Open question

Re: Open question

PostPostao/la deleted user » Uto kol 12, 2014 10:21 pm

Ovaj drugi koncept mi se ne svidja, nemoj tako olako odustati od prve i originalne ideje. To je samo moje misljenje i naravno nije obvezujuce ni u kom pogledu...

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto kol 12, 2014 10:31 pm

Ma nije da odustajem ovo je samo prijedlog i bit če ih možda i još,meni nije ni tolko loš jer se dijeli pojačalo na dvije cijeline ali mi je ipak kao i tebi prvi draži :D
I volio bi koristit rađe neku poveču cijevku s kapicom i još ako je ona trioda...samo je pitanje kolko bi onaj malo duži vod od trafa prema katodi stvarao probleme?
Pao Pepeo

PostPostao/la deleted user » Uto kol 12, 2014 10:36 pm

Neznam na koji vod od trafa prema katodi mislis? Mozda mislis na onaj prema "+" polu napajanja?

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto kol 12, 2014 10:45 pm

E kao što jednom rekoh čuti čete svašta od mene :doh: istina s jedne strane (u slučaju da se koristi nešt s kapicom) jedna žica ide sa izlaznog transformatora na anodu kapicu a druga (ovaj duži vod u mom slučaju) na "+" pol. To govorim gledajuči baš šemu sa 809-kom koaja nema nekih povratnih veza i sl,Tako da bi trafo trebao imat samo dvje zice (i one dvije koje idu na zvucnike naravno )
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri kol 13, 2014 1:04 pm

Ajmo se držati malo još ovog drugog prijedloga (dvokatnice :) ) neke ideje mi se vrte još po glavi oko toga pa zato.Ovaj dizain bi također bio lakše izvediv,manje dijelova za tokarit,pojačalo se dijeli u dvije cijeline kao što rekoh i u tome čak vidim smisla,dio pojačanja signala bit če sve na jednom mijestu udaljene od mreznog dijela i tako...
Još uvijek ni je određeno di če točno koja komponenta biti postavljena (sad govorim za ovaj gornji kat koji je malo i kritičniji...) jer još nismo ni jedan priedlog napacili,ali uglavnom bi se kretao u smijeru jedan driver jedna izlazna za ovaj dizain.Trenutno baš gledam dvije šeme koje mi se čine ok,obe su u knjizi Nikole Vukušića pa sad neznam dali bi bilo zgodno da ih ovdije zalijepim?? autorska prava i to...Jedna je ona sa EL34 o kojoj sam pričao a druga je jedna sa 6v6 u izlazu.
Obe koriste kao driver jednu ecc,cijevna ispravljačica a ova druga sa 6v6 mi se i više sviđa,jako minimalistički pristup nema povratne sprege ali neznam kolko vata daje izlazne snage??? U slučaju da bi koristio ovu šemu izlazna lampa (koja nije tolko ogromna) mogla bi se postavit gore a ecc da visi ispod nje kao što je Edison predložio.Vijreujem da mnogi od vas imaju ovu knjigu pa šeme možete naći na 465 i 469 stranici,6v6 nisam još imao prilike poslušat ni vidit,slične jesam primijerice ona na kuhinjskoj dasci koju smo slušali u Fužinama,ono je lijepo sviralo.

Sad ako netko ima koji prijedlog za neki SET koji bi se ovdije mogo udomiti sa ovim ili sličnim lampama slobodno nek nabaci koju ili link di bi se moglo nači,evo možda ako bi se htijelo iči na EL34 možda koristit dio DAH-1???
Također ako tko ima koji link kakve provijerene stranice s koje se mogu naručit lampe ili komponente bilo bi od pomoći,nože i naše ili strane ja trenutno gledam samo sa ebay-a.

Također me zanima (vjerujem da se može ali ipak pitam) dali se može ako se nađe neki normalni dio za pojačanje signala (gornji kat) napraviti mrežni dio onako malo po svome???Sad znam da struje i naponi moraju biti isti,struje grijanja također več mislim na to da se primijerice napravi napajanje sa onim večim ispravljačicama ili da se napravi jedan trafo za HV a drugi za grijanje cijevi pa svaki sa svojom ispravljačicom i tako...ili grecom za grijanje jer sam primijetio da se tu često koristi,pa tu bi se mogao dodat i koji voltmetar itd.Znam da to možda i nema nekog pretjeranog tehničkog smisla ali to bi napravio isključivo da mi prvi kad nebi dijelovao prazno :D potrošila bi se koja kn više znam ali dobilo bi se ono što bi se htijelo.
Vrh bi mi bio ispravljanje sa živinim parama ma kolko god ono imalo mana i bilo komlicirano,mislim da bi se dalo napravit za neku ne pretjerano veliku sumu novaca?? i ako tko ima koji prijedlog što se toga tiče slobodno nek kaže,ja sam več neke šeme našao ali uzalud kad još neznemo što će one trebati napajat :mrgreen:
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Sri kol 13, 2014 5:21 pm

