DualMono-6KN6-PP

DualMono-6KN6-PP

PostPostao/la davorin » Čet ruj 24, 2015 10:33 am

Razmjenom na ovogodišnjem ŽF-u sam došao u posjed gotove nove limene kutije, pa sam u nju odlučio smjestiti stereo (zapravo dual mono!) pojačalo za koje sam prije nekoliko godina namotao transformator.
Možda pojačalo neće biti ubrzo završeno (zauzet sam drugim projektima), ali sam početak će me obavezati da se povremeno posvetim nastavku radova.
U izlazu će raditi elektronke 6KN6 (opisane na forumu) u PP-UL topologiji sa pobudnim stupnjem u kojem ću koristiti već gotovu tiskanu pločicu sa 13DR7 (ili 6DR7) izvorno razvijenu kao zasebno stereo pojačalo.
Potpuno odvojeni stupnjevi za napajanje (zasebni mrežni transformatori) za napajanje izlaza (uz male modifikacije na tiskanoj pločici pobude će njeno napajanje biti razdvojeno.
Jednostavani ispravljači bez stabilizacija sa bogatom filtracijom napona, UL-izlazni stupanj, globalna NPV sa dodatnom SHADE povratnom vezom će osigurati stabilan rad izlaznog stupnja sa vrlo malim utjecajem varijacija mrežnog napona i valovitosti ispravljenog napona.
Izlazni stupanj će raditi u AB1-klasi sa relativno velikom mirnom strujom (~70mA za svaku izlaznu elektronku) treba osigurati ~60-70W upotrebljive izlazne snage (niska izobličenja!), a gotovo ~25W po kanalu u čistoj A1-klasi.
Kako elektronke 6KN6 ne podnose visoke napone napajanja G2, zbog potrebe UL-spoja je izlazni transformator namotan sa odvojenim UL-namotajima i time je omogućeno napajanje nižim naponom za drugu rešetku.
Bez ikakvih izmjena u šemi se umjesto izlaznih elektronki 6KN6 mogu koristiti i druge snažne elektronke namjenjene za horizontalne izlazne stupnjeve klasičnih televizora u boji '60-ih i '70-ih godina prošlog stoljeća (EL505, EL509, EL519, 6P45S, 6P42S, 6KD6, 6LQ6, 6LF6, 6LW6, 6HF5, i mnoge, mnoge druge te varijante sa drugačijim naponima grijanja).
Po jednakoj šemi se u izlaznom stupnju mogu koristiti i slabije elektronke namjenjene za horizontalne izlazne stupnjeve crno-bijelih televizora iz '50-ih, '60-ih i '70-ih godina prošlog stoljeća, ali bi ih trebalo spojiti po 2 komada u svakoj fazi (EL500, EL504, EL36, EL360, E235L, E236L, 6DQ6, 6JN6, 6JB6, 6GT5 i mnogo drugih; upotrebljive su naravno i sve verzije sa drugačijim naponima grijanja uz odgovarajuće namotaje na mrežnom trafu.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

Re: DualMono-6KN6-PP

PostPostao/la tom_hifi » Čet ruj 24, 2015 2:28 pm

Lijepo lijepo! :) Taman će to sve stati. Baš me zanima 'end result'. Mene čeka Dual Mono EL86, ali sad se neću još toga primati.
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Pet ruj 25, 2015 11:02 am

Još malo limarije...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la davorin » Sub ruj 26, 2015 5:23 pm

Pogled na pojačalo sa stražnje strane i montiranim priključcima.
davorin

PostPostao/la Edison » Sub ruj 26, 2015 7:49 pm

Davorine, s cim ga zalijevas da ti tako brzo raste? ;) :clap:
Edison

PostPostao/la davorin » Sub ruj 26, 2015 10:16 pm

Edison napisao:Davorine, s cim ga zalijevas da ti tako brzo raste? ;) :clap:

Nekoliko dana sam ljenčario, pa sam ovih dana pokušao nadoknaditi zaostatke. :lol:
Gotova je i prednja ploča, ali se trenutno suši novi sloj boje pa ju ne mogu još montirati. Iako su na njoj samo 2 rupe, radi se o rupama promjera 20mm, a prednja ploča je od čeličnog lima debljine 1,2mm pa je bilo i tu dosta posla.
davorin

PostPostao/la davorin » Ned ruj 27, 2015 4:26 pm

Montirani su i prekidači na prednju ploču, ali sam za sada odustao od postojećih ručki za nošenje. Djelovale su tanko, slabo i vrlo neugledno, pa dok ne nabavim odgovarajuće, prednju ploču će držati obični vijci.
davorin

Vrati se na: Cijevna tehnika