...prva serija ;)
U to sam uzeo i sony G200 prvi model s ravnim ekranom za cca4000kn
IBM hdd od 30gb je bio 2000kn...
(U to vrijeme su cijene bile u dolarima a dolar je bio na vrhuncu od oko 8.5 do 9.1 ;))

Kad sam uzimao drugo racunalo uzeo sam dellov monitor ftp 2405...(ako si pratio elektroniku u to vrijeme 2004/2005 ili 2006) onda znas koliko je bio ;))
cak je i memorija bila bezobrano skupa...twinmos 2x512 za 1000i nesto kuna...

U svakom slucaju znam koliko software zna zeknuti stvar...
nadam se da je ekipa ovo izoptimizirala da radi kako treba ;)

uglavnom...danas vise nebi dao toliko love za PC...
cak ni pola ;)

Vidjet cu sto PI moze ;)

XMOS ... evo jedan od...ima ih usb na spdif...tralala...uglavnom kolimo kuzim jedini put da povezes PC s DACom bez trovanja audio signala konfuzijom iz samog PCa

http://www.diyinhk.com/shop/audio-kits/ ... s-pcb.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Zadnja izmjena: yoke; Čet lip 19, 2014 2:31 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
yoke

PostPostao/la denis_vz » Čet lip 19, 2014 1:59 pm

tubeman napisao:U krajnjoj liniji, imam bolji prijedlog od gomilanja teksta:
Donesimo na sljedeći TF svaki svoj uradak pa možemo usporediti i donijeti prave zaključke i ocjene.
To bi i mogla biti jedna od tema festivala :)

Mislim da bi to bila dobra inicijativa, ne u svrhu natjecanja ili diskvalifikacije ovog ili onog.
Izvor zvuka nam je uvijek veliki problem, i mislim da je svima stalo pronaći neko dobro buduće rješenje.

Ja sam za!!!
Donesem odma par komada (RasPi, Igel, Mac Mini, itd.)... Samo to onda, jasno, treba prištekati na isto pojačalo i zvučnike kao i ono sa čime se uspoređuje :)

Stvarno nema smisla pričati priče... to jednostavno treba poslušati, pa će svatko donijeti zaključak za sebe - na osnovu činjenica, a ne priče.
denis_vz

PostPostao/la denis_vz » Čet lip 19, 2014 3:29 pm

Apropos Tubemanovog izlaganjima o računalima i računalnoj "povijesti"...

Uz svo dužno poštovanje prema iskustvu i znanju, već dugo pokušavam razvrgnuti uvriježeni mit o "procesorskoj/računalnoj" snazi.... barem u pogledu računalnog zvuka.

Nije poanta u "snazi" računala, već u tome kako se ta snaga koristi.
Sjetimo se samo da je AGC (Apollo Guidance Computer), koji je ljude "odveo" na Mjesec, imao brzinu od oko 1 MHz, a memorije jedno osam puta manje od prvog IBM XT računala... :)

Ja na audio računala slažem isključivo Linux, i to uglavnom bez grafičkog sučelja i ostalih điđa-miđa. Stvar besprijekorno radi na računalima od 600 MHz na 256MB RAMa.
Da ponovim: procesor 600 MHz, i 256MB RAMa (ili slikovitije: "frtalj Giga") ... :)

To je za slušanje glazbe, i taj zadatak takva računala obrađuju besprijekorno, bez štucanja, zastajkivanja i "gušenja". Uz to ide i mini web server (lighttpd), preko kojega se u običnom web pregledniku kontrolira playliste, sviranje, glasnoća itd.
Ako se hoće nešto naprednije (komfornije sučelje, internetski radio, mrežno kopiranje datoteka na disk s glazbom, glatka "suradnja" s WIndowsima, Macovima itd.), onda ide procesor od 1GHz i nekih 512MB RAM-a. I to je sasvim dovoljno, i opet sve radi glatko.

No, ako se isto računalo hoće koristiti i za gledanje HD filmova, za browsanje weba, Facebook i napucavanje po mrežnim igricama, onda je to sasvim drugi "par postola"... To više nije "audio server", nego kućno računalo koje, eto, služi i kao izvor glazbe. Po meni posve pogrešan pristup.

Hm, a zašto nitko ne traži od npr. Aurendera ($17.000) ili Naim NDSa (oko $12.000) da ima Facebook i prikazuje filmove? :) A riječ je navodno o vrhunskim audio serverima (ilitiga "računalima za sviranje glazbe")?
Usto glavom jamčim da se na tako skupim spravama svejedno ne vrte nikakvi Windowsi....

Ovdje je riječ o sviranju glazbe: filmove, Facebook i igranje Call of Duty ostavimo za neka druga računala, jednako kao što od svojih gramofona nećemo očekivati da se mogu koristiti za namatanje trafoa ili kao mlinci za kavu....

Uostalom, ovo je tako široka tema da se već neko vrijeme spremam nešto tekstova početi stavljati na web, da ne prođe samo ovako, po forumskim "bespućima"...
denis_vz

PostPostao/la tom_hifi » Čet lip 19, 2014 3:38 pm

Imam i ja Igel tankog klijenta. Upgrade sam napravio u vidu 1GB RAM-a i to je to. Daphile je gore. Radi vrhunski. 'Malina' je isto bila opcija, no, eto, odustao sam nakraju. Što se tiče DAC-a, zna se koji imam. Uskoro dobiva kutiju :dance: Koga zanima kako to radi, može doći čuti.
tom_hifi

PostPostao/la tubeman » Čet lip 19, 2014 4:38 pm

Denis, sve je to OK.
To je posve jasno.

Glazbu preko računala (ripanje, atribucija i EMITIRANJE (24/7/365) sam radio s ibm PC AT 386 računalima i WIN3.1 prije dvadeset godina i to bez štucanja i ičega sličnog, sa dvije zvučne kartice i nekoliko streamova istovremeno.
Drajvere za zvučnu karticu (Soundblaster s dodatnim procesorom i SCSI kontrolerom) sam pisao sam jer ih nije bilo osim za DOS.

Međutim, sva ta "prava" računala imaju dodatni hardver koji brine o komunikaciji s diskovima, sabirnicama, periferijom, memorijom itd itd tako da sam procesor nema puno posla, osim s onim što mu mid i high level softver kaže.
Malina svega toga NEMA i njegov procesor gotovo o svemu tomu mora brinuti sam a to je puno, puno dodatnih interapta i petlji koje oduzimaju procesno vrijeme i snagu.
Sve to je bez ikakvih problema radila 386 s par deset MHz procesorima. Pojavom 486 s 66 MHz i WIN95 dobili smo svemirski brod :)

APOLO tehnologiju je neukusno spominjati u ovom kontekstu.
Radi se o sasvim drugačijim zahtjevima koncepciji i zadacima.
U krajnjoj liniji, negdje oko 1997. NASA je tražila na tržištu određenu količinu 286 procesora (čak i rabljenih !") jer su je još uvijek koristili u nekim segmentima.

Ista stvar su i HIGH-ENDerske mašine koje se baš po ničemu ne mogu ovdje spominjati.

Procesorska snaga je nezaobilazna kategorija. Nije mit ali niti trivijalnost naravno sve ovisi o kojem nivou govorimo.
Nema nikakve bitne razlike između 500 i 700 ili 2000 i 2400 MHz. Razlika je od akademsko značaja, ali posve dovoljna za nategnuti kakvog naivca za par tisuća kuna :)
Ali razlika između 700 i 2000 se jako dobro vidi i osjeti.
Snage današnjih procesora s više jezgri su komercijalni rad nogu jer se ništa "revolucionarnije" ne može smisliti.
To je s jedne strane prevara, jer se 90% vremena koristi samo jedna jezgra, i tek u trenutku zasičenja se prebacuje na drugu itd.
S druge strane stvarno dobijemo i MANJU procesorsku snagu nego prije :)
Nisam siguran da je to neka velika korist, ali dobro zvuči za prosječnog korisnika.
Ali to svatko može vrlo lako zaključiti.

