Monacor SPH-165KE i Monacor DT-254

Re: Monacor SPH-165KE i Monacor DT-254

PostPostao/la ilimzn » Ned ožu 20, 2016 4:19 pm

Za pocetak, oblik kutije ne utice na reprodukciju basa osim u slucaju ekstrema, tipa jako uska, jako dugacka, jako duboka, tj. jedna dimanzija je ili vrlo minimizirana ili jako prenaglasena. U slucaju smanjivanja dimenzije dolazi do otpora valovima u zraku unutra, u slucaju produzivanja moze doci do stojnih valova.
ALI oblik kutije itekako utice na reprodukciju srednjih i visih frekvencija, konkretno, nastaje 'stepenica' od teoretski maksimalno +6dB. Prelaz je relativno lagan i pola stepenice je na f=~1/(3x sirina kutije), sirina u m, f u Hz.
Isto tako utice medjusobni polozaj drivera, uticaji su potencijalno mani i svode se na razlicite puteve zvucnog vala do slusaca, ili poklapanje vrhova i cvorova valova na reznoj frekvenciji kad istom glasnocom sviraju dva (susjedna najcesce) drivera.
Polozaj bas refleks porta nije proizvoljan. Ponovno, ekstremi mogu imati uticaj. Bas refleks otvor na kraju visoke kutije a driver na drugom kraju mogu rezultirati promjenom efektivne duljine porta, pogotovo ako je presjek kutije istog reda velicine kao presjek porta.
Niti promjer porta nije proizvoljan. Port male povrsine podrazumijeva manju duljinu za istu rezonanciju ali vecu brzinu zraka u cijevi i kod vecih hodova membrane, kompresiju u portu. U tim slucajevima portovi proizvode shum protoka zraka i zato se najcesce stavljaju sa zadnje strane, osim kod bookshelf zvucnika gdje je moguce da zadnja strana kutije bude jako blizu nekakvoj plohi (zid, primjerice). U slucaju malih volumena kutije a niske rezonantne frekvencije porta, duljina moze biti veca od dimenzija kutije, i moguce je tada konstruirati kutiju da radi blizu zidu pri cemu je prostor izmedju zadnje strane i zida, prema kojem je otvoren port, efektivno produzetak porta. Tko se sjeca legendarnih Wharfedale Diamond zvucnika, prepoznat ce taj princip. U svakom slucaju polozaj je donekle ovisan o rezonantnoj frekvenciji, iz odgovarajuce valne duljine se odrejuje cca maksimalna udaljenost od drivera, koja bi idealno bila manja od 1/8 valne duljine. Idealno port se ne stavlja blizu srednjotonca/visokotonca jer nastaju interferencije radi razlike brzine vala iz visokotonca kroz potencijalno komprimirani i pomicuci zrak iz porta.
Alternativa portu je pasivni radijator. On ima jako veliku povrsinu u odnosu na port, pa problemi kompresije i shuma nestaju, no ima on svoje - mora stajati okomito (kao i driver) jer se inace membrana izvjesi radi velike mase na njoj, idealno na bocnoj strani.
Slicna pravila vrijede i za TL, iako TL po prirodi stvari ima otvor relativno velike povrsine u odnosu na tipicni BR u kutiji s istim driverom. Istovremeno ta velicina i opca konstrukcija diktira da ce otvor biti ili na vrhu ili na dnu kutije, naprijed ili nazad. Generalno se izbjegava otvor na gornjoj strani (da nesto ne upadne u njega) i odozdola, jer dolazi do promjene efektivne duljine plus pojave opterecenja masom zraka ispod kutije, sto komplicira racun i zahtijeva na kraju eksperimentalno podesavanje.
Dakle stvari nisu jednostavne i ne moze se samo tako skucati 'nekakva' kutija na kup a onda nakon toga prva verzija koja po proporcijama nema veze s tim - efekt ce u najmanju ruku biti kompletno nova skretnica.
ilimzn

PostPostao/la ilimzn » Ned ožu 20, 2016 4:27 pm

Inace postoji fundamentalna razlike izmedju rada TL kutije i kompresije ili BR (sa svim varijantama tipa bandpass itd.).
TL kutija, kao i oopen baffle nije rezonantna. kompresija i BR koriste rezonanciju u prostoru kutije i /ili porta da poniste rezonantni pik samog drivera. Open baffle i TL koriste kasnjenje vala za pola valne duljine za ponistavanje rezonantnog pika zvucnika, tako da val sa zadnje strane membrane kasne vodeci ga kroz put odredjene duljine. Sve te konstrukcije zahtijevaju odredjene parametre drivera, ne moze sve u sve. Jedino kompresija ima jednoznacno rijesenje za zadane parametre, dok sve ostale imaju multipla reijesenja i zahtijevaju optimizaciju 'na ruke' i treba jako dobro razumjeti kako se cuje koji oblik krivulje odziva u basu. Nije ni izbliza bitan samo F-3db!!!
Postoje i razlike u odzivu radi samog nacina rada. Rezonantne kutije imaju vrijeme utitravanja i istitravanja pa je s time odredjen i tranzijentni odziv. Kutije s kasnjenjem nemaju taj problem, ali imaju problem da kasnjenje radi i za valnu duljinu lambda za koju su racunate, kao i za sve lambda/n gdje je N cijeli broj - dakle ne prigusuju samo rezonantni pik zvucnika, pa i sa time ima zabave.
ilimzn

PostPostao/la vlado64 » Ned ožu 20, 2016 11:24 pm

Uh što ga ti napriča :o Probao sam nekoliko proračuna za kutije i ni na jenom od njih se ne spominje gdje bi trebao piti port. Također, ovaj proračun kojeg sam ja koristio dimenzije kutije izračunava tako da je širina veća od dubine. Pretpostavljam da pod širinom misle na lijevo/desno kada se gleda u prednju stranicu sa drajverima, a ne na najširu stranicu kutije.
vlado64

PostPostao/la joe dalton » Pon ožu 21, 2016 12:20 am

vlado64 napisao:Uh što ga ti napriča :o Probao sam nekoliko proračuna za kutije i ni na jenom od njih se ne spominje gdje bi trebao piti port. Također, ovaj proračun kojeg sam ja koristio dimenzije kutije izračunava tako da je širina veća od dubine. Pretpostavljam da pod širinom misle na lijevo/desno kada se gleda u prednju stranicu sa drajverima, a ne na najširu stranicu kutije.

Kod BR i kompresijske kutije nije toliko bitno što je širina, a što dubina dok god se poštuje izračunati volumen. Bitno je izbjegavati da su omjeri stranica cijeli brojevi. Naravno širina prednje stranice je bitna zbog frekvencije bafle stepa. Načelno što uža prednja stranica, bafle step je na višoj frekvenciji pa ga je lakše kompenzirati odnosno traži manji induktivitet u kompenzacijskom članu.
joe dalton

PostPostao/la Master of disaster » Pon ožu 21, 2016 7:10 am

joe dalton napisao: bafle step je na višoj frekvenciji pa ga je lakše kompenzirati odnosno traži manji induktivitet u kompenzacijskom članu.

Ti to kompenziraš! :o Pih!

:mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Schultz » Pon ožu 21, 2016 8:15 am

Vidjeti pod Zlatni rez (golden ratio)....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la joe dalton » Pon ožu 21, 2016 12:35 pm

Schultz napisao:Vidjeti pod Zlatni rez (golden ratio)....

To bi bilo najbolje ali se meni cesto pokazalo neprakticno za izvesti.
joe dalton

PostPostao/la ilimzn » Pon ožu 21, 2016 4:59 pm

vlado64 napisao:Uh što ga ti napriča :o Probao sam nekoliko proračuna za kutije i ni na jenom od njih se ne spominje gdje bi trebao piti port. Također, ovaj proračun kojeg sam ja koristio dimenzije kutije izračunava tako da je širina veća od dubine. Pretpostavljam da pod širinom misle na lijevo/desno kada se gleda u prednju stranicu sa drajverima, a ne na najširu stranicu kutije.

Varam lio se da si htio diskusiju? Napisao sam u kratko koje su sve varijable i uticaji. A sad... ti zanemarun na vlastitu stetu.
ilimzn

PostPostao/la vlado64 » Uto ožu 22, 2016 1:22 am

@ilimzn, ma ipak nisam očekivao toliko.
vlado64

PostPostao/la tom_hifi » Uto ožu 22, 2016 1:48 pm

Oko zvučnika ovaj dio teksta nije niti zagrebao površinu, pogotovo ako imaš afiniteta napraviti nešto kvalitetnijeg.
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici