Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la joe dalton » Uto svi 21, 2013 11:05 pm

Schultz napisao:Osigurač se mora odabrati prema najslabijem elementu a taj je u ovom slučaju utičnica jer su sve schuko utičnice deklarirane na max 16A.

Da, ali to ne znaš dok ne izracunas nosivost kabela. ;)
Može se desiti da izracunas da ti 2,5 mm2 zbog uvjeta polaganja ne može podnijeti vise od npr. 13A. I sto onda?

Ali da se ne ponavljamo, 16A je savršeno dovoljno.
joe dalton

PostPostao/la Schultz » Sri svi 22, 2013 6:46 am

Ok. Slažemo se...

Samo moram naći negdje u tablicama odakle si izvukao i za koje je to polaganje