Tako je to s nasom carinom.
Zao mi je sto to moram reci, ali ili su nesposobni, ili takve stvari rade namjerno. Tesko mi je vjerovati da ne poznaju propise, pogotovo kad ih gradjani na to svako toliko podsjete. Moze biti i da u Drzavnoj Kasi ima puno praznog prostora, pa onda "udri" po najslabijima, po malom gradjaninu...
Dok je bila posta carinjenja u Rijeci, radio je tamo, izmedju ostalih, jedan mlad i vrlo uljudan carinik. Obicno bih ja zavrsio na carinjenju kod njega. Nemam zaista nikakve primjedbe na njegov rad i postupak, samo pohvale. Covjek je svoj posao obavljao posteno, i vrlo se kulturno ophodio. Jednom sam mu rekao da roba kosta toliko, a postarina toliko, i da se to jasno vidi na racunu. Rekao mi je da PDV ide i na postarinu, i uredno to naplatio. Ja sam komentirao da to nije posteno, ali to je sve sto sam mogao. Kasnije je netko nasao i objavio na forumima taj propis da se na postarinu ne placaju dazbine, ako je jasno prikazana na racunu. No eto...
Slucaj mog prijatelja od prije koji tjedan: narucio i dobio zvucnicu Denon DL-110 koja ga je na ebayu kostala oko 200$. Tako je pisalo na racunu, a i on je posalo takav podatak kad su mu iz Carine trazili racun. Medjutim, u roku od 10 dana (dok je zvucnica bila na putu) onaj iz ebay ducana povisio cijenu na realniju od oko 300$. Carinici nasli tu stranicu, isprinatali je, naplatili dadzbine na osnovu te vise cijene, i gotova prica. Nije bas fer, ali sto cemo, ovo mozda i stoji, a mozda i ne... diskutabilno je...
Naplacao sam se PDV-a, poziva za carinjenje (10,70 kn za obicno pismo na moj teret), naknada posti za uplatu, plus nekih 10 ili 20 kn za sto ne znam tocno, ali to naplacuju na kraju i daju potvrdu. A bilo je i lezarine, ne velike, ali ne mojom krivicom, ako dobijem obavijest prekasno (kraj tjedna, vikend i tako to...). Sve ovo mi je jako zgadilo sam postupak carinjenja pa sad radje kupujem iz EU, cak i ako je skuplje nego li iz Kine ili USA. Samo da se ne gombam s Carinom. Nazalost, tako platim vise, a ni Drzava ne ubere PDV. Kad smo vec u EU...