Razlike ima kod specifičnih zadataka (procesiranje zvuka u studijima, kompleksnoj obradi jako velikih datoteka), ali tu će više pomoći bolja osnovna ploča, grafička kartica i brži disk te bolja organizacija).
Isto tako se može govoriti o 32 i 64 bitnom procesiranju i operativnim sustavima.
U normalnim zadacima razlike gotovo da i nema, ali kada se radi o multimediji i velikim datotekama, razlika je vrlo mjerljiva, jer nije isto hoće li nešto trajati 10 ili 15 sekundi (pa tako 5000 puta) :)
Radili smo to (i dan danas radimo) tako da i o tome imam nekog pojma.

O tome više ne treba diskutirati, i zato sam i napisao ono na početku.

Ne dvojim u upotrebljivost maline.
Jedino nisam siguran da je to rješenje koje bih želio imati.
Ja sam odmah apostrofirao ozbiljniji način korištenja, uz isti trošak i daleko manji nivo zafrkancije.
U krajnjoj liniji, zar je problem izdvojiti 1200 umjesto 1000 kuna ako očekujemo bolju kvalitetu i veće mogućnosti.
Manje sigurno neće loštati niti malinovac kada ga se upogoni.

Na kraju, prijedlog stoji :)
S tim, da to ne mora biti tipa utrke na zadnji dan, već se može, onako, diyerski raspravljati, komentirati, predlagati i sl. bez figa u džepu.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la denis_vz » Čet lip 19, 2014 5:03 pm

tubeman napisao:Na kraju, prijedlog stoji :)
S tim, da to ne mora biti tipa utrke na zadnji dan, već se može, onako, diyerski raspravljati, komentirati, predlagati i sl. bez figa u džepu.

Ma dapače, vrlo rado - već sam rekao da ću donijeti par zanimljivih stvari, pa se može i poslušati.
Niti meni nije cilj dokazati "čiji je veći", nego jednostavno objasniti ljudima da se ne mora ići u skupe sprave tipa Bladelius Embla ako je jedina svrha slušati zvučni zapis s računala: može se proći prilično jeftino, a dobiti sasvim pristojan zvuk. Uočiti ovo "pristojan" :)

A malina me, kako rekoh, na kraju ipak iznenadila, nako što sam je već otpisao kao posve neupotrebljivu. Uz dodatak I2S DACa (Wolfson), i zvuči i radi sasvim pristojno - i opet uz ogradu da treba staviti manje zahtjevan server (MPD) i ne pretjerivati s ostalim (nepotrebnim) procesima i servisima.
Kod mene ide mrežno kopiranje datoteka izravno na USB disk priključen na RasPi, upravljanje sviranjem preko web sučelja, dok glazba istovremeno i dalje svira bez štucanja. Po meni sasvim dovoljno i uredno zadovoljeni osnovni zahtjevi... A o kvaliteti zvuka ćemo na licu mjesta, kad se to prišteka na nešto solidno :)

Za "all-in-one" rješenje (web, filmovi, office) ipak bih preporučio nešto drugo...
denis_vz

PostPostao/la yoke » Čet lip 19, 2014 6:13 pm

Dali malina mora biti spojena na net prilikom prvog pokretanja ?
(Za nefalit,jucer me bnet istakao radi neplacenog racuna od pred par mjeseci ako su svi ostali,naknadni placeni...ali dobro)
Kao sad ju mogu spojiti na ruter ali nema internet izlaz ?
Na sd karticu sam stavio volumio...
yoke

PostPostao/la denis_vz » Čet lip 19, 2014 8:07 pm

Mislim da nije nužan spoj na net... Zapravo nisam siguran za Volumio, ali mislim da ne traži odmah internetsku vezu.
denis_vz

PostPostao/la yoke » Čet lip 19, 2014 8:25 pm

Prijavio mi je neku gresku...
Pricekat cu koji dan...

ps...pocelo je :mrgreen: :mrgreen:
yoke

PostPostao/la Master of disaster » Čet lip 19, 2014 9:26 pm

Pri instalaciji volumia ili u svezi sa dacom?
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Nabava dijelova