ilimzn napisao:Gore receno prilicno otezava odlemljivanje, pogotovo zato sto tadasnje ljepilo koje drzi bakar na pertinaksu nije bas toliko dobro kao kasnijih desetlijeca.
Da, zapravo vrlo oprezno treba nogice od elemenata ispravljati, jer samo trenutak nepaznje i odlijepiti ce se stampa! Treba posisati stari lem sto bolje, cak je dobro nanjeti ponovno novi lem i onda ponovno posisati! Uglavnom to uvijek radim sa velikom opreznoscu.
ilimzn napisao:Ovdje nailazimo na problem koji je jako tesko rijesiti, i cak niti nabava originalnih dijelova je ovdje cesto upitna. Radi se konkretno o predriver i VAS tranzistorima, te trimerima. Problem je raspored izvoda na tranzistorima, koji je EBC, standard koji su Japanci vrlo brzo nakon sto je ovo pojacalo napravljeno, posve napustili. Jos veci je problem da je ta generacija tranzistora jedna od prvih u plasticnom kucistu i upravo problemi s oksidacijom su razlog zasto ih je ponekad potrebno zamijeniti (ako su mi raspolozivi, mijenjam ih bez pitanja preventivno!), no pokazalo se da i u skladistu imaju isti problem - NOS primjerci cesto dodju unaprijed korodirani, i onda smo jedan problem zamijenili za isti takav uz visoku cijenu
Koliko vidim, to su 2SA818 i 2SC1628, ja sam ih svojedobno uspio nabaviti na Yahoo Japan, i moram ti kazati da niti traga koroziji. Ako su ti tranzistori ispravno skladisteni, onda NOS tranzistori nemaju takvih problema. Ja imam zaista saroliki sadrzaj raznih NOS tranzistora i niti jedan nema problema sa korozijom, Korozija se javlja kod vintage uredjaja koji su odredjeno vrijeme bili zapusteni - zaboravljeni u nekim podrumima ili potrovljima, pa od tuda i korozija na subsasiji takvih uredjaja.
Evo vidim da ih jos ima na Yahoo Japan
http://page10.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/m127273659
Inace kada smo vec kod driverske ploce za ove uredjaje... imam jednu zanimljivost... naime uspio sam svojedobno sa opet Yahoo Japan nabaviti nekolicinu NOS kompletnih driverskih ploca kako ovih za verzije bez "A" tako i sa "A" dakle nikad upotrebljavanih... i odlucim iz znatizelje jednu staviti na ebay za poprilicnu sumu od 99 EUR plus shipping... PRODANA BILA ZA 15 MINUTA!!