Ja bih samo napomenuo ono što i inače govorim :mrgreen: ; -još watti. Šalu na stranu, po onome što sam do sada čuo, primjetio sam da koliko god zvučnici bili osjetljivi nekako mi bolje sjedaju pojačala koja ipak imaju neku rezervu snage. DAH 1 je po meni goli minimum što se tiče snage. Ne kažem da sad pojačalo mora imati 20-30 watti ali recimo ja kada bih ulazio u gradnju pojačala u startu bi gledao da isto ima barem 8-10 watti po kanalu. E sad, sto ljudi sto ćudi...
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri kol 13, 2014 8:39 pm

Mislim da je zlatni broj 7 :think: ,Imali smo prilike poslušati zvučnike na 2w ako se siječaš u Fužinama,i čak sa ta dva vata u kučnim ujetima dalo bi se živjeti ali ipak fali malo dzusa...kad smo kasnije spojili na savin amp sa 807-com čuli smo da tada nije falilo ničega i s takvim zvukom bi bio i više nego zadovoljan.Sa 7 w bi se usudio i reči da ima i rezerve snage,tolko W ako ne griješim ima sawin amp (ispravite me ako griješim)
Mislim da sa EL 34 u SE spoju se može dobit tih 7 W ?? nju često spominjem od kad sam dao ovaj prijedlog za "dvokatnicu" :D
807-ca 809-ka ili slične kapičaste gospođe bi dolazile u obzir ako bi bio onaj moj prvi prijedlog na 3 kata(koji mi je malo draži) izvediv.Sa 807 koja postaje sve popularnija ima dosta projekta,sawa,fixxer,Aca Kitić je radio više projekta sa ovom cijevkom,i imamo harkonenov SEP sa 807 koji kako znam je prebačen u triodni rad i iako male snage sigurno pruža dobar zvuk svome vlasniku.
Znači snaga mi nije na prvom mijestu i te w koje tražim siguran sam da će biti dovoljni i za onih 5min kad mi dođe da raspalim mjuzu.

Moram i reći da sam hornama uspio dosta popravit zvuk u odnosu na ono slušanje koje smo imali u Fužinama,trenutno rade sa 1,2l smanjenim volumenom nego tad...i s potpuno izdampiranom kuglom.Igrao sam se dosta sa volumenima i imao više proba (moram jednog dana dovršit temu oko horna pa čete vidit) tako da sam uspio smanjit "mumljamje" nekih frekvencija i hum,automatski mi se srednji spektar pročistio i postao dosta življi,ugl zadovoljan sam samo sada fale lampe... :D
P.S.
Mislim da bi sad Ferata puno bolje svirala jer tad u Fužinama bilo je primjetnog huma kad bi se amp pojačao,možda dogodine... :D
Pao Pepeo

PostPostao/la Edison » Sri kol 13, 2014 9:27 pm

Pao, s EL34 u triodnom spoju dobit ces oko 6W. Ja sam preradjivao jedan Sebart STA-8 (u originalu UL spooj EL34 koji daje 8-10W). Nesto je modificiran i prebacen u triodni spoj s 50mA struje kroz cijev (iako ona podnosi i vise), i dobio 5W koji zaista lijepo sviraju.

Imas kompletnu razradu pojacala sa 6CB5A koje sam radio, i bilo je takodjer u Fuzinama. Tu dobivas 7W, i kapice na prilicno visokim cijevima zanimljiva izgleda. Jedino je nesto teze naci te cijevi...

http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.php?f=6&t=1790

Sad vidim da sam u toj temi zaboravio objavit shemu. Morat cu i to jednog dana, dok je pronadjem...

U proslom postu si pisao o SE pojacalu s 6V6 i shemama iz knjige Nikole Vukusica. Sa 6V6 ces dobiti jako malo snage u triodnom spoju, oko 2W. Pokojni Nikola Vukusic je bio nas prijatelj i sudjelovao je aktivno na dva Triode Festivala. Sigurno se ne bi ljutio da se o shemama iz njegove knjige raspravlja na nasem forumu...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri kol 13, 2014 9:48 pm

Znam za ovo tvoje pojačalo kako da ne,primijetio sam da šeme nema ali vijerujem da bi se našla :D .Mislim da bi bilo jako pogodno za ovaj projekt kapica spojena na trafo (kratak vod) samo još uvijek ostaje pitanje one druge poduže žice koja vodi napon na izlazni trafo dali bi stvarala problema??

Evo još jedne malo extrene ideje ali ništa nas ne košta (za sada),SE 807 sa po dvije izlazne lampe po kanalu spojene u triodni rad i potjerane na 500v da svijetle plavo,drajver (jedan ili dva) koji uz to ide naopako okrenut.Napajanje sa po dvije AX50 tako da bi pojačalo bilo plavo od glave do pete...znam snaga bi bila 3W ako bi imao sreče ali tada se nebi žalio.
To bi se montiralo na prvi prijedlog šasije onaj na 3 kata.
Ovo je samo prijedlog :D
Pao Pepeo

PostPostao/la deleted user » Sri kol 13, 2014 10:12 pm

AX50 su preskupe i prerijetke cijevi... 816-ice su jos uvijek dobavljive i nisu skupe. Jedino ih trebas dvije umjesto jedne AX50. Ali zato imaju kapice!

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika