DHT opsjednutost

Re: DHT opsjednutost

PostPostao/la tom_hifi » Pet lis 16, 2015 8:51 pm

Točno to. S tim da bih uzeo 4:1 trafo. Nešto tipa Lundahl LL1671/30mA. Pitao sam Kevina s K&K Audio i rekao je da probao mnoge interstage trafoe i da mu taj Lundahl najbolje paše, "by a large margin". Pa ako bih dao motati nešto, dao bih da mi Branko namota tako nešto. Ne znam koliko je izvedivo. Morao bih se posavjetovati s Davorinom. :)
tom_hifi

PostPostao/la zuzi » Pet lis 16, 2015 8:54 pm

Moj član, "sponzor" je odličan u sponzorstvu ali je vrlo spor u naručivanju takvog trafoa. A i motalo je malo u nedoumici /nije JaJa/ pa ako se to dogodi vidjet ćemo. Nik sigurno ima tih cijevi ali ja bih radije sa desetkom.
zuzi

PostPostao/la zuzi » Pet lis 16, 2015 8:59 pm

Loto.bingo,kladionica pa bi se možda ovdje nešto našlo
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
zuzi

PostPostao/la ilimzn » Pet lis 16, 2015 9:02 pm

Ni slucajno, ovo je spoj nepotrebnog s beskorisnim. I jos uz otezavanje posla samom sebi.
Za pocetak, ima razlog zasto 4P1L ima grijac s srednjim izvodom. Ovdje ne samo da su to promasili, nego tjeraju dvije polovice grijaca spojene u paralelu strujno - super, a sto ako bas nisu potpuno jednake? - nadajuci se da ce ispasti ispravan napon grijanja - a sto s tolerancijama izmedju pojedinih primjeraka lampi? Ovdje je potreban floating izvor i srednji izvod na masi (mozda s malim katodnim otporom za testiranje biasa) Katodni bias je i ovdje izvediv ali ne i preporucljiv jer zahtijeva prilicno veliki katodni kondenzator. Radije sloziti izvor negativnog napona (s podesavanjem) za G1 i spojiti istu preko ulaznog kondenzatora. Taj ce moci imati malu vrijednost i biti po potrebi kvalitetan - cak i u domasaju egzota tipa stiroflex, a bez placanja bubregom, jetrom i sl.
Napajanje je ovdje izvedeno totalno bez ikakve ideje vodilje. Zasto je potrebno potrositi 75mA na strujni izvor koji ne radi nista, dok sami stupanj trosi 35mA? Zato jer autoru nije jasna razlika izmedju strujnog izvora i shunt regulatora. Ovdje bi lijepo sjeo jedan jednostavan shunt regulator i to s dobrim folijskim kondenzatorom u paralelu. Sto se tice trafoa, mu 4P1L u triodnom spoju je oko 10, a sklop bi zapravo imao pojacanje vrlo blizu tome, sto je pomalo previse za linijski stupanj. No, s trafoom 3:1 izlazna impedancija ce biti 1/9 Ra 4P1L, sto ce biti prilicno niskin 250-ak ohma (ako se dobro sjecam) a pojacanje nesto preko 3, taman. Ra 4P1L je prilicno nizak i namotati dobar trafo za to ne bi trebao biti problem, stovise s balansiranim izlazom ako se tako zeli, Nik ima neke CM55 jezgre koje bi tu odlicno legle...
Jedna zanimljiva alternativa bi bila da je cijev spojena kao slijedilo, s trafoom u katodi, tocnije auto-trafoom, koji je step-up, dakle 1:3, cime se dobiva naponsko pojacanje na ustrb (vrlo) niskog izlaznog otpora slijedila. Mali problem je DC offset radi pada napona u namotaju pod uticajem DC katodne struje.
ilimzn

PostPostao/la tom_hifi » Pet lis 16, 2015 9:09 pm

Ma oke, ja bih anodno napajanje, bias i grijanje napravio kako sam i u GM-70 :) Provjereno znam da radi dobro. Trafo dio je taj koji sam rekao "Točno to" :)

Sve u svemu, brzati neću nikud, ne žuri mi se uopće.
tom_hifi

PostPostao/la pamook » Pet lis 16, 2015 9:12 pm

...eto razloga momci - ajd znalci slozite sto treba, pa da smotamo i zajedno se smiješimo :dance: :dance: ...

Tom, why so serious :lol: ... ajde, mozes ti to, samo dobro dokumentiraj za ove sto hoce a ne znaju...
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la zuzi » Pet lis 16, 2015 9:16 pm

Ako ilimznu nije teško, neka komentira prvu šemu sa desetkom.
zuzi

PostPostao/la tom_hifi » Pet lis 16, 2015 9:34 pm

pamook napisao:Tom, why so serious :lol: ... ajde, mozes ti to, samo dobro dokumentiraj za ove sto hoce a ne znaju...

A znaš da bum napravio tako nešto. Drži me, drži :lol: :)
tom_hifi

PostPostao/la fixxxer » Sub lis 17, 2015 12:04 am

ilimzn napisao: Radije sloziti izvor negativnog napona...

Kako bi se snašla baterija?
fixxxer

PostPostao/la ilimzn » Sub lis 17, 2015 3:31 am

zuzi napisao:Ako ilimznu nije teško, neka komentira prvu šemu sa desetkom.

Nije ni najmanje tesko - i komentar je ovaj: sasvim korektna 'klasika' - a vise ni ne treba! - osim jednog detalja, koji se cesto vidi na slicnim shemama. 0.22uF vezni kondenzator na izlaz je jedva dovoljan za bleeder otpor od 470k s druge strane, dakle, kad nista nije spojeno na izlaz (rekao bih da je to suprotno s idejom pretpojacala, doduse ima prednost da apsolutno nema shuma :P ).
ODAVNO su prosla vremena kad se ocekivao ulazni otpor od 1 megaohm. Danas je 47k pa na nize standard, za 47k je neki minimum 2.2uF. Tko ocekuje tjerati jos nize impedance, treba odgovarajuce skalirati izlazni kond. Ovako kako je, moze se pretpostaviti da autor ne slusa drugo nego nekakav vrlo suhi Jazz ili gudacke kvartete u kojima je basist ili celist taj dan bio bolestan, jer u realnim uvjetima odziv vec pada ispod 70Hz.
ilimzn

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika