Marantz PM-16

Marantz PM-16

PostPostao/la lobotomislav » Pon vel 06, 2017 3:02 pm

Pozdrav. Eto doslo je vrijeme da se mijenjaju kondenzatori na mom Marantz PM-16 pojacalu pa sam odlucio podijeliti s vama razmisljanja. Skinuo sam manual i radim popis kondenzatora i vidim da su uglavnom od ELNA-e. Buduci da ne zelim previse eksperimentirati sa ostalim brandovima (Nichicon, Rubycon, BG) idem naruciti originalne dijelove ili nasljednike (vidim da su neki modeli kondenzatora obsolete npr. ELNA Starget).

Pitanje je, da li netko tocno zna iz service manual-a o kojem se tipu elektrolitskih kondenzatora od ELNA-e radi jer neki osim podatka o kapacitetu i naponu ima i kod (vjerojatno se radi o SILMIC, SILMIC II, Cerafine, Starget, Tonerex, PureCap i sl.) pa svaki podatak je dobrodosao. Jedino sam za RA2 nasao product sheet i ispada da mu je RA3 nasljednik.
ARA
ARD
RBPA
RA2
ALD
BP
lobotomislav

Re: Marantz PM-16

PostPostao/la s@ki » Pon vel 06, 2017 3:29 pm

mislim da se zamaraš apsolutno nepotrebnim detaljima.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la lobotomislav » Pon vel 06, 2017 3:39 pm

Okay, to bi znacilo sto?
lobotomislav

PostPostao/la s@ki » Pon vel 06, 2017 3:47 pm

Inaće jako volimo znati tko nam je nov u našoj maloj zajednici i da će mnogi sa osmjehom na licu popratiti post predstavljanja s "dobrodošao " i pokojim smajlijem. Molim te nemoj nam uskratiti taj fetiš. ;)

Što se upita tiče, zašto misliš da je vrijeme da se mijenjaju kondenzatori? Zašto ne i koja druga potencijalno problematična komponenta?
Također, zašto ne želiš eksperimentirati sa xyz proivođačem? Što misliš da ćeš izbjeć i na čemu profitirati ?

Realno gledano, ako se primjerice neki elko napuhnuo ili ima 3 puta manji kapacitet i sl i onaj najobičniji iz chipoteke će biti bolji od tog neispravnog. Naravno da ćeš na skupljem uređaju ić s nečim provjerenim no apsolutno ne vidim zašto bi se netko gnjavio s nabavkom baš tog nekog konda koji se više ne proizvodi.
s@ki

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon vel 06, 2017 3:49 pm

Treba vidjeti mjesta svim tim kondenzatorima u šemi.Da li ima koji bipolarni koji ide na put signala,da li su samo za filtriranje napona napajanja i sl. Ja bi ti preporučio da slobodno izabereš Nichicon ili recimo Panasoni FC seriju. Pogledaj ovdje izbor http://www.tme.eu/hr/" target="_blank

Inače mogao si prvo pogledati ovaj dio foruma viewforum.php?f=3" target="_blank ;)
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la s@ki » Pon vel 06, 2017 3:51 pm

Khadgar , prema onom što čovjek piše nije dilema u tipu komponente(bipolarnom ili ne kondu i sl) već u potrebi da se nabavi upravo komponenta točno određenog proizvođača i serije.
s@ki

PostPostao/la lobotomislav » Pon vel 06, 2017 4:03 pm

Poanta mi je da previse ne kompliciram i filozofiram i da strpam unutra isti ili nasljednika toga tipa od ELNA-e jer kako i sami znamo eksperimentiranju nema kraja :-)
lobotomislav

PostPostao/la Master of disaster » Pon vel 06, 2017 4:52 pm

Mislim da ti pokušavaju reć da već kompliciraš previše. Bilo koji kondenzator iste vrste i tipa sa istim karakteristikima i da je nekog renomiranog proizvođača biti će dobar.
Dakle, popišeš, naručiš, ugradiš.
E, sad što je s@ki spomenuo, nije nužno da je potrebno samo kondiće izmjenit, pročešljaj ovdje na forumu teme refresha sličnih uređaja i steći ćeš dojam kakve i koje zamke te još mogu čekati.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

Vrati se na: Refresh starih uređaja