Gašo napisao:...Molim te pojasni ovo mjerenje, zanima me.
Mjerenja sam napravio u audio "gluhoj komori" (objekt "Grbe" pokraj Zadra, mjesto gdje još uvijek radim) sa mjernom opremom iz firme (baždareni mjerni mikrofon, nerezonantni stalak za mikrofon i mjerni komplet "Rhode Swartz" koji se nalazio u drugoj prostoriji).
Stalak za kutiju je "glumio" sendvič od 10 kamenih ploča (40x40x6cm) teških ~30kg svaka i 9 komada iverice 40x40x2,2cm presvučenih sa filcom položenih na pod ("plivajući") "gluhe komore".
Za "nogice" kutija sam isprobao gotovo sve što mi je palo na pamet: meka i tvrda guma različitih debljina i oblika, metalni šiljci od bakra, mesinga, željeza, aluminija i inoxa, drvene i plutene podloške, pune površine od pluta i filca, podloške i ploče od kompozitnih materijala (epoxi-stakloplastika), metalnih kotača sa gumom različitih promjera, staklene kuglice (klikeri, špekule, franje...), čelične kuglice (iz velikih ležaja), višeslojne tkanine (~2cm debele!), i još neki materijali kojih se trenutno ne mogu sjetiti jer sam mjeranja radio prije više od ~10 godina, kao i različite kombinacije svega nabrojenog.
Merenja su pokazala da razlike postoje, ali na uho sam ih slabo čuo, odnosno kad bih ih i čuo, nisam siguran što mi se voše sviđalo (kod slušanja glazbe, a za mjerenja su se koristili sinusni i kvadratni signali.
Komplet za mjerenja je stajao montiran više od ~10 mjeseci, a za vrijeme ~12-satnih dežurstava sam imao dosta slobodnog vremena pa sam isprobao/izmjerio i više tipova zvučnih kutija.
Unatoč cijeloj raspoloživoj tehnici i gotovo idealnim uvjetima za mjerenje, zapravo nisam došao do nekog općeg zaključka i smatram da svaka zvučna kutija, svaki stalak, svaka prostorija (i na kraju svako uho!) ima posebnosti i nema generalnog i univerzalnog zaključka.