Hafler

Hafler

PostPostao/la Johnny » Pet stu 20, 2015 11:48 am

U mog Haflera su sada dobri naponi pa rekoh da napišem o čem se radi.

Hafler XL-280

Moj ima zeleni prekidač, al to je to.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Johnny

Re: Hafler

PostPostao/la Johnny » Pet stu 20, 2015 11:50 am

Refreshan je sa ovim kitom sa ebay-a
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Johnny

PostPostao/la Johnny » Pet stu 20, 2015 12:10 pm

Kondenzatore smo drug Edison i ja po sistemu jedan topi lem - drugi čupa.

Zamijenjeni su i originalni 7800 75V elektroliti za mrcine Epcos 105 stupnjeva 100V, na kabel je dodan euro jack ženski, uzemljena limarija i dodao sam buskne za banane neke jeftine koje su mi se svidjele.

Također i nešto dioda i Grecovi sa 25A na 35A.

Amp je svirao lijepo, ali se grijao trafo i malo zujao.

Čak sam ga i lakirao, ali problem je ostao.

Prethodni vlasnik ga je dao serviseru koji je samo zamijenio par elektrolita i poduplao bias, ali nekako nam je svima promaklo da je primar složen za 200V. Ima dva sekundara (viši napon, manja snaga 100VCT i veća snaga 90VCT), ali sekundar sa šest žica. HV sekundar je davao oko 7V i nije bio spojen s ničim. Tamo je trebalo biti 100V, ali nije tako da su driverske pločice napajale sa izvoda nižeg napona.

Jel to netko krive žice spojio negdje u transformatoru ili je taj sekundar neispravan nisam siguran.

Uglavnom driverske pločice su imale 68V sa LV raila, a mosfeti 69V.
Johnny

PostPostao/la Johnny » Pet stu 20, 2015 12:19 pm

Premotavanje i novi EI trafo su otpali. Preslagivanje rasporeda i izmjena šeme isto jer sam htio da ostane sve po tvorničkoj šemi. Dva toroida u sendviču bi mogla biti po maksimalno 250VA i čak i onda bi bilo sve na milimetar. Neumni poslovi bi se odužili na dane sa upitnim rezultatom.

Da skratim.. dodao sam 2x6V trafić koji se nastavlja na 90VCT sekundar, presložio primar na 240V (prvi put nakon nešto manje od 30 godina od kad je prešao baru) i sad to izgleda ovako:
Johnny

PostPostao/la Johnny » Pet stu 20, 2015 12:34 pm

Bias 380mA na tri para Hitachi lateralih mosfet.

Zujanje i grijanje riješeni - temperatura na transformatoru u mirovanju sa 69 na 29 stupnjeva.

Mosfeti +/- 63VDC, driveri +/- 73VDC.

Zamijećen popravak basa.

Pojačalo je dobro sviralo i neispravno.

Interesantno je što je to prvi takav proizvod s kojim se mogla dobiti i dodatna kutijica za "test neutralnosti".
SWDT odnosno Straight Wire Differential Test. Poništavanjem signala na ulazu i izlazu ostaju nam samo poznate i nepoznate rezidualne distorzije.

Ja sam napravio taj sklop i u praksi je to izgledalo tako da sam na zvučnik u drugoj sobi glasno puštao bijeli šum, a na monitoru kraj glave slušao distorziju.
Trimerom na pločici se ta "nula" onda još malo podešava.

U razvoju je sudjelovao "Mr. Fet", Mađar Erno Borbely.

Za kraj dio komentara američkog biznismena Davida Haflera po kojem je brend dobio ime.
Cijeli tekst je na Stereophile-ovim stranicama.

The starting point is that it is very difficult to compare amplifier A with amplifier B to make a quality assessment. The conventional A/B test, or any comparison, may indicate that the amplifiers are different, but how can one determine which is "best"? "Best" is a matter of judgment, and even though many golden-eared experts think their ears are infallible, they disagree among themselves as to amplifier quality. What is needed is an accurate reference against which an amplifier can be judged—a reference which does not involve the entire listening chain, from source to loudspeaker, but which is the equivalent of a perfect amplifier. That reference is the straight wire.

Read more at http://www.stereophile.com/content/manu ... L0FT165.99" target="_blank
Johnny

PostPostao/la Edison » Pet stu 20, 2015 1:01 pm

Super da si se rijesio zujanja i grijanja trafoa. :)

Pojacalo se prodavalo kao gotovo i u polu-kit verziji. U tom drugom slucaju, u tvornici se polemila plocica pojacala i bila je montirana zajedno s izlaznim tranzistorima na hladnjake. Buduci vlasnik je trebao spojiti svo ostalo napajanje i ozicenje. Ocigledno se prvi vlasnik/slagac malo "smotao" kod spajanje mreznog trafoa. Pojacalo je radilo pa se pretpostavljalo da je sve u redu... ali eto, bas i nije bilo tako...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Vrati se na: Refresh starih uređaja