Pretpojačala, pretpojačala...

Re: Pretpojačala, pretpojačala...

PostPostao/la Edison » Pet lip 19, 2015 10:10 pm

Edison napisao:Deane, evo mjera za mahagonijske dascice:
debljina 12 do 18mm po tvom izboru
210mm x 65mm 2 kom.
216mm x 75mm 2 kom.

Ne treba nista zaobljavati, skosavati i slicno, to cu sve sam.
Zahvaljujem.

Nicim izazvan, Dean mi poslao dascice/bocnice koje su stigle danas... :clap: :dance: :D

Evo ih...

Boc-0181.jpg

Hvala majstore! Cujemo se preko PM-a za placanje...
A ima jos nesto. Uskoro cu obnoviti temu o Twilight pojacalu za slusalice pa poviri malo i tamo... ;)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Edison » Pet srp 03, 2015 10:42 pm

Slabo se pise na forumu. Udarile vrucine... :doh:

No visokim temperaturama uprkos, nesto malo se radi. Pripreman nove bocnice.
Obrusio, zaoblio, izbusio i sad premazujem. Malo po malo, i bit ce...
A ove mahagonijske izgledaju neusporedivo bolje od "tonirane" bukovine... :D
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Sub srp 04, 2015 7:58 am

Edison napisao:Slabo se pise na forumu. Udarile vrucine... :doh:

Tako nekako. Udarile vrućine i sezona je na poslu. :doh:
tom_hifi

PostPostao/la pamook » Sub srp 18, 2015 2:45 pm

Edison & ekipa - da li je ova prigusnica upotrebljiva u napajanju za ovaj preamp (u shemi je 10H 40mA)?

prigušnica: EI42/14,8 air gap, 60 mA , 5 H, 210 ohm, 3000 n žica 0,16 mm

ovu imam u onom tube bufferu sto sam naslijedio od Tomeka na TF-u u BJ, pa rekoh da pitam prije nego dam motat :P
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Edison » Sub srp 18, 2015 6:26 pm

pamook napisao:Edison & ekipa - da li je ova prigusnica upotrebljiva u napajanju za ovaj preamp (u shemi je 10H 40mA)?

ovu imam u onom tube bufferu sto sam naslijedio od Tomeka na TF-u u BJ, pa rekoh da pitam prije nego dam motat :P

Ma slobodno stavi to sto imas. Prigusnica tu nije toliko bitna. Ja sam imao od 10H/40mA pa sam takvu iskoristio. Prigusnica u tom napajanju dobro dodje, ali nije presudan njen induktivitet. Bitno je samo da moze podnijeti oko 35mA, a tvoja moze. Iza prigusnice ide dosta jaka kondenzatorska filtracija i stabilizacija s cijevima. Napon bude vrlo cist kad dodje na anode.
Edison

PostPostao/la pamook » Sub srp 18, 2015 10:20 pm

Edison napisao:
pamook napisao:Edison & ekipa - da li je ova prigusnica upotrebljiva u napajanju za ovaj preamp (u shemi je 10H 40mA)?

Ma slobodno stavi to sto imas. Prigusnica tu nije toliko bitna. Ja sam imao od 10H/40mA pa sam takvu iskoristio. Prigusnica u tom napajanju dobro dodje, ali nije presudan njen induktivitet. Bitno je samo da moze podnijeti oko 35mA, a tvoja moze. Iza prigusnice ide dosta jaka kondenzatorska filtracija i stabilizacija s cijevima. Napon bude vrlo cist kad dodje na anode.

:greetings-clappingyellow: :greetings-clappingyellow: yeeeeeyyyyy :D

danas pricam s Davorinom i idem sjest na fotelju na kojoj je isprintan papir sa shemom napajanja.... i skuzim fookin prigusnicu koju sam "previdio" :lol: :lol: ... a vec sam Branku dodavao u narudzbu ponesto, samo sad jos fali da opet imam aneks ugovoru :doh: :lol: :lol: ....

odlicne vijesti, sad jos da stignu trafoi pa da malo ponesto i napravim :D

Thx Edison :obscene-drinkingcheers:
pamook

PostPostao/la Edison » Ned srp 19, 2015 9:21 pm

Ponukan pamookovim pisanjem u ovoj temi, odlucio sam montirati nove bocnice i zavrsiti pricu o ovom pretpojacalu.

Ovdje se vidi koliko bolje izgledaju mahagonijske od bukovih (malo toniranih) bocnica. Hvala Deane! :)

PP-0275.jpg

I evo pretpojacala u novom ruhu...

PP-0283.jpg

PP-0278.jpg

PP-0281.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned srp 19, 2015 9:55 pm

Problem koji sa kojim sam se ja susreo oko bajcanja je taj da bez završnog lakiranja ne može se postići jednoličan izgled. E sada ja koristim jeftine bajcove koji se otapaju u alkoholu dok neki profesionalni(Tubeman ih je nekoliko puta spominjao) vjerojatno bolje odrade posao ali za ovako nešto ne vidim neku svrhu. Dacho mi je dao neki smeđi bajc za one darove na TF2015 i taj mi se činio kao bolji od onih koje ja koristim.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Ned srp 19, 2015 10:39 pm

Nemoj vise ni probat eksperimentirat, ovaj tvoj dizajn i te mahagonij bocnice su jednostavno vrhunski spoj :D .... nevjerojatno kako "sjedaju" jedno s drugim :P
pamook

PostPostao/la Edison » Pon vel 29, 2016 10:35 am

Nije mi vrag dao mira pa sam za vikend slozio jos jedno eksperimentalno pretpojacalo. ;)

Fotografija nema jer kod nas stalno kisi... ali plocica izgleda slicna onima iz prvog posta ovog threada, a isla je u istu eksperimentalnu shasiju. Dakle, lako cete si docarati kako to izgleda.

Shema je opet finskog DIY-era artosala s velikog DIYaudio foruma. Evo i linka na shemu:
http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/281571-gain-changing-6n3-tube-buffer-2.html

Koristi se cijev 6N3P (ruska) ili 5670 zapadna. Shema je interesantna jer umjesto klasike pojacalo pa katodno sljedilo, ovdje imamo dva stupnja pojacanja i povratnu vezu izmedju njih. Prvi stupanj je malo "podignut" kako bi se smanjilo pojcanje, a onda povratna veza dodatno smanjuje pojacanje i izlaznu impedanciju. Karakteristike koje navodi konstruktor su dobre, a vec sam radio nekoliko njegovih pretpojacala i uvijek je to dobro sviralo. Neki elementi sa sheme su minimalno izmjenjeni. Pretpojacalo je proradilo iz prve. Naponi su jako blizu onima sa sheme. Za pocetak sam koristio kineske cijevi, i s njima radi dobro... Pustio sam ga da zasvira. Prvih pola sata je bilo malo "grubo", ali nakon toga se zvuk popravio i pocelo je svirati punim plucima. Suma i bruma nema, zvuk je zivahan, a pozornica je siroka. Sve kako treba.

Na mjerenjima je pretpojacalo proslo dobro. Pad od -1dB je tek na 120 kHz. Trokutasti i cetvrtasti signal su prakticno idealni sve do 45kHz. Mjerenja su radjena s opterecenjem od 10k sto je veliko opterecenje (ulazna impedancija klasicnog tranzistorskog pojacala). S manjim opterecenjem, karakteristike su jos bolje.

Pustit cu ga da svira jos koji dan. Poslusati s nekoliko pojacala pa ako bude sve kako predvidjam, vjerojatno ce ovo ici u finalizaciju. Mozda bude i na TF u Zadru... :)
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika