cijevno pretpojačalo

cijevno pretpojačalo

PostPostao/la družba4elektron » Pon tra 29, 2013 7:54 pm

pozdrav dali netko ima neku dobru ideju za pretpojačalo na bazi 6n1p ,6n2p ili sl ( njih imam) a da radi kvalitetno sa tranzistorskim izlazom ( mislim da je osjetljivost ulaza 20 kohm na jednom modelu i 30 kohm na dugom - nisam ziher
imam čak i nešto dijelova , i neki trafo od tesla gramofona sa cca 160 v + 6.3 v na izlazu ( to je gramofon i pojačalo u kombinaciji iz 67 g. -sa po 1 ECL82 po kanalu i 1.5 w na 4 ohm)
da se malo lemi
boj ne bije svijetlo oružje, nego srce u junaka
družba4elektron

Re: cijevno pretpojačalo

PostPostao/la joe dalton » Pon tra 29, 2013 8:49 pm

20 ili 30 kohm može biti ulazni otpor. Osjetljivost je potreban napon na ulazu da bi se izlaz potjerao do pune snage. Znaci prije nego ti netko preporuci neku shemu trebao bi reci koliko ti je pojačanje pretpojacala potrebno, odnosno sto se spaja na ulaz i koliki treba biti izlaz (u voltima). Trafo je upotrebljiv. Lampe ionako koštaju par dolara na ebayu pa se nemoj ogranicavati samo na te koje imaš.
joe dalton

PostPostao/la družba4elektron » Pon tra 29, 2013 10:37 pm

e sad na ulaz bi spojio klasiku cd,tuner, gramofon preko phono ampa ( nažalost tranzistorskog - za sada) a trebalo bi poterat konkretno izlaz od rotela RB 981
imam user manual mogu uploadat ali neznam koliko to igra ulogu
znam da je bilo primjera da ljudi to tjeraju sa oakley image 6 ili conrad johnson premier - sa lijepim rezultatima čak mislim da sam negdje vidio i korato i copland prempa da radi sa rotelom
imam još i dva identična izlaza od cambridge audia P500 i njih bi volio probat u takvom nekom aranžmanu , također i integrirac 840A ima mogučnost raditi kao izlazno pojačalo
e sad iskreno neznam koliko je to izvedivo
družba4elektron

PostPostao/la elvis » Uto tra 30, 2013 4:29 pm

Line preampi su korisna stvar i svaki hifista bi trebao imati bar jednog, zatreba prije ili kasnije. Na žalost line preampi pate od dva karakteristična problema i to prvo, u pravilu imaju previše gaina za bilo koju logičnu upottrebu, te drugo kada se ovo prvo želi spriječiti napravi se u jednom stupnju i onda potpuno okreneš fazu. A plus B jednako sranje. Sa 6n1p bi se dalo nešto napraviti, no lampa ima prevelik faktor pojačanja, pa nije baš idealna, a sa 6n2p jedino preamp za gramofon, no to nije u fokusu ove teme.

Na netu ima jedan zanimljivi projekt koji bi mogao biti upravo ono što vam treba. Osobno imam jedan primjerak, čuvam ga kao rezervni preamp. Da ne duljim radi se o Blue Velvet preampu sa 6SN7 lampom (ima i jeftinih ruskih verzija). Ja doduše koristim 6J5, ali zbog toga 4 komada. Napravite to, nemojte previše razmišljati. Ja jamčim da će taj preamp postati vaša referentna točka u smislu "lošije ili bolje radi od Blue Velveta", no neće vas iznevjeriti niti u jednom pogledu. Nemojte se zamarati sa power supplyom koji je opisao Dick Olsher, odradite jednostavan SS ispravljač sa jednom prigušnicom (mada može i bez prigušnice) i par RC članova. Mali toroid od 250V na sekundaru plus 6,3V grijanja i to je to.

Link sa svim detaljima: http://www.blackdahlia.com/html/tip_44.html

Moj Blue Velvet izgledao ovako:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
elvis

PostPostao/la harkonen » Uto tra 30, 2013 5:50 pm

Hmm, znaš elvis, možda i nesvjesno, no ovo uopće nije loša ideja za uporabu ovdje "zadanih" 6n1p u preampu, bez obzira što ima pametnijih lampi za ovaj zadatak.U principu se tu radi o splitteru za "zbrajanjem" signala, paraphase i kojim se u toj topologiji i uz dodavanje recimo jedne sekcije 6n1p kao izlaznog sljedila, dobije gain od nekih 8-10X , ispravna faza te nizak izlazni otpor. Uporaba 3x 6n1p za oba kanala, a ako ih imaš dovoljno, onda stavi paralelu
u sljedilo i imaš 4 male lampe u preampu koji će biti nešto posebno.
Nadalje, družba, ako imaš 160V na trafou trebaš napraviti doubler za dovoljan anodni napon kako bi zadržao dovoljnu linearnost te dovoljan bias. Naravno, samo sugeriram, no uhom opravdano, pržiti 6n1p na 180V/7-8mA.....
I jamčim, kad ga čuje opet će ti ga netko "otkupiti" :-)
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la harkonen » Uto tra 30, 2013 8:02 pm

Evo i preliminarno kako bi to moglo izgledati, doublerom od trafoa 160V, odnosno samim ispravljačem, molim pozabaviti se....

dian-line.JPG

Samo da se ponovim, moglo se znači ići i na niže statičke uvjete (bias i anodni na oko 150V) po pitanju ulaznog dijela, a s obzirom na DC vezu sa sljedilom, ostalo bi nešto više napona za izlazni dio, no upravo ovaj režim kako je prikazano na ulazu mi je nekako srcu (uhu) drag sa 6n1p.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la družba4elektron » Uto tra 30, 2013 10:59 pm

:clap: :clap: :clap: care

ovak brzo šemu ne dobije ni direktor u Matsushiti hvala hvala
i bilo bi u najmanju ruke bezobrazno od mene to ne složiti -pa da vidimo
glede 6n1p ja osobno sam obožavatelj - i još 4 kom

dakle da se najavim sa početkom a i novi dahinjo bi trebao skoro - od onoga dana nisam upalio muziku doma
družba4elektron

PostPostao/la harkonen » Sri svi 01, 2013 6:55 am

Dakle, preporučam krenuti prvo od ispravljača, on je vrlo bitan za konačni produkt, treba točno izmjeriti
sekundarne napone na trafou, pa i vidjeti (ako ima kakvih oznaka na trafou) sa koliko otprilike struje na 6,3V raspolažeš?
Naime, ECL82 (koje su rabljene na navedenom trafou) troše oko 0,8A, pa je za vjerovati da imaš bar 2-2,5A. No, za 4kom 6n1p ti treba oko 600mA po svakoj, što će biti na "knap" za 4 komada, no ja bi išao na sigurniju varijantu. Naime, kako se radi o preampu, nižim signalima i tvom drugom cjevnom projektu, ne vjerujem da nećeš to dobro složiti, no ponekad je bolje presresti vraga, predlažem DC grijanje za prve (ulazne) lampe. Stoga mogu predložiti najpovoljnije rješenje - uzmeš u trgovini neki (a danas su zaista povoljni) print trafo sa 12V/1.5-2A sekundarom, napraviš ispravljač sa 7812, diodom na srednjem pinu prema masi i prve lampe griješ u seriju. Izlazne griješ AC. Prvi stupanj napraviti podići na 50tak V (točka A) na predloženom ispravljaču, drugi stupanj ili floating ili na oko 100V (točka B).
Ako želiš još nešto specifično, i još jednu 6n1p utrpati,onda predlažem iza klasičnog CLC člana ubaciti jedan
AC & DC shunt "blagi" stabilizator sa jednom paraleliziranom lampom 6n1p , otprilike ovako :

dian-psu.JPG

Vrijednosti komponenata ovise o ulaznom naponu iz doublera pa se mogu proračunati naknadno.
Gore napisane su neke minimalne vrijednosti napona koje bi morali ostvariti doublerom da bi funkcioniralo,
naime, osim blage stabilizacije DC napona na strujno ograničenoj 6n1p, odnosnom djelila na mrežici i ref napona na zenericama, ovdje koristimo i imputiranje AC komponente obrnute faze u vod napajanja. Odvajanje dalje iza ide prema svakom od kanala RC članom, no ako se želi, može se napraviti i tako da odvajanje kreće iza prigušnice pa se svaka triodna sekcija odvoji i posebno regulira što pomaže boljoj separaciji kanala, naravno.
Ali možda ti ga sad zakomplicirah za ciljanu namjeru i namjenu, pa neka ostane čisto kao ideja....
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la davorin » Sri svi 01, 2013 7:42 am

U šemi je ukupno manji faktor pojačanja dobijen upotrebom interne negativne reakcije, sa svim prednostima i manama koje ona donosi. Niži faktor harmoničnih izobličenja, smanjeno naponsko pojačanje i širi frekventni spektar su bonusi, ali i viša intermodulacijska izobličenja (ostaju uglavnom neparni harmonici), smanjenu dinamiku (odnosno povećana dinamička izobličenja) i veliku ovisnost o identičnosti triodnih sistema, odnosno ravnomjernosti "starenja".
Prijedlog za raspravu o izmjeni:
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Sri svi 01, 2013 8:35 am

A baš sam harkonena htio pitati kakav je to spoj prvog stupnja obje sekcije 6N1P, da mi malo pojasni, jer još nisam vidio tako nešto :ugeek: Pa, bez obzira što i kako odgovara trenutno, ako nije problem, baš me jako interesira. Stupanj iza toga je 'klasično' katodno sljedilo (buffer) s paralelno spojenim sekcijama 6N1P, jelda? :)
tom_hifi

Sljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika