ALPS Volume Potentiometer Service

ALPS Volume Potentiometer Service

PostPostao/la Kale021 » Uto lip 30, 2015 7:16 pm

Dobio sam ovaj ALPS potenciometar da ako mogu da ga popravim.

Slika

Slika

Naime osovinica od potenciometra se klimala, i vrtila se skroz u krug (bez stop pozicije). Ok isao sam ga otvoriti i prvo sam uvidio da nema one lock-sajbe

Slika

... plus ugledao sam i ovo ostecenje (vjerojatno napravljeno tijekom skidanja lock-sajbe)...

Slika

... ovdje se bolje vidi

Slika

...i jos i ovo....

Slika

... bolji pogled...

Slika

Ovdje je cak imao i srece, jer da je ogrebao ovaj grafitni sloj i napravio prekid, potenciometar bi bio za smece. OK, mozda bi se moglo popraviti sa onom vodljivom bojom, ali ne znam koliko bi to bilo dugotrajno rjesenje, no svakako, kako bilo da bilo, bolje da je sloj grafita ostao neostecen...

Ali to nije sve (rekli bi u Top_shopu)...
Stop pin je bio u rasulu...

Slika

Slika

Inace on je zakovan za osovinu potenciometra, no ko zna kako i zasto taj spoj je popustio i sve se rasulo. Ja sam to nekako opet uspio zakovati...

Slika

Slika

Eto sada kada je sve popravljeno, ajde pa da i ocistim ga...

Slika

... i gotovo ... ovdje bih naglasio da sam samo na vodljiva mjesta lagano stavio KONTAKT61 za podmazivanje, a sve ostalo je suho... OK jos sam na osovinu potenciometra stavio novu mast (kada je osovina bila vec rasuta) tako da je pot dobio nazad onaj karakteristican otpor vrtnji...

Slika

i spreman za odlazak... ovdje se vidi da je i ispravljen onaj savinuti kontakt...

Slika

OK, i sada na kraju zasto sve ovo pisem... pa... zato samo da bi pokazao da nije bas otvaranje ALPS RK40 jednostavno... potenciometar se moze trajno unistiti, dakle, ako se odlucite na to, treba pripaziti malo sto i kako se radi....
Kale021

Re: ALPS Volume Potentiometer Service

PostPostao/la tom_hifi » Uto lip 30, 2015 7:43 pm

Hvala na pomoći :) Dobro će mi doći.
tom_hifi

PostPostao/la Kale021 » Sub ruj 17, 2016 2:27 pm

Evo nastaviti cu u ovoj temi o necemu sto vidim da je sve cesci problem. Naime radi se o ciscenju preklopnika i potenciometara u vintage uredjajima.
Dosao mi je na stol jedan Sansui uredjaj na kojem je po rijecima vlasnika odradjen refresh i na ovom primjeru je vidljivo koliko taj pojam "refresh" je vrlo rastezljiv pojam.

Prvo nije obalvljena sva zamjena elektrolitskih kondenzatora, vec se izgleda vodilo time sto je na lageru, to cemo promjeniti, a sto nije, moze ostati i stari kondenzator, tako da niti jedan bipolarni kondenzator nije mijenjan, a cak ima i ovakvih stvari:

Slika

nije imao potrebitu vrijednost, pa je dobio sa serijskim spojem dva kondenzatora... tehnicki je ajmo reci OK, ali po meni neozbiljno za refresh...

pa sam odmah uocio ovo:

Slika

ova dva zaokruzena nosica stoje u neprirodnom polozaju, ovdje se bolje vidi

Slika

i bio sam u pravu, oba su puknuta! Evo jednog:

Slika

Naime sto se vjerojatno desilo, uredjaj je lezao dugo godina negdje, a u proslosti je izgleda bilo i tretiranja sa WD40 koji je taka bio "idealan" za ciscenje potenciometara i prekidaca. E sad, prilikom ovog zadnjeg refresha, krkljalo se napamet sa kontakt spejevima. I sta se desilo, svaki prekidac ima na pokretnim spojevima i maziva, kontakt sprej je otopio onaj stari WD40, i otopio je i mazivo prekidaca, te se sve to slilo izmedju kucista prekidaca i ove plasticne vodilice, i zaljepilo se! I normalno teze se preklopnik micao, dok nije ovaj nosic od vodilice pukao. A streila pokazuje stanje kontakata prekidaca, evo ovdje se bolje vidi:

Slika
Kale021

PostPostao/la Kale021 » Sub ruj 17, 2016 2:28 pm

Slijedece... potenciometri, prvo volume potenciometar:

Slika

Prvo sta sam uocio, volume potenciometar (a i ostali, boje tona i balansa) se vrtio prelagano, imas osjecaj da se izlizao - istrosio. Odmah sam znao da je i ovdje krkljano nemilice kontakt sprej napamet. Naime osovina potenciometra ima mast koja dampira okretanje potenciometra, i normalno kontakt sprej je tu mast otopio, plus sto je otopio i mast sa onog click mehanizma, i vec znam sto ce biti kada ga otvorim:

Slika

Klizac bi se trabao sjajiti jer je od srebra, a na slici se ne vidi kako je prljav bio i grafitni sloj. Sve sam morao dobro ocistiti i to vise puta, nanio sam nanovo mast na osovinu potenciometra, pa se vratio onaj karakteristican otpor vrtnji potenciometra, na zalos zaboravio sam slikati sredjeno stanje...

Ista stvar i sa potenciometrima boje tona i balansa... stanje za plakanje...

Slika

pogledajte koliko masnoce i prljavstine....

Slika

a ovo je kontaktna tekucina kod prvog pranja:

Slika

a ovo su sada sredjeni:

Slika

Slika

ista stvar je bila i sam balance potom:

Slika

nakon dosta truda, evo ga cist...

Slika

i sto je sve trebalo (za sada) ocistiti a navodno je bio odradjen refresh

Slika

Dakle, sto hocu kazati ovim, "nema kruva bez motike", nema carobne tekucine koja ce probleme nakupljene tokom 30 - 40 godina postojanja uredjaj otkloniti, vec se treba pomuciti da bi se to odradilo kako treba. Ova pojava prskanja napamet sa raznim kontakt sprejevima je toliko uzela maha da je to postalo pravilo!

No moram jos jednom upozoriti na jednu vaznu stvar, otvaranje potenciometara trebate vjezbati, najbolje uzeti neku staru ragu od uredjaja i skinuti sa njega potenciometre, te vjezbati otvaranje jer nito to bas "prosto ko pasulj" a ako potenciometar unistite, u vecini slucajeva nema novog!

I za kraj, ovaj komplet potenciometara (bez prekidaca) sam cistio cijelo prijepodne!
Kale021

PostPostao/la LukaTralic » Sub ruj 17, 2016 11:51 pm

Bravo! Izvrsno napravljeno!

Imam jedno pitanje...
S čime čistiti i s čime podmazivati?

Pretpostavljam da je za čišćenje samo Isopropylni alkohol + četkica za zube. Jel ima još nešto agresivnije s čim se smije?
A podmazivanje?

:)

Luka
LukaTralic

PostPostao/la Kale021 » Ned ruj 18, 2016 8:26 am

Pa nema univerzalnog recepta... prvo cetkicu za zube ne koristim nikako za ovaj posao, jer je previse greza, koristim kistove razlicitih debljina, ali nr deblje od onoh skolskih za vodene boje npr... nadalje koristim Kontakt WL (to je ona potamljena tekucina koja je u posudici) koji je namjenjen bas za njezno odmastiti - ocistiti osjetljive potenciometre, pa Kontakt 60 - deoksidacija, pa Kontakt 61 podmazivanje - zastita ali samo na kontaktna mjesta (grafit - klizac), znam koristiti i ultrazvucnu kadu sa tekucinom namjenjenom za tu svrhu, i isopropylni alkohol...
No i ovdje imam jedno upozorenje, onaj srebrni vodljivi sloj koji je veza grafitnog sloja sa pinovima je dosta osjetljiv na struganje, cak ga zna i stapic za uho skidati ako se upotrebi veci pristisak (osobno iskustvo sa mojih pocetaka).. tako da u cijeloj toj operaciji triba biti oprezan.
Kale021

PostPostao/la Master of disaster » Ned ruj 18, 2016 9:10 am

I tvoji i Ilimzinovi radovi su impresivni. Prvi put da vidim da netko odrađuje kako treba, radi sve što je potrebno, bez "tko će se sa time zahebavat" stava. To je stvarno rijetkost u današnje vrijeme.

EDIT: Bilo bi nepošteno ne spomenuti i tubemana, koji kod starih lampaških radia odrađuje jednako dobar posao.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la cappucino » Ned ruj 18, 2016 2:40 pm

Master of disaster napisao:I tvoji i Ilimzinovi radovi su impresivni. Prvi put da vidim da netko odrađuje kako treba, radi sve što je potrebno, bez "tko će se sa time zahebavat" stava. To je stvarno rijetkost u današnje vrijeme.

EDIT: Bilo bi nepošteno ne spomenuti i tubemana, koji kod starih lampaških radia odrađuje jednako dobar posao.

Potpisujem gore navedeno.
Bravo majstori!!! :clap: :clap: :clap:
cappucino

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned ruj 18, 2016 7:00 pm

prvo kale sto reci... :clap: samo bravo

drugo mali :text-offtopic:
meni (a mislim da nisam jedini) fale tubeman-ovi radovi...
trebali bi napravit peticiju da nam se vrati... :whistle:
Pao Pepeo

PostPostao/la pamook » Ned ruj 18, 2016 8:04 pm

podrzavam! :D
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja