Evo pogleda na modul izlaznog pojacala:
2265B_6.jpg
Ono sto nije vidljivo je da je cijelo hladilo moralo biti ponovno eloksirano. Naime, atmosfera je doslovno izblijedila crnu eloksazu, i hladilo je bilo zuto. Najprije sam pomislio da je prirodne boje aluminija pa je pozutilo od pusenja, no zamislite zinenadjenja kad se nakon skidanja izlaznih tranzistora ispod njih pokazala crna boja!
U tom trenu je cijeli uredjaj rastavljen. Izvadjen je modul pojacala, pomocno napajanje i zastita (na zalost, zamotane i zalemljene zice...), hrpa trulih zica, reflektori za skalu, trafo s selektorom napajanja - naravno slomljenim i zalivenim termo ljepilom koje se ocigledno vise puta rastapalo i kako nije doslo do pozara to nikom nije jasno. No, tu je nastala i ona situacija koju nitko od nas kojis e bavimo ovakvim uskrsnucima ne voli - pojavio se novi posao kojeg je trebalo hitno obaviti i osloboditi radni stol. Rezultat: Maranrz je stajao u dijelovima godinu dana. I jos gore, u jednoj situaciji koja me gotovo kostala oka, uspio sam umalo prelomiti vec gotovu i refreshanu plocu izlaznog pojacala. Na zalost nisam ulovio jednu tanku pukotinu u vodovima i to je prilikom pustanja u pogon kostalo jednog para izlaznih tranzistora.
Evo i jednog pogleda na zadnju plocu u blizini izlaznog pojacala:
2265B_7.jpg
Ovdje se vidi s lijeve strane popravak selektora napona - u originalu je imao plasticne 'usi' i vijke kroz njih koji ga drze za zadnju plocu. Oba su bila pukla, i jednog vise nije ni bilo, tako da sam ostatke skinuo i stavi obujmicu za kondenzator. Nekako mi se bas vidlo da bi mogao pasati jedan od standardnih promjera, i gle vraga

Ozicenje prema zvucnickim terminalima je kompletno zamijenjeno. Original se doslovno raspao.
Veci problem su bili filterski elektroliti. Ovi su provjereni iz reciklaze, i da ih nije bilo tu bi trebalo mnogo improvizacije da se postave dobavljivi elektroliti standardnih dimenzija. Za svaki slucaj Marantz je stavio 'malo deblje' i to s ravnim klemama. Alternativa su bile vece vanjske dimenzije iz jaceg modela ali sasija podrzava samo trokrake obujmice za takve, dakle opet problem. Srecom, kao sto Tubeman kaze, nista ne bacam, sve mi treba

2265B_8.jpg
Pogled s donje strane na izlazno pojacalo i ispravljace. Ovdje je svo ozicenje napravljeno na novo, kao i spojna ploca za elektrolite. U originalu je tu bio dzumbus krutih zica zalemljenih direktno na kleme. Jedini je problem prilikom sastavljanja bio naci sve biljeske gdje je sto od zica islo

ali uz malo srece i konzultacije sheme (koja je, usput, prilicno puna 'gresaka' tipa zadrzavamo pravo izmjena u svrhu poboljsanja karakteristika, dapace omogucavanja da uopce radi), sve se uspjelo spojiti na pravo mjesto.
Osim toga dodan je i mali upgrade u vidu folija u paralelu s glavnim elektrolitima. A sad... tu je na slici u donjem desnom kutu i neka strelica na misteriozni element u buziru. Dakle, na moje iznenadjenje, Marantz je koristio potenciometar koji doduse ima prilicno dobar kontakt i ne susti, ali jako los trazking, pogotovo na malim glasnocama. Dovoljno da se osjeti pomak sredine u mono modu!
U buziru se nalazi misteriozni metal film otpor od 200k koji smanjuje gresku za faktor 3 korigirajuci jedan kanal na potenciometru.
A ono sto se ne vidi - su elementi koji su skinuti nakon sto ih je neki genije dodao u namjeri da limitira maksimalnu glasnocu u skladu sa zakonom. No da je to bar bilo sve - kao sto to obicno biva kad se ne razmislja dalje od 3 minute, poslije se problem povecava umjesto da se smanjuje po sistemu kao kad bacis grudu snijega niz padinu...
2265B_9.jpg
Na slici gore ima par 'momenata'. Prvi je da je osovina selektora ulaza, ona ista s slomljenom zvijezdom, zapravo podulji produzetak osovine sklopke koja se nalazi pri zadnjoj strani uredjaja uz konektore. Jednom kad se skine nastupa prilicno razocaranje jer tik iza loma se osovina stanjuje i ima cca 6mm mesa da se s tim nesto napravi, prije nego dolazi podloska koja sprecava da se produzetak ugura u unutrasnjost uredjaja. Popravak je trajao par sati, prvenstveno zato jer je prilicno tesko izbusiti koncentricno provrt promjera 5mm u osovini promjera 6mm. No, malo inspiracije i komad aluminija debelog 10mm je doveo do ideje da se za to izradi alat za centriranje. Najprije su u debelom aluminiju izbusene rupe 3.5 i 5 mm, i onda prosirene do cca pola debljine s 6 mm. Taj se komad onda natakne na vrh osovine s kojeg je prethodno pazljivo odrazan originalni nastavak, i iskoristi kao centrator za svrdlo u stupnoj busilici - najprije promjera 3.5 a onda 5mm. Sve skupa je jako dobro ispalo. 5mm je odabrano jer se nasao donor osovine - jeftinjak potenciometar s odgovarajucom zvijezdom, ali nastavkom osovine promjera 5mm. Dvokomponentno ljepilo i papir zarolan oko originalne 6mm osovine da sluzi kao centrator je odradilo ostatak posla, i osovina je sad kao nova. Mozda i bolja

Ostatak je oznacen kao i uvijek crvenim strelicama. Negdje po sredini je originalno mjesto na plocici koje se rabilo samo kao medju-kontakt, iskoristilo za konstrukciju udvostrucivaca napona. Originalni 6.3V namotaj se koristi i za LED indikatore na skali i osvjetljenje kazaljke kao i stereo indikator, tako da je taj napon proslijedjen pomocnom ispravljacu kao sto je bio i u originalu. Udvostrucivac je 'flating' i ima serijski otpor koji podesava struju LED trake u reflektoru na nivo slican originalu - inace svijetli poprilicno previse. Tu bi trebalo napomenuti da je i ta poznata srebrna skala bila po dolasku uredjaja sve samo ne srebrna, vise sivo - zuta

Dvije crvene strelice u donjem desnom kutu su pokazivac efekta povecanja problema kad se u prilasku istom iskljuci mozak (ili ga mozda nije ni bilo?). Naime, genije zvan 'ma ja cu ti slozit limiter, nije problem' je zaboravio da bi netko mogao ukljuciti ton kontrole i povisiti srednje i baseve i time preci limit glasnoce (zacudo, zaboravio je na Loudness gumb... srecom!). I kako je to rijesio? Pa lijepo, otpilio je vodove prema potenciometrima za srednji i bas na ploci ton kontrole. Naravno, uvijek udri stemajzlom a ne cackalicom. Nebitno da su 3 cm dalje kontakti ulaz-izlaz ton kontrola koje prebacis tako da je ton kontrola iskljucena. Ili jos bolje, MAJMUNE, DAJ NEKOM TKO ZNA DA KOPA PO MARANTZU!
Na kraju pogled na jednu od situacija koje na prvi pogled ne izgledaju tako problematicne, ali tko ima iskustva, digne mu se kosa na glavi:
2265B_10.jpg
Ploca selektora ulaza i phono pretpojacala. OK, elektroliti u napajanjima i blokadama su obicni Jamicon 105 stupnjeva ali ima dva koja idu u put signala i tu idu Elna. Nisam tu isao u ekstravagancije. No to je manje bitno. SVI vodovi su motani, i svi su kruti ukljucivo i izolaciju. Jedini nacin da se zamijene te komponente je dignuti cijelu plocu i pazljivo presavinuti je u okomiti polozaj nadajuci se da nista od silnih zica nece puknuti - postupak od kojeg me uvijek podilazi jeza. Naravno, sklopka je temeljito ociscena tom prilikom no to je zbiljam posao za jake zivce.
Poslijedica koja nije ocgledna su tone novih vezica. Inace je zanimljivo da je ozicenje u originalu dosta neuredno, i to je nesto sto sam kod Marantza tih godista (a i novijih) primijetio kao svojevrsno pravilo. Ovi uredjaji nisu bas ugodni za servisiranje - nisam ni napisao kako se ciste prekidaci na ploci izmedju skale i ton kontrola

sto je posao u kojem figurura sve od lemilice i pletenice za odlemljivanje, do mini odvijaca i injekcija.
Nakon pocetnog pustanja u rad uslijedilo je podesavanje tunera, koje je bilo prilicno OK sto se tice ualznog bloka (crna kutija s 'kotacem' koji okrece mehanizam skale), no iz nekog razloga je stereo dekoder bio kompletno razdesen. Balans kanala katastrofa, separacija kanala prakticno mono. Opet djelo 'limitatora' od prije? Nezgodacija je sto ovaj konkretni primjerak ima drugaciju tuner plocu nego sto je opisana u servisnoj dokumentaciji - ponesto napredniju. Kopanje po internetu je pokazalo da se radi o ploci koja je gotovo identicna modelu iznad, no fale poneki dijelovi. Ipak, iskustvo pomaze i na kraju sam uspio shvatiti metodu podesavanja, i tuner je napokon prosvirao kako spada. Prilicno je osjetljiv, kako je to vec uobicajeno kod uredjaja iz tog doba, no ne i jako selektivan - jaca stanica pored slabije ce cesto 'odvuci' tuner indikator prema sebi, i pogorsati stereo prijem. No, uz pola metra zice da glumi antenu, sve radi i vise nego dobro.
Na kraju, malo secera: kad je sve vec bilo gotovo i isprobano, pokazalo se da relej za zastitu zvucnika povremeno gubi kontakt. Ovaj puta sam ja zakazao, skinuo original i stavi drugi isti takav... tocnije, mislio am da sam stavio drugi isti takav. Umjesto toga sam stavio isti TAJ. Zaborave se detalji nakon godinu dana... No, srecom gresku nije bilo tesko korigirati.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.