13DR7-protufazno jednostavno pojačalo

Re: 13DR7-protufazno jednostavno pojačalo

PostPostao/la davorin » Sub vel 14, 2015 12:09 am

Proba sa kvartetom elektronki 6FD7 proizvođača "General Electric" koje se strujno ponašaju slično kao i kvartet "Philco" (malo veća struja od "small bottle" 6FD7), ali mi je tonski dojam ugodniji! U svakom slučaju ću naknadno ponovo (nakon usviravanja i stabiliziranja pojačala) ponovo zvukovno usporediti kvartete od različitih proizvođača.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la davorin » Sub vel 14, 2015 1:44 pm

Zbog relativno visoke temperature lima/hladnjaka DC/DC convertera, montirao sam dodatni hladnjak. "Platio" je glavom "umirovljeni" hladnjak (ali nekorišten!) za neki pomalo zaboravljeni PENTIUM-III! Uz pomoć malo truda (bušenje rupa i urezivanje navoja, nekoliko vijaka i navrtki, malo termalne Ag-paste) temperatura je niska ("mlako" :lol: ) i nema opasnosti da konverter strada zbog pregrijanosti.
Sa hladnjaka sam skinuo ventilator (80x80mm, 12V) sa pripadajućim vijcima i držačem, ali ukoliko slučajno zatreba vrlo lako se može vratiti zbog dodatnog hlađenja.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la davorin » Čet vel 19, 2015 1:07 pm

Zalemio sam komponente (radi eksperimentiranja sa nešto izmjenjenim vrijednostima elemenata) na još jednu pločicu, ali zbog zauzetosti drugim poslovima, probe s njom će malo pričekati! :lol:
davorin

PostPostao/la sonny » Pet vel 20, 2015 9:36 am

U principu sam presložio prototip s iverice na pločicu....
IMG_3780.JPG

IMG_3781.JPG

IMG_3782.JPG
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la davorin » Pet vel 20, 2015 11:34 am

"Iskopao" sam 2 već pomalo zaboravljena protufazna izlazna trafa koji su svojevremeno korišteni u Njemačkoj u većem broju uređaja. Korišteni su između ostalog i u kontrolnim pojačalima kino ozvučenja (KLANGFILM aparature TELEFUNKENa i SIEMENSa) iz '50-ih godina (možda i krajem '40-ih!) sa protufaznim spojem u klasi A sa 2 pentodno spojene EL41, a kasnije sa elektronkama ECL82.
Primarna impedancija im je Raa~7kOhma, sekundarna 8 Ohma (sa izvodom u sredini namotaja), a upotrebljeni trafo limovi su vrlo tanki. Presjek jezgre je relativno mali (~5cm2), ali primarni induktivitet iznosi solidnih Laa~18,5H pa će biti zanimljivo poslušati spoj takvog "klasičnog" izlaznog trafa i pojačala sa elektronkama koje su konstruirane pri samom kraju njihove veliko-serijske proizvodnje.
Zadnja izmjena: davorin; Pet vel 20, 2015 7:30 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la SaWa » Pet vel 20, 2015 5:57 pm

Mehanika pri kraju,konektori i ostala sitnarija naručena.
Ostaje samo kupiti cijevi i izlazne trafiće,a s obzirom na trenutnu financijsku situaciju teško da će i biti do TF-a. :doh:

Alu ploče sam nauljio i onda pobrusio brusnim papirom....ispalo je super(nemoguće je to dobro uslikati)

Cijevi su ECC83...samo za dekoraciju.
Slika

Slika

Slika

Slika
SaWa

PostPostao/la Master of disaster » Pet vel 20, 2015 6:10 pm

Ljepo je ispalo :clap:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la SaWa » Pet vel 20, 2015 6:45 pm

:obscene-drinkingcheers:
SaWa

PostPostao/la tom_hifi » Pet vel 20, 2015 8:27 pm

Ma sjajno!! :)
tom_hifi

PostPostao/la Dean » Pet vel 20, 2015 9:58 pm

Ma je, ali ovi kondovi... :roll: