LED RASVJETA

LED RASVJETA

PostPostao/la Zmajz » Sri svi 13, 2015 12:16 pm

Tko ima iskustva s time?
Stvar je u tome da trebam osvijetliti radnu površinu-kuhinjsku i iznad štednjaka pa neznam od kud da krenem. U čičoteki ima nekih traka na metre, povoljno, ali neznam kako to bude u primjeni na takvim radnim mjestima? napajanja nisu problem, interesira me samo koju toplinu boje i sl. je najbolje primjeniti na takvim radnim mjestima i takvi detalji, ako netko ima iskustva da me posavjetuje.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

Re: LED RASVJETA

PostPostao/la s@ki » Sri svi 13, 2015 12:25 pm

Ja imam 2 m trake poljepljeno ispod elementa u kuhinji.
Traka je zalivena pa nema brige s vlagom, 5630 LED je u igri i daje dovoljno svjetla da mogu raditi što god trebam. Mislim da su ove u šitoteci preskupe i preslabe.
Možda nije zgoreg za napomenuti da umjesto pločica imam bijelo lacobel staklo i bijelu radnu površinu pa je vjerojatno reflekcija nešto veća al opet, po meni druga ti rasvjeta ne treba.

Predlažem da naletiš na kavu i vidiš, a mogu ti i posuditi komad koji nikako da naljepim na drugu stranu pa probaj kod sebe.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la Edison » Sri svi 13, 2015 12:30 pm

Ne smije traka biti direktno vidljiva, jer previse bljesti. Znaci indirektno, iza nekog paravana, letvice ili slicno.

Dnevno svjetlo je oko 6.000K. Umjetno oko 3.400K, ali to je jos uvijek preplavo. Obicne stare zarulje su oko 2.800K, i ta temperatura svjetla je najugodnija za unutrasnju rasvjetu, jer smo na takve zarulje navikli...
Vidi sto imaju, gledaj sto nizu temperaturu boje u Kelvinima da ti ne bude rasvjeta bolesno-plava... :shock:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Zmajz » Sri svi 13, 2015 12:32 pm

Saki, javim se čim dođem u Zg.
BTW, kakva je usmjerenost svijetla iz tih traka, disperzija na površinu??
Zmajz

PostPostao/la Schultz » Sri svi 13, 2015 12:39 pm

Zmajz napisao:BTW, kakva je usmjerenost svijetla iz tih traka, disperzija na površinu??

Velika. Mala.
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Dean » Sri svi 13, 2015 12:40 pm

Dođi do mene (u radionu) pa vidi....
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la drazenK » Sri svi 13, 2015 1:13 pm

Ja sam uzeo neku kinesku zalivenu i sada nakon 1,5 god, svijetli puno manjim intezitetom. Primjećujem da neke ledice svijetle puno manje i slabije, i da je silikon ili ona masa kojom je zalivena traka čak i požutila. Vjerojatno je razlog tome isparavanje kod kuhanja, ali neznam zašto su pojedine ledice očigledno oslabile. Nisam nešto zadovoljan
drazenK

PostPostao/la davorin » Sri svi 13, 2015 1:22 pm

Osušio se elektrolit u ispravljaču?! :lol:
davorin

PostPostao/la Zmajz » Sri svi 13, 2015 1:54 pm

A kakva su iskustva sa LED cijevima (umjesto fluo cijevi)?
Zmajz

PostPostao/la davorin » Sri svi 13, 2015 3:31 pm

Svijetlo u napi iznad štednjaka je izgorilo, pa sam uzaludno pokušavao naći zamjenu. Radi se izvorno o halogenim reflektorkama od 30W koje idu u GU-10 grlo, ali nisam ih nigdje mogao kupiti.
Svi su mi nudili zamjensku LED (mislim da je ~4-5W) sa jednakim grlom tvrdeći da je potpuna zamjena. Bio sam vrlo skeptičan jer znam da na rubu nape budu vrlo visoke temperature, naročito ako je upaljena pećnica i pokoji plinski plamenik u isto vrijeme.
Popustio sam prvenstveno jer nisam nigdje mogao naći halogenu lampu, ali sada vidim da i te zamjenske LED rade dobro i ne izgaraju, bez obzira na visoku radnu temperaturu, povremeno višu od ~60-65°C (ne može se trajno držati prislonjen prst!).
Iako su u dućanu tvrdili da je po intenzitetu svijetla tih ~4-5W LED rasvijete jednako onoj od ~30W halogenih sijalica, mislim da bi za jednaku količinu svijetla trebalo imati LED rasvijetu malo jaču (~6-7W), a razlikuju se nešto i u boji (ne previše!).
davorin

Sljedeće

Vrati se na: Brbljaonica