Evo, kako sam obećao, ovdje publiciram Excel tablicu za izračun izlaznih transformatora prema metodi g. Patrick-a Turner-a (među nama Stari Klokan). Zašto baš njegovu metodu, jednostavno zato jer sam naletio na njegovu stranicu na kojoj to elaborira do detalja, a da je meni bilo razumljivo. Mogu reći da i sad o izlaznim transformatorima neznam gotovo ništa, ali se mogu poslužiti ovim tablicama da dobijem iole upotrebljive izračune, i u nekoliko su navrata su se ti proračuni u praksi/izvedbi pokazali vrlo dobrim.
Dali je metoda g. Turnera dobra nije ovdje bitno i o tome neću govoriti jer neznam, predpostavljam da svatko tko se time bavi ima svoj pristup i pogled na problematiku, pa stoga očekujem povratne, konstruktivne, reakcije koje bi se mogle inplementirati u ove tablice da ih se poboljša, učini više user-friendly i štogod.
Ovo nisam stavio u podforum tutorijala jer još uvijek smatram da će biti izmjena, pa onda eventualno.
No, idemo po redu:
Kao prvo, tablice su gotovo neupotrebljive za nekoga tko prvi put ulazi u problematiku bez da se upozna s tekstom u kojem Turner objašnjava svoj postupak. Kako su tablice izrađene prema tekstu, doslovce je tekst prebačen u Excel, slijede tekst korak po korak, formule su doslovno prenesene i matematički sve štima.Postoje neke manje razlike, zbog preciznosti Excel-a i zaokruživanja međurezultata od strane Turnera, ali su manje bitne i s tim se može živjeti.
Tekst je na engleskom jeziku jednako kao i same tablice (da se nebi nešto pogubilo u prijevodu i da bi se lakše radilo s tablicama korak po korak, paralelno). Neki djelovi su prilično "tricky", naročito dio sa slaganjem slojeva i sekcija te odabira kombinacija motanja sekundara za razne impedance zvučnika. Stoga preporučam, obavezno, prvo pročitati priloženi pdf fajl o izračunu, a potom koristiti tablicu korak po korak zajedno s tekstom dok stvar ne sjedne.
Evo ga:
sad slijedi i sama Excel tablica:
Važno je napomenuti da se mijenjaju samo polja koja su ispunjena plavim brojevima/slovima. crrveni brojevi su rezultati. Tablica je dijelom automatizirana da olakša rad, naročito u dijelu odabira sekcija i slojeva, a za automatizaciju izračuna parazitnog kapaciteta još pokušavam naći najbolje riješenje.
Tablica se sastoji od više listova:
1. PP initial calculation - može se privremeno ignorirati jer nije u direktnoj vezi sa Turnerovom metodom (meni posluži za nabrzihen, nisam siguran u ispravnost postupka)
2. PP calculator-1 - početna stranica za izr. primara
3. PP calculator-2 - slijedeća stranica (tu počinju komlikacije)
4. P-S combination - stranica za određivanje broja sekcija primara i sekundara i njihove odnose
5. SECONDARY - izračun i iznalaženje tipa i topologije motanja sekundara
6. WINDING - grafički prikaz motanja, ima dosta manuelnog rada, izračun kapacitivnosti P/S
7. FINAL DATA - podaci za korisnika i motača
8. Standard dim. of Cu and EI - podaci o žicama i limovima (meni dostupni)
VAŽNO: dati tekst je predhodna verzija, na Turnerovoj stranici je novija verzija. Nova verzija se razlikuje u prvih 14 koraka, gdje Turner elaborira netodu određivanja uvjeta rada izlaznih lampi i pojačala, a taj dio je nebitan za sam postupak računanja. To ću ubaciti u proširenoj verziji, kasnije (neam pojma kad). To je dizajnerski/inžinjerski dio i rezultati tog postupka su početni parametri za sam izračun.
Svakako pročitajte novu verziju.
Zasad toliko, kako bude pitanja, tako ću i davati objašnjenja o korištenju pojedinih dijelova tablice. Slijedite upute unutar samih tablica.