Nije mi vrag dao mira pa sam za vikend slozio jos jedno eksperimentalno pretpojacalo.
Fotografija nema jer kod nas stalno kisi... ali plocica izgleda slicna onima iz prvog posta ovog threada, a isla je u istu eksperimentalnu shasiju. Dakle, lako cete si docarati kako to izgleda.
Shema je opet finskog DIY-era artosala s velikog DIYaudio foruma. Evo i linka na shemu:
http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/281571-gain-changing-6n3-tube-buffer-2.htmlKoristi se cijev 6N3P (ruska) ili 5670 zapadna. Shema je interesantna jer umjesto klasike pojacalo pa katodno sljedilo, ovdje imamo dva stupnja pojacanja i povratnu vezu izmedju njih. Prvi stupanj je malo "podignut" kako bi se smanjilo pojcanje, a onda povratna veza dodatno smanjuje pojacanje i izlaznu impedanciju. Karakteristike koje navodi konstruktor su dobre, a vec sam radio nekoliko njegovih pretpojacala i uvijek je to dobro sviralo. Neki elementi sa sheme su minimalno izmjenjeni. Pretpojacalo je proradilo iz prve. Naponi su jako blizu onima sa sheme. Za pocetak sam koristio kineske cijevi, i s njima radi dobro... Pustio sam ga da zasvira. Prvih pola sata je bilo malo "grubo", ali nakon toga se zvuk popravio i pocelo je svirati punim plucima. Suma i bruma nema, zvuk je zivahan, a pozornica je siroka. Sve kako treba.
Na mjerenjima je pretpojacalo proslo dobro. Pad od -1dB je tek na 120 kHz. Trokutasti i cetvrtasti signal su prakticno idealni sve do 45kHz. Mjerenja su radjena s opterecenjem od 10k sto je veliko opterecenje (ulazna impedancija klasicnog tranzistorskog pojacala). S manjim opterecenjem, karakteristike su jos bolje.
Pustit cu ga da svira jos koji dan. Poslusati s nekoliko pojacala pa ako bude sve kako predvidjam, vjerojatno ce ovo ici u finalizaciju. Mozda bude i na TF u Zadru...