Malo usputnih poslova jučer i danas.
U stvari, ovo mi je bilo primarno, a uz put sam sredio dva radija

Malo pretumbavam servere.
Prvo sam napravio inspekciju servera kojeg smo prije par mjeseci stavili van uporabe i zamijenili ga s novim.
Iako je star skoro deset godina, imam osjećaj da bio se još mogao za koješta iskoristiti.
Trenutno nemam baš puno mašte, ali vidjeti ćemo

INTEL sa dva dvojezgrena XEONA.
Na žalost, najbolje što se onda moglo nabaviti su bili SCSI diskovi kojih danas više nema za nabaviti (novih) pa treba tražiti neko drugo rješenje

Memorije nema baš puno ali rješenje postoji jer se na eBayu može nabaviti ogromna količina odgovarajuće memorije za par dolara

Slotova ima i previše kao i adresnog prostora tako da će se i to riješiti. Rješenje za diskove je dodatni kontroler budući da ploča ima odgovarajuće slotove za nešto takvo.
I takvih kontrolera se može nabaviti vrlo jeftino pa postoji mogućnost za novi život.
Nekoliko SATA porova ima i na ploči.
Možda će kome dobro doći. Kakvoj školi ili tako nešto.
Stroj je radio u strogo klimatiziranim uvjetima i praktički sve to vrijeme nije imao nikakvih intervencija

Kada smo ga otvorili izgledao je kao apoteka bez trunke prašine

Čak je i izvana u mint stanju (ovo gore nije izgrebano već se radi o originalnom najlonu koji je još nalijepljen

Drugi server u postupku je trenutni server koji koristimo kao "radnog konja"

Nabavljen je prije 4-5 godina.
Isto Intel kao i gornji, ali puno moderniji i s većim mogućnostima.
Dva četverojezgrena XEONA. Ovaj put sa SAS hotswap kontrolerom.
Diskovi su svi u mirroru, ali osnovni set je postao premali, a i došlo je vrijeme za promjenu.
Umjesto 500 GB SATA (koje su tu bili, naravno, privremeno

) uposleni su 1 TB SAS diskovi koji će konačno s puno većom brzinom vrtnje većim transferom i više keš memorija omogućiti da se sustav malo bolje razmaše

Ispalo je i to da se (tko zna kada

) izgubila sinhronizacija u mirroru i to je bio razlog zašto je sve skupa sporo radilo.
I taj server je bio upaljen prije tih nekoliko godina i osim povremenih nestanaka struje nikada nije bio gašen.
Najviše posla bilo je s kopiranjem diska jer je zbog već spomenutog gubitka sinhronizacoje sve skupa išlo dosta sporo.
Testovi nakon "operacije" pokazuju da je sada sve onakvo kakvo treba biti

Za vrijeme svih tih međukoraka uspio sam srediti dvije Simfonije

Sada sve to još treba dobro očistiti i obrisati.
Isto tako bi bilo dobro nabaviti još nešto memorije.

Još ih je nekoliko (servera) koji čekaju na "pregled" ali malo će pričekati.
Jedan stariji COMPAQ će najvjerojatnije u šrot

Ništa ne bacam. Sve mi treba.......