Opremanje radionice

Re: Opremanje radionice

PostPostao/la Dean » Sri ožu 18, 2015 9:34 pm

Khadgar2007 napisao:Pamooče, već sam svjetlosnim godinama ispred tebe. :mrgreen:

:bow-blue:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Edison » Sri ožu 18, 2015 9:39 pm

Dean napisao:
Khadgar2007 napisao:Pamooče, već sam svjetlosnim godinama ispred tebe. :mrgreen:

:bow-blue:

Commander Dean, bring all systems online and direct full power to the shields... :lol:
Edison

PostPostao/la davorin » Sri ožu 18, 2015 9:48 pm

Cijeli eksperiment sa tim cirkularom ima već poznat i izvjestan kraj: nesreća na radu!
Kroz dugu praksu sam više puta radio slične gluposti, kao i jako puno mojih kolega i poznanika, a kod svih je došlo u boljim okolnostima do izgaranja motora, a u lošijim čak i do nesreće!
Cijeli sistem hlađenja motora će usisavati svu piljevinu, prašinu i smeće produkta piljenja jer se u ovoj poziciji nalaze na istoj strani ploče, a kod normalne upotrebe najveći dio smeća prirodno padne na pod. Još je lošiji utjecaj smeća na četkice motora, što je i razlog zbog čega se u profi konstrukcijama jednake namjere koriste asinhroni motori bez četkica.
davorin

PostPostao/la micro » Sri ožu 18, 2015 9:49 pm

Poznajem jednog lokalnog stolara koji to radi od 80-tih. Predprosle godine je nastradao na cirkularu(stol). Skinuo je gornju zastitu i nesto radio. Drvo koje je pilio ga je udarilo po licu, zavrsio je u komi. Nije se znalo da li ce se uopce probuditi. Poslije nekoliko dana je dosao sebi. Ostale su posljedice da su mu osteceni neki zivci u licu i ne treba da si lijecnik da vidis posljedice udarca. Posto ima obrt inspekcija mu je naplatila kaznu od 20-30tak tisuca kaznu.

Pa se ti Khadgar igraj tako sa cirkularom.
micro

PostPostao/la audio kutak » Sri ožu 18, 2015 10:01 pm

e khad, sada lijepo nabavi štap i pleksi, kao što pamuk ima....
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la micro » Sri ožu 18, 2015 10:09 pm

Takodje da napisem jedno iskustvo sa onim konusom za cijepanje drva. Iz srbije je donesen jedan konus kao uzorak, vrlo lose uradjen i relativno malih dimenzija. Napravljen veci i od poboljsanog materijala. Montirano na stol i osovina napravljena da se prikopca na kardan traktora, moja ideja da pojednostavimo konstrukciju. Dva gusana kucista 15 cm u promijeru. Osovina oko 40mm precnika isto neki malo bolji materijal.

Prikopcano na traktor , kako neki traktori mogu da umjesto 540 obrtaja multiplikuju obrtaje preko mijenjaca , ubaci se u neki visu brzinu , reduktor se postavi u neutral i kardan preko mijenjaca. Motor je na malim obrtajima a kardanski izlaz i preko 1000 obrtaja tog konusa.

Prvo kad vidis kako to sa pogonom od 50-60kW cijepa drva malo se preznojis ali ne od fizickog napora vec sto moras samo dlanom da od nazad poguras cijepanicu na siljak i slijedeci dio sekunde bude gotovo. To ide ok dok ne dodje mala cijepanica a puna cvorova okrene drvo i podvuce ispod konusa i stola.

Tu sad dolazi do izrazaja onih 50kW koje ne staje a sajd efekt je da drvo pocne da gori i jednostavno ga melje spirala, spirala se pocne "dizati" i kriviti osovinu, u jednom momentu kad materijal osovine dovoljno iskrivi i elasticnost osovine popusti , pucaju kucista jer ne mogu vise da izdrze, radi se o pogonu koji ne staje tako lako, veselje jos moze da upotpuni da kardan pocne da vitla sve zajedno po zaraku kad je "oslobodio" kucista osovine. Inace i u normalnom radu spirala se ugrije do toga da drvo na njoj tinja a na njoj se nakupi smola koja se pusi.

Na svu srecu da je kod jednog drugog koji nije bio toliko brz da ugasi traktor , spirala uspijela podvuci neko cvornovati komad a prikljucio je jos jaci traktor, skrivio osovinu i otkinuo obadva kucista, mislim kucista su se raspala.

Sva sreca da nitko nije stradao u tom da kazem eksperimentu cijepanja drva sa tom spiralom.
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri ožu 18, 2015 10:33 pm

Davorine, onaj dio ča sam maknuo koji je predviđen za usisavanje prašine će ići nazad gore kada odem do lokalnog limara da mi savije isti takav dio ali veći tako da prašina neće ići u motor,već sam otprije napravio usisivač za prašinu tako da to ne bi trebao biti veći problem.

Što se tiče skidanja one gornje zaštite za pilu, mogu reći da imam samo pozitivna iskustva jer majstor kod kojeg idem za pleksi,drvo i ostale stvari niti na kombinirci(ona po defaultu nema zaštitu) i jednom "višenamjenskom" DIY cirkularu nema tu zaštitu, radi preko 30+ godina sve moguće što ljudima padne na pamet i nije mi niti jednom "tupio" o tome,a bome ima iskustva i znanja da bi ga recimo usporedio bez zadrške sa Ilimznom ali sa znanjem strojarstva i općenito sigurnosti na radu. Čovjek ima mali obrt i blago rečeno što god mušterija zamisli on to napravi i bolje od toga. Po preciznosti izrade nitko u Sisku i okolici mu nije ravan.Radi sa točnosti od 0,5mm i niže ako je potrebno.Kada on zatvori butigu kako bi se reklo u *shitu* sam do grla što se tiče preciznog rada na cirkularu i kombinirci. :evil:
Sigurno ćete ga upoznati na ovogodišnjem Triode festivalu.

Naravno kao u svakom poslu možeš se zaboraviti i onda se greške događaju stvar je samo u tome da ako radiš sa teškim strojevima budeš fokusiran 110% i da znaš koju štetu mogu da naprave ako se pažljivo njima ne rukuje.

@Kutak
Pleksi(zapravo zaštitne naočale) mi jedino trebaju kada sam pilim pleksiglas sa dijamantnom reznom pločom jer ti sitni komadići frcaju na sve strane. To radim možda jednom svake prijestupne godine kada mi se ne da gnjaviti mog majstora i kada trebam da mi rez bude ravan u ostalim slučajevima ručna pila i udri pa kako ispadne ispadne. :lol:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la micro » Sri ožu 18, 2015 10:43 pm

Nije ni taj stolar amater kad ima 5-6 zaposlenih ili vise, ti profi cirkulari se vrte mislim i iznad 5-6k obrtaja, pogotovo freze.
micro

PostPostao/la Dean » Sri ožu 18, 2015 11:40 pm

Dvadeset godina imam i cirkular, 6 freza, dva ručna cirkulara, ubodne pile, bušilice, a i puuuno ostalog električnog alata. Nema te zaštite na alatu koja može spriječiti ozljedu ako ne razmišljaš o tome što i kako radiš.
P.S. Imam još sve prste !
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la s@ki » Sri ožu 18, 2015 11:46 pm

Sve to stoji. Al se isto tako ne sjecam "twikanih" cirkulara bez zastite kod tebe u radioni :)
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala