cijevno pretpojačalo

Re: cijevno pretpojačalo

PostPostao/la davorin » Sri svi 01, 2013 7:47 pm

družba4elektron napisao:pa da istina tu mi mi je napon oko 235 V

a sad pitanje dali bi se mogao koristiti onaj dc adapter za grijanje svih cijevi, ili samo dvije ili ništa od navedenog

Takvi adapteri u najvećem broju slučaja ne mogu trajno napajati potrošače s nazivnom strujom, ali svakako treba probati i pri tome kontrolirati koliki je stvarni izlazni napon pod optrećenjem kakvo će biti u predpojačalu.
Svakako treba kontrolirati temperaturu namotaja i jezgre. Ukoliko se trafo za 1 sat ugrije na temperaturu višu od 60°C, nikako ga ne treba koristiti jer će pri dugotrajnom radu ta temperatura i dalje rasti što će rezultirati s izgaranjem. Nije potreban neki precizni instrument za provjeru temperature, dovoljno je prstom opipati (oprez!)! Ukoliko se prst ne može držati na namotaju i/ili jezgri, znači da trafo ugrijan na temperaturu višu od 60°C, te ga treba zamijeniti s boljim (jačim).
davorin

PostPostao/la davorin » Sri svi 01, 2013 7:51 pm

družba4elektron napisao:pa da jesam glup to sam terbao izračunati ( u glavi mi je bilo da 14,4 va ima važnost) a ono smeđe ispravljač ima natpis 250 v i mislim 100mA znači da nemože niti dati 1A a kamoli 11

"Ono smeđe" je selenski punovalni ispravljač (u GRAETZ-ovom spoju), i sigurno nije za 1A, već je puno vjerojatnije za struju od 0,1A(100mA) i izmjenični napon od 250V (maksimalne vrijednosti).
družba4elektron napisao:e sada možda griješim 6n1p ima grijanje 600mA znači za 4 kom mi treba 2,5A

Treba 2,4A (4x0,6).
davorin

PostPostao/la družba4elektron » Sri svi 01, 2013 7:59 pm

e sada ispravite me ako griješim da nabavim transformator ( poseban . samo za grijanje ) i sve cijevi grijem sa dc strujem dali je to "najkvalitetnije" riješenje odnosno najmanja mogučnost pojave bruma i sl.
boj ne bije svijetlo oružje, nego srce u junaka
družba4elektron

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri svi 01, 2013 8:03 pm

Zašto ne,riješio si problem oko mogućeg grijanja ovog malog adaptera a i sigurno će ispravljač koji napraviš biti kvalitetniji nego ovaj u adapteru. I ako dobro isfiltriraš taj napon miran si od pojave bruma barem ča se tiče grijanja i ako ti se pojavi znači da je došao iz drugog izvora.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Sri svi 01, 2013 8:08 pm

družba4elektron napisao:e sada ispravite me ako griješim da nabavim transformator ( poseban . samo za grijanje ) i sve cijevi grijem sa dc strujem dali je to "najkvalitetnije" riješenje odnosno najmanja mogučnost pojave bruma i sl.

Nema potrebe za nekim novim trafom! Za izmjenično grijanje 2 komada koji se koriste u katodnom slijedilu(izlazni stupnjevi) se može koristiti i namotaj iz velikog trafa, pogotovo što se taj namotaj treba podići na viši istosmjerni potencijal (cca 100-120V).
Za 2 ulazne elektronke se može iskoristiti i trafo iz adaptera koji ima više izvoda za napone, a predviđen je za 2250mA (barem po natpisu). Kako za grijanje 2 elektronke treba 1,2A, predpostavljam da bi to taj trafo trebao podnijeti bez pregrijavanja. Taj napon bi bilo zgodno ispraviti, filtrirati i stabilizirati, a istosmjerni potencijal podići na 20-30V.
davorin

PostPostao/la družba4elektron » Sri svi 01, 2013 8:12 pm

izmjerio sam sada dc adapter i nešto me zbunjuje kada izaberem napon od 6v imam 6.35v ( već sam se poveselio) i 4.7 A to isto mi se događa kada prebacim na 12 v isto je 4.7 A
družba4elektron

PostPostao/la Dean » Sri svi 01, 2013 8:42 pm

družba4elektron napisao:izmjerio sam sada dc adapter i nešto me zbunjuje kada izaberem napon od 6v imam 6.35v ( već sam se poveselio) i 4.7 A to isto mi se događa kada prebacim na 12 v isto je 4.7 A

Od kud 4.7 A ? Taj mali ispravlač ni u ludilu nemre dati skoro 5 A !
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la družba4elektron » Sri svi 01, 2013 8:57 pm

Nemam pojma možda me unimer zeza. Ako si sutra u radioni naiđem pa ga zmjerimo
družba4elektron

PostPostao/la tom_hifi » Sri svi 01, 2013 9:22 pm

Ne znam kako misliš izmjeriti 'struju' izvora koji nije, uopće, pod nikakvim opterećenjem :)
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Sri svi 01, 2013 9:26 pm

tom_hifi napisao:Ne znam kako misliš izmjeriti 'struju' izvora koji nije, uopće, pod nikakvim opterećenjem :)

Predpostavljam da je to mjerenje struje kratkog spoja (a instrument je valjda kratkospojnik na strujnom području od 10, 15 ili 20 ampera!)!
Ako je tako, moglo bi se dogoditi da i trafu i instrumentu takvo mjerenje bude i zadnji rad! :mrgreen:
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika