Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Schultz » Čet tra 11, 2013 9:32 pm

Izgleda k'o pravo...
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la tom_hifi » Čet tra 11, 2013 9:41 pm

Ajd, i ti nešto radiš. :) Znam da si pričao kak to moraš napraviti i eto te. Dobro je, bitno da imaš posla. :geek:
tom_hifi

PostPostao/la Dean » Čet tra 11, 2013 9:55 pm

@Davorin;
Za sade imam nekakvu mrežicu koja više smeta nego koristi. Emulzija pada na dno kante. Usis je na 18 cm od dna. Kada sam praznio staru kantu, na dnu je bilo nekih 2 mm aluminija. Kupio sam metalne filtere za napu. Napravit ću poštenu posudu sa filterom, ali kad ću imati vremena.

@Sonny;
Tip koji ih ugrađuje i servisira alate, rekao mi je da ovaj tip pumpi izdrži zatvaranje protoka na izlazu bez problema. Ali nije loše staviti "paralelku" ventil. Samo je pitanje gdje mu spojiti izlaz? Ako stavljam u kandu, dizat će mi aluminij sa dna. Ako stavljam negdje gore pored alata, moram raditi razvod! Hm...možda tako...
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la pamook » Čet tra 11, 2013 10:05 pm

a da bypass spojis negdje pred usisni otvor?

btw, vecina pumpi lakse podnosi restrikcije na usisu nego na izlazu (ventil)...
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la deleted user » Čet tra 11, 2013 10:25 pm

pamook napisao:a da bypass spojis negdje pred usisni otvor?

Buduci sam strojar po struci i imao sam posebno poglavlje na temu centrifugalnih pumpi odgovorno tvrdim da po teoriji istih sto je vise prigusena tlacna strana manje su opterecene (citaj, vuku manje struje) i povecava im se usisna visina. Koliko god vam to na prvu zvucalo nelogicno i nemoguce, vjerujte, tako je. Dakle, ako je centrifugalna pumpa, prigusi izlaz misko i ne brigaj!

Naravno, ovdje ne pricamo o vonabi centrifugalnim impeler pumpama s kakvim ne sumnjam da @pamook ima iskustva u akvaristici, vec o pravim, punokrvnim centrifugalnim pumpama.

PostPostao/la micro » Pet tra 12, 2013 8:05 am

Dean napisao:Bila je dobra, ali mislim da sam je ja shebo. Prigušio sam joj izlaz, jer mi je previše špricala. Mislim da sa time nije bila zadovoljna :mrgreen:
Sad sam kupio baš pumpu za emulziju. Isto ima prevelik druk, ali se smije prigušiti :D

Kolega mi je tu u jednoj radnji traktorskih dijelova kupio prije nekoliko pumpi iz 80-tih za emulziju na tokarskim strojevima ,NOS ,on kaze da je to vrlo dobra kupovina i relativno jeftina ,pumpe su mislim Mariborske, sve u kutijama i garancijama cak i testirane sa svom papirologijom :lol: , gusane ,reklo bi se vrhunska izrada, izgledaju kao da su juce pravljene :D , navodno trgovac kaze da su to nasli kod ciscenja nekog skladista. :D
micro

PostPostao/la pamook » Pet tra 12, 2013 8:30 am

LesFaul napisao:
pamook napisao:a da bypass spojis negdje pred usisni otvor?

Buduci sam strojar po struci i imao sam posebno poglavlje na temu centrifugalnih pumpi odgovorno tvrdim da po teoriji istih sto je vise prigusena tlacna strana manje su opterecene (citaj, vuku manje struje) i povecava im se usisna visina. Koliko god vam to na prvu zvucalo nelogicno i nemoguce, vjerujte, tako je. Dakle, ako je centrifugalna pumpa, prigusi izlaz misko i ne brigaj!

Naravno, ovdje ne pricamo o vonabi centrifugalnim impeler pumpama s kakvim ne sumnjam da @pamook ima iskustva u akvaristici, vec o pravim, punokrvnim centrifugalnim pumpama.

rekli bi na nekim forumima - I stand corrected :D
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la micro » Pet tra 12, 2013 4:27 pm

Gledao kod prijatelja ove gore spominjane elektrokovina pumpe za emulziju , 3F motor 0,1kW , tlak emulzije 0,5-0,4 bara, receno mi je da kad joj izlaz skroz zatvorite ona radi normalno dalje, tako je rotor napravljen pravljena, nista se ne desava ,rotor je plasticni, gledao danas u onoj trgovini stoji cijena 1000kn , prijatelj kaze da mu je prije spustio cijenu za 40% kupio nekoliko komada.
micro

PostPostao/la Schultz » Sub tra 13, 2013 10:17 am

Možda ja mogu nešto sa Elektrokovinom urediti....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la sonny » Sub tra 13, 2013 12:16 pm

Jest da je kolega na slici, ali ja mu ( kao ) pomazem :D

Slika
Simple kind of man
sonny

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica