Marantz 2265B iz pizzerie

Marantz 2265B iz pizzerie

PostPostao/la ilimzn » Pet sij 16, 2015 12:28 am

Evo odmah na pocetku onog sto privuce svakog prema ovim Marantzima:
2265B_1.jpg

No, doovog je stanja trebalo doci.
Putevi kojima je ovaj uredjaj dosao do mene - dva puta! - su stvarno cudni. Prvi puta sam se susreo s njim na Jakusevcu, ima tome 6-7 godina. Pokupio ga za razumnu cijenu, temeljito ocistio, podesio, stavio nove zaruljice na skalu. Isti dan je otisao nedalekom susjedu koji nije mogao odoljeti tom plavom sjaju skale :)
Susjed je nedugo nakon toga odluzio otvoriti pizzeriu, i tako je Marantz zavrsio u njoj s obzirom da je i susjed najvise svog vremena tam oprovodio. Pazljivo je smjesten da ne strada u 'birtaskoj okolici' no to nije potrajalo dugo. Sused prodao pizzeriu, odselio se a Marantz - izgleda - ostao. Nekim cudnim putevima ponudjen mi je u nekoj zamjeni iako kad sam ga ugledao, nisam mogao ni slutiti da je to isti uredjaj. Na izgled cist - ali samo izvana - neispravan, a unutra... katastrofa.
Zato ce ova prica, u interesu skracivanja teme, kao i postedi citaca od goleme kolicine facepalm momenata, biti ispricana od kraja prema pocetku, a pocetak, radi sacuvanja morala i postivanja etike, radije nisam fotografirao.

Malo siri pogled:
2265B_2.jpg

NA prvi je pogled sve na svom mjestu. Ne vidi se toliko na slici ali iz nekog razloga koji je mozda bolje ne znati, gumb glasnoce je izgreban od naprijed, dok su ostali u prilicno dobrom stanju. U originalu je tu bilo iznenadjenja - primjerice, gumb za selekciju ulaza je otpao sam od sebe u pokusaju okretanja, da bi postalo ocigledno da se drzi komadom cackalice i tigar ljepilom, jer je netko slomio pola one standardne rascijepljene aluminijske zvijezde na kraju osovine. Uredjaj nisam niti ukljucivao prije rastavljanja radi jos ponekog pokazatelja o 'pametnim korisnicima i serviserima'...
Pazljiviji pogled na sliku, tamo gdje su dvije crvene strelice, otkriva izbijene komade proreza za hladjenje, koji su posluzili kao rupa za... ventilator. Svakom normalnom bi palo na pamet za to koristiti sam prorez, ali neeeee.... mi pametni!
2265B_3.jpg

Paradoks: ventilator je stavljen iznad dijela koji se najmanje grije - tuner ploca. Ali je zato posluzio da bas tamo nanese apsolutni maksimum smeca, pepela, ostataka od dima i katrana od pusenja. Naravno, kad se sad stvar otvori, toga svega nema, ali prica kako se toga rijesilo, nije bas za one sa slabim srcem i zivcima.
2265B_4.jpg

2265B_5.jpg

Ovako to izgleda, a evo i sto se radilo na njemu:
1) Temeljito ciscenje. Prvo ispuhavanje a onda... Pazljivi promatrac ce na nekoliko slika vidjeti ostatke smedjeg po sasiji, to je NAKON sto je cijeli uredjaj pazljivo ispran mjesavinom destilirane vode i izopropila, vise puta. Dakle, stavi se na jedan rub koji se podmetne papirnim ruznicima koji dobro upijaju, i onda se sprica i pazljivo kistom cisti. Nakon toga susenje. Pa opet i opet, sa svih strana, dakle u 4 smjera s gornje i donje strane. Na zalost to je bio jedini nacin, jer je ozicenje kruto i ili zalemljeno ili zamotano i jako je osjetljivo. Ipak, jedan dio je morao biti kompletno rastavljen, a to je ploca pomocnog ispravljanja i zastite i cijeli modul izlaznog pojacala (uz desni rub).
2) Reflektor za skalu i instrumente se doslovno raspao, skupa s plocicom koja nosi zarulje. Razlog - neki genije je stavio auto-zarulje duple snage. Od njega je ostao samo osnovni okvir. Ploca za nosace zarulja se pretvorila u ugljen i nije jos bilo spasa. Umjesto toga cijeli je reflektor 'izgradjen' ispocetka ot tankog vitroplasta i spojen samoljepljivom reflektivnom folijom, a osvjetljenje je konvertirano na LED, sto ukljucuje i STEREO indikator. U tom pomoru je stradala i TAPE indikacija, specijalni LED promjera 5mm s prednjim dijelom suzenim na 2mm. Ovdje je odradilo pazljivo tokarenje standardne 5mm LED. Osvjetljenje radi na 12V umjesto standardnih 6.3 i rijesenje tog problema je dato u slikama koje slijede.
3) Vecina ozicenja izlaznog pojacala i zvucnika je kompletno maknuta i stavljene su nove zice, jer je kombinacija temperature i uvjeta dovela do raspadanja izolacije.
4) Izlazno pojacalo je imalo oba kanala spaljena, uz tragove pokusaja krpanja tranzistorima tipa 2N3055 i slicnih tako da nije bilo dva od istog proizvodjaca. Sitnica da nista od toga ne izdrzi +-42V napajanja je posve promakla 'serviseru'. Modul je kompletno renoviran.
5) Filterski elektroliti su bili na 1/3 nominalne vrijednosti. Ovako nesto nisam jos vidio bez da iscure. Rezultat: zamjena svih elektrolita. Klasika - mali se mijenjaju folijama. Ostalo je samo 3 originala, bipolarca.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: ilimzn; Pet sij 16, 2015 3:13 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
ilimzn

Re: Marantz 2265B iz pizzerie

PostPostao/la ilimzn » Pet sij 16, 2015 1:04 am

Evo pogleda na modul izlaznog pojacala:
2265B_6.jpg

Ono sto nije vidljivo je da je cijelo hladilo moralo biti ponovno eloksirano. Naime, atmosfera je doslovno izblijedila crnu eloksazu, i hladilo je bilo zuto. Najprije sam pomislio da je prirodne boje aluminija pa je pozutilo od pusenja, no zamislite zinenadjenja kad se nakon skidanja izlaznih tranzistora ispod njih pokazala crna boja!
U tom trenu je cijeli uredjaj rastavljen. Izvadjen je modul pojacala, pomocno napajanje i zastita (na zalost, zamotane i zalemljene zice...), hrpa trulih zica, reflektori za skalu, trafo s selektorom napajanja - naravno slomljenim i zalivenim termo ljepilom koje se ocigledno vise puta rastapalo i kako nije doslo do pozara to nikom nije jasno. No, tu je nastala i ona situacija koju nitko od nas kojis e bavimo ovakvim uskrsnucima ne voli - pojavio se novi posao kojeg je trebalo hitno obaviti i osloboditi radni stol. Rezultat: Maranrz je stajao u dijelovima godinu dana. I jos gore, u jednoj situaciji koja me gotovo kostala oka, uspio sam umalo prelomiti vec gotovu i refreshanu plocu izlaznog pojacala. Na zalost nisam ulovio jednu tanku pukotinu u vodovima i to je prilikom pustanja u pogon kostalo jednog para izlaznih tranzistora.

Evo i jednog pogleda na zadnju plocu u blizini izlaznog pojacala:
2265B_7.jpg

Ovdje se vidi s lijeve strane popravak selektora napona - u originalu je imao plasticne 'usi' i vijke kroz njih koji ga drze za zadnju plocu. Oba su bila pukla, i jednog vise nije ni bilo, tako da sam ostatke skinuo i stavi obujmicu za kondenzator. Nekako mi se bas vidlo da bi mogao pasati jedan od standardnih promjera, i gle vraga :)
Ozicenje prema zvucnickim terminalima je kompletno zamijenjeno. Original se doslovno raspao.
Veci problem su bili filterski elektroliti. Ovi su provjereni iz reciklaze, i da ih nije bilo tu bi trebalo mnogo improvizacije da se postave dobavljivi elektroliti standardnih dimenzija. Za svaki slucaj Marantz je stavio 'malo deblje' i to s ravnim klemama. Alternativa su bile vece vanjske dimenzije iz jaceg modela ali sasija podrzava samo trokrake obujmice za takve, dakle opet problem. Srecom, kao sto Tubeman kaze, nista ne bacam, sve mi treba :P

2265B_8.jpg

Pogled s donje strane na izlazno pojacalo i ispravljace. Ovdje je svo ozicenje napravljeno na novo, kao i spojna ploca za elektrolite. U originalu je tu bio dzumbus krutih zica zalemljenih direktno na kleme. Jedini je problem prilikom sastavljanja bio naci sve biljeske gdje je sto od zica islo :P ali uz malo srece i konzultacije sheme (koja je, usput, prilicno puna 'gresaka' tipa zadrzavamo pravo izmjena u svrhu poboljsanja karakteristika, dapace omogucavanja da uopce radi), sve se uspjelo spojiti na pravo mjesto.
Osim toga dodan je i mali upgrade u vidu folija u paralelu s glavnim elektrolitima. A sad... tu je na slici u donjem desnom kutu i neka strelica na misteriozni element u buziru. Dakle, na moje iznenadjenje, Marantz je koristio potenciometar koji doduse ima prilicno dobar kontakt i ne susti, ali jako los trazking, pogotovo na malim glasnocama. Dovoljno da se osjeti pomak sredine u mono modu!
U buziru se nalazi misteriozni metal film otpor od 200k koji smanjuje gresku za faktor 3 korigirajuci jedan kanal na potenciometru.
A ono sto se ne vidi - su elementi koji su skinuti nakon sto ih je neki genije dodao u namjeri da limitira maksimalnu glasnocu u skladu sa zakonom. No da je to bar bilo sve - kao sto to obicno biva kad se ne razmislja dalje od 3 minute, poslije se problem povecava umjesto da se smanjuje po sistemu kao kad bacis grudu snijega niz padinu...

2265B_9.jpg

Na slici gore ima par 'momenata'. Prvi je da je osovina selektora ulaza, ona ista s slomljenom zvijezdom, zapravo podulji produzetak osovine sklopke koja se nalazi pri zadnjoj strani uredjaja uz konektore. Jednom kad se skine nastupa prilicno razocaranje jer tik iza loma se osovina stanjuje i ima cca 6mm mesa da se s tim nesto napravi, prije nego dolazi podloska koja sprecava da se produzetak ugura u unutrasnjost uredjaja. Popravak je trajao par sati, prvenstveno zato jer je prilicno tesko izbusiti koncentricno provrt promjera 5mm u osovini promjera 6mm. No, malo inspiracije i komad aluminija debelog 10mm je doveo do ideje da se za to izradi alat za centriranje. Najprije su u debelom aluminiju izbusene rupe 3.5 i 5 mm, i onda prosirene do cca pola debljine s 6 mm. Taj se komad onda natakne na vrh osovine s kojeg je prethodno pazljivo odrazan originalni nastavak, i iskoristi kao centrator za svrdlo u stupnoj busilici - najprije promjera 3.5 a onda 5mm. Sve skupa je jako dobro ispalo. 5mm je odabrano jer se nasao donor osovine - jeftinjak potenciometar s odgovarajucom zvijezdom, ali nastavkom osovine promjera 5mm. Dvokomponentno ljepilo i papir zarolan oko originalne 6mm osovine da sluzi kao centrator je odradilo ostatak posla, i osovina je sad kao nova. Mozda i bolja :)
Ostatak je oznacen kao i uvijek crvenim strelicama. Negdje po sredini je originalno mjesto na plocici koje se rabilo samo kao medju-kontakt, iskoristilo za konstrukciju udvostrucivaca napona. Originalni 6.3V namotaj se koristi i za LED indikatore na skali i osvjetljenje kazaljke kao i stereo indikator, tako da je taj napon proslijedjen pomocnom ispravljacu kao sto je bio i u originalu. Udvostrucivac je 'flating' i ima serijski otpor koji podesava struju LED trake u reflektoru na nivo slican originalu - inace svijetli poprilicno previse. Tu bi trebalo napomenuti da je i ta poznata srebrna skala bila po dolasku uredjaja sve samo ne srebrna, vise sivo - zuta :(
Dvije crvene strelice u donjem desnom kutu su pokazivac efekta povecanja problema kad se u prilasku istom iskljuci mozak (ili ga mozda nije ni bilo?). Naime, genije zvan 'ma ja cu ti slozit limiter, nije problem' je zaboravio da bi netko mogao ukljuciti ton kontrole i povisiti srednje i baseve i time preci limit glasnoce (zacudo, zaboravio je na Loudness gumb... srecom!). I kako je to rijesio? Pa lijepo, otpilio je vodove prema potenciometrima za srednji i bas na ploci ton kontrole. Naravno, uvijek udri stemajzlom a ne cackalicom. Nebitno da su 3 cm dalje kontakti ulaz-izlaz ton kontrola koje prebacis tako da je ton kontrola iskljucena. Ili jos bolje, MAJMUNE, DAJ NEKOM TKO ZNA DA KOPA PO MARANTZU!

Na kraju pogled na jednu od situacija koje na prvi pogled ne izgledaju tako problematicne, ali tko ima iskustva, digne mu se kosa na glavi:
2265B_10.jpg

Ploca selektora ulaza i phono pretpojacala. OK, elektroliti u napajanjima i blokadama su obicni Jamicon 105 stupnjeva ali ima dva koja idu u put signala i tu idu Elna. Nisam tu isao u ekstravagancije. No to je manje bitno. SVI vodovi su motani, i svi su kruti ukljucivo i izolaciju. Jedini nacin da se zamijene te komponente je dignuti cijelu plocu i pazljivo presavinuti je u okomiti polozaj nadajuci se da nista od silnih zica nece puknuti - postupak od kojeg me uvijek podilazi jeza. Naravno, sklopka je temeljito ociscena tom prilikom no to je zbiljam posao za jake zivce.
Poslijedica koja nije ocgledna su tone novih vezica. Inace je zanimljivo da je ozicenje u originalu dosta neuredno, i to je nesto sto sam kod Marantza tih godista (a i novijih) primijetio kao svojevrsno pravilo. Ovi uredjaji nisu bas ugodni za servisiranje - nisam ni napisao kako se ciste prekidaci na ploci izmedju skale i ton kontrola :( sto je posao u kojem figurura sve od lemilice i pletenice za odlemljivanje, do mini odvijaca i injekcija.

Nakon pocetnog pustanja u rad uslijedilo je podesavanje tunera, koje je bilo prilicno OK sto se tice ualznog bloka (crna kutija s 'kotacem' koji okrece mehanizam skale), no iz nekog razloga je stereo dekoder bio kompletno razdesen. Balans kanala katastrofa, separacija kanala prakticno mono. Opet djelo 'limitatora' od prije? Nezgodacija je sto ovaj konkretni primjerak ima drugaciju tuner plocu nego sto je opisana u servisnoj dokumentaciji - ponesto napredniju. Kopanje po internetu je pokazalo da se radi o ploci koja je gotovo identicna modelu iznad, no fale poneki dijelovi. Ipak, iskustvo pomaze i na kraju sam uspio shvatiti metodu podesavanja, i tuner je napokon prosvirao kako spada. Prilicno je osjetljiv, kako je to vec uobicajeno kod uredjaja iz tog doba, no ne i jako selektivan - jaca stanica pored slabije ce cesto 'odvuci' tuner indikator prema sebi, i pogorsati stereo prijem. No, uz pola metra zice da glumi antenu, sve radi i vise nego dobro.

Na kraju, malo secera: kad je sve vec bilo gotovo i isprobano, pokazalo se da relej za zastitu zvucnika povremeno gubi kontakt. Ovaj puta sam ja zakazao, skinuo original i stavi drugi isti takav... tocnije, mislio am da sam stavio drugi isti takav. Umjesto toga sam stavio isti TAJ. Zaborave se detalji nakon godinu dana... No, srecom gresku nije bilo tesko korigirati.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ilimzn

PostPostao/la pamook » Pet sij 16, 2015 9:00 am

:D gust za citat, kao i uvijek :P

steta sto nije majstor za limiter smislio (kao sto je uobicajeno) - lim saraf povecih dimenzija drito kroz prednju plocu, pa jos poneka rupa viska dok se limiter ne "podesi"....eeeeee :angry-banghead:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tom_hifi » Pet sij 16, 2015 9:26 am

Vidio uživo tog Marantza i mogu reći da je to ilimzn sredio sjajno kao i uvijek. Nema se što prigovoriti, osim skinuti kapa. Može se puno iz tih tekstova naučiti, stoga, 'keep them coming'.
tom_hifi

PostPostao/la Kale021 » Ned sij 25, 2015 9:57 am

ilimzn napisao:Ono sto nije vidljivo je da je cijelo hladilo moralo biti ponovno eloksirano. Naime, atmosfera je doslovno izblijedila crnu eloksazu, i hladilo je bilo zuto.

Ilimzn, kazi mi kod koga radis ponovno eloksiranje? I kako se krecu cijene, eto npr. eloksiranje hladnjaka tog Marantza. Par puta je i meni bilo slucajeva da se eloksacija hladnjaka pretvorila u svijetlu broncu, pa sam bio razmisljanja da je obnovim, ali nisam imao informacija kome dati da to na zadovoljavajuci nacin napravi.

ilimzn napisao:Prvi je da je osovina selektora ulaza, ona ista s slomljenom zvijezdom, zapravo podulji produzetak osovine sklopke koja se nalazi pri zadnjoj strani uredjaja uz konektore. Jednom kad se skine nastupa prilicno razocaranje jer tik iza loma se osovina stanjuje i ima cca 6mm mesa da se s tim nesto napravi, prije nego dolazi podloska koja sprecava da se produzetak ugura u unutrasnjost uredjaja. Popravak je trajao par sati, prvenstveno zato jer je prilicno tesko izbusiti koncentricno provrt promjera 5mm u osovini promjera 6mm. No, malo inspiracije i komad aluminija debelog 10mm je doveo do ideje da se za to izradi alat za centriranje. Najprije su u debelom aluminiju izbusene rupe 3.5 i 5 mm, i onda prosirene do cca pola debljine s 6 mm. Taj se komad onda natakne na vrh osovine s kojeg je prethodno pazljivo odrazan originalni nastavak, i iskoristi kao centrator za svrdlo u stupnoj busilici - najprije promjera 3.5 a onda 5mm. Sve skupa je jako dobro ispalo. 5mm je odabrano jer se nasao donor osovine - jeftinjak potenciometar s odgovarajucom zvijezdom, ali nastavkom osovine promjera 5mm. Dvokomponentno ljepilo i papir zarolan oko originalne 6mm osovine da sluzi kao centrator je odradilo ostatak posla, i osovina je sad kao nova. Mozda i bolja

Uf, zaista zafrkano... steta sto nisi ovu operaciju popratio sa par slikica... Ja zanam kada sam na jednom potenciometru popravljao isto tako slomljenu polovicu zvjezdastog dosjeda za dugme, ja sam koristio tada dvostranu ljepljivu traku, ali onu deblju, i jednostavno zalijepio slomljenu polovicu na zdravu. Dvostrana traka ima svoju elasticnost, tako da je dobro drzala dugme, ali mana toga je da to rijesenje nije bas dobro kod skidanja - stavljanja dugmeta. Ovo kako si ti uradio je zaista trajno rjesenje.

Moram priznati da sam se uzelio ovih tvojih tema, i nakon poduze vremena ovu i onu od Yamahe sam s gustom procitao.
Kale021

PostPostao/la pinco » Ned sij 25, 2015 10:43 am

Marantz je završija u tvome susidstvu u Lukšiću :)
pinco

PostPostao/la Kale021 » Ned sij 25, 2015 1:05 pm

pinco napisao:Marantz je završija u tvome susidstvu u Lukšiću :)

:D Kako je svit ipak mali.

Meni je jedan Sansui nedavno dosao na brzinski ginekoloski pregled cak izvan granice :mrgreen:
No, opcenito ja tesko se nosim sa slobodnim vremenom... jedan TU919 stoji mi na stolu vec vise od dva miseca, a u stara dobra vrimena bih ga sredija maksimalno za 20 dana i to ono sa gustom, polako...
Kale021

PostPostao/la ilimzn » Pon sij 26, 2015 12:55 am

Kale021 napisao:Ilimzn, kazi mi kod koga radis ponovno eloksiranje? I kako se krecu cijene, eto npr. eloksiranje hladnjaka tog Marantza. Par puta je i meni bilo slucajeva da se eloksacija hladnjaka pretvorila u svijetlu broncu, pa sam bio razmisljanja da je obnovim, ali nisam imao informacija kome dati da to na zadovoljavajuci nacin napravi.

TIZ metal Zagreb, drziceva ulica u dvoristu tehnicke skole izmedju autobusnog kolodvora i petlje.
Cijene variraju ovisno o tome sto rade trenutno i koja se boja trazi. Najjeftinije je naravno u prirodnoj boji i crno. Marantz je bio ~50KN.

Uf, zaista zafrkano... steta sto nisi ovu operaciju popratio sa par slikica... Ja zanam kada sam na jednom potenciometru popravljao isto tako slomljenu polovicu zvjezdastog dosjeda za dugme, ja sam koristio tada dvostranu ljepljivu traku, ali onu deblju, i jednostavno zalijepio slomljenu polovicu na zdravu. Dvostrana traka ima svoju elasticnost, tako da je dobro drzala dugme, ali mana toga je da to rijesenje nije bas dobro kod skidanja - stavljanja dugmeta. Ovo kako si ti uradio je zaista trajno rjesenje.

Ovako nesto sam i sam najprije mislio probati ali je osovina vrlo cudno rijesena tako da je stanjena tocno iza proreza, zato me bilo strah da ce i taj ostatak s vremenom puknuti. Na zalost nisam radio slike jer je ideja kako rijesiti taj problem doslovno bila inspiracija trenutka, i jednom kad je krenulo, ono... sve skupa se drzi na stupnoj busilici s pomocu stipaljka i selotejpa, ne zelis prekidati posao dok se sve jos drzi na kupu :) a na kraju kad je primilo ljepilo prakticno se nije vise imalo sto za fotografirati - spoj se uopce ne vidi. Doduse ne sumnjam da ce se naci jos takvih akrobacija, za jednu vec znam unapred, na Kenwoodu 650 gdje je neki idiot ostavio osovinu i onaj 'klik' mehanizam na sklopki a maknuo wafere, trebat ce vjerojatno raditi nekakvog krizanca dvije sklopke...
ilimzn

Vrati se na: Refresh starih uređaja