Malo SE pojačalo, probna platforma...

Malo SE pojačalo, probna platforma...

PostPostao/la Edison » Pon stu 03, 2014 11:48 am

Posto je kolega zendra narucio kod Branka iz Odeona par malih SE transformatora od 5k, ucinilo mi se zgodno da Branko namota i meni jedan par. Transformatori zaista dobro izgledaju, imaju i izvod za UL spoj. Naknadno sam narucio i jednu prigusnicu, a trafo za visoki napon i poseban trafo za grijanje imam od nekih ranijih projekata.

Iako imam sasvim dovoljno (i previse!) malih SE pojacala, imam namjeru malo eksperimentirati sa SE pojacalom male snage, tipa SPUD s jednom elektronkom, ili jednostavnim pojacalima s EL84. Odlucio sam napraviti eksperimentalnu shasiju s pet noval podnozja. Na taj nacin cu moci isprobati kako EL84 tjeraju 6N1P, ECC81, ili EF86 u triodnom spoju, pa zuzijevu zadnju gradnju gdje EL84 tjera EL84, RH-84 rev. 2... Shasiju sam slozio od vec koristenih limova i profila, pa tu i tamo ima koja rupa viska... no za probe ce biti dobro. Grijanje ce biti AC sa 6,3V, i poseban trafo za to je ispod lima. Sad treba sloziti napajanje i onda slagati jednu po jednu konfiguraciju pojacala. Bit ce posla za duge zimske dane... Kad isprobam sto namjeravam, ono sto mi se bude zvucno najvise svidjelo slozio bih u pravo kuciste. Za to cu trebati naruciti novi mrezni trafo, a ostatak je vec tu.

Evo par fotografija probne shasije...

EL84-0287.jpg

EL84-0289.jpg

EL84-0291.jpg

EL84-0290.jpg

Kako slozim i isprobam koju konfiguraciju, opisat cu u nastavcima. Cetiri ili pet konfiguracija vec imam u planu, a dobro su dosli i vasi prijedlozi i sheme.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Re: Malo SE pojačalo, probna platforma...

PostPostao/la zendral » Uto stu 04, 2014 9:26 am

Odlično, to je mala platforma za osvjetljavanje zimskog mraka.
zendral

PostPostao/la midruzin » Uto stu 04, 2014 11:18 am

Ja sam započeo radit malo SE pojačalo sa EF86-6N3P-EL86 slične konstrukcije, koje će biti definitivno u supertriodnom spoju. Pošto sam se razočarao u zvuku RH ampa, a dopao mi se zvuk STC-a s EF86-ECL82 kojeg sam čuo prvi puta na Žarula festu u Varaždinu, odlučio sam se za gradnju takve vrste ampa. Bit će isto pet noval podnožja, ali na univerzalnoj pločici za lampe. Izlazni trafići su kineski 8W, 65mA, 5K / 4-8-16 ohm, a mrežni je Kolarekov 2x165V i 2x6,3V. Prigušnica mi ne stane u kutiju, pa će filter biti samo s kondićima. Amp radim po nešto izmjenenjoj Udi-noj shemi, prema Davorinovim savjetima, ali i nekim svojim dodacima. Šteta što slike i shemu ne mogu staviti na forum, jer se još uvijek borim s novim linuxom, koji mi ne prepoznaje skener i fotić. Do nedavno sam imao dual-boot instalaciju koja mi je zadavala velike probleme, pa sam morao sve to jednostavno deinstalirati.
Nego, Edison kakvi su ti se pokazali u zvuku ti kineski trafići, s kojima si napravio onaj SE ampić. Jesu li to isti ili drugačiji ?
midruzin

PostPostao/la Edison » Uto stu 04, 2014 11:36 am

midruzin napisao:Nego, Edison kakvi su ti se pokazali u zvuku ti kineski trafići, s kojima si napravio onaj SE ampić. Jesu li to isti ili drugačiji ?

Midruzine, ovo nisu kineski transformatori! Ove je namotao Branko iz Odeona.

Imam i jedno SE pojacalo s kineskim izlaznim transformatorima. Trenutno su u njemu 5881 cijevi.
Ne mogu se zaliti na te kineske transformatore, nisu vrhunski, ali za cijenu posteno sviraju...
Edison

PostPostao/la fixxxer » Uto stu 04, 2014 11:46 pm

Zgodno! :handgestures-thumbsup:
fixxxer

PostPostao/la midruzin » Sri stu 05, 2014 6:29 am

Na one sam i mislio, o kojima si u jednom svom postu pisao. Moji su prilično malih dimenzija,motani u više slojeva, imaju i UL izlaz , a induktivnost primara im je 16H, bar prema mojem unimetru. Cijena im je bila 68$ za oba, zajedno s poštarinom, što je povoljno. Interesira me koliko će stvarno biti bolji na uho od trafića iz starih radia. Bar 5%, kako bi rekao tubeman.
midruzin

PostPostao/la tubeman » Sri stu 05, 2014 8:58 am

Ne bi trebali biti gori :)
Dapače, ne bi bilo dobro da jesu.
Već smo ustanovili da su trafići iz radija takvi, ne zato što se nije moglo napraviti bolje, već zato što se nije isplatilo i nije bilo potrebno.
Pogotovo ovi iz EI Niš.
Imaju i oni sendvičiranje, ali...
S druge strane imam dosta transformatora iz radija koji svojom izradom i materijalima sigurno daleko nadmašuju mnoge današnje HIGH-ENDerske.
Nerijetko su u Sabine, Grundigove i sl. radije (pogotovo one iz kasnijih šezdesetih) ugrađivali vrlo ozbiljne transformatore na jednostrukim i dvostrukim C jezgrama s višestrukim sendvičiranjem.
Imam nekoliko pari optimiziranih za SE ECL86, PP EL95, SE i PP EL84 pa ću valjda kojeg i upotrijebiti uskoro ;)

U svakom slučaju, isplati se dobaviti što kvalitetniji trafo jer je on okosnica pojačala i nikakva cijev ili "šema" neće proizvesti dobar zvuk ako je trafo loš, prosječan ili tek "dobar".
Mislim da niti cijena tu nije nešto prevelika da bi bili nedostižni.
U suprotnom dolazimo u opasnost padanja u frustracije jer će sve što na "šparni" način napravimo biti tek prosječno ili ispod toga.
Badava lijepa kutija, gnjusobni kondenzatori plavi ili ljubičasti potenciometri, PSUD-ovi i ine simulacije.
Od svih komponenti (a sve ju imaju) transformatori imaju najsuptilniju dušu, a to nikakav simulator ne može dokučiti ili predvidjeti.
Zato se slažem s Edisonom, koji je sve to već probao na svojoj koži :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Edison » Sri stu 05, 2014 9:18 am

midruzin napisao:Na one sam i mislio, o kojima si u jednom svom postu pisao. Moji su prilično malih dimenzija,motani u više slojeva, imaju i UL izlaz , a induktivnost primara im je 16H, bar prema mojem unimetru. Cijena im je bila 68$ za oba, zajedno s poštarinom, što je povoljno. Interesira me koliko će stvarno biti bolji na uho od trafića iz starih radia. Bar 5%, kako bi rekao tubeman.

Bit ce bolji, i to dosta bolji od tih iz starih radija.
Nista ne brini, sviraju sasvim dobro. Nisu haj-haj, ali nije ni cijena. Ti mali kineski one iz jednostavnih starih radija nadsviraju samo tako...
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri stu 05, 2014 9:34 am

Od kuda si nabavio te kineske trafiće? Onaj mali SPUD sa pcl86 mi je spojen na trafiće od 3,5k pa bi možda u neko dogledno vrijeme uzeo neke koji imaju 5-7k.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Sri stu 05, 2014 9:51 am

Ja sam svoje nabavio pred 5 godina kod analogmetrica. Bolje da Midruzin da link, on je nabavljao nedavno...
Edison

Sljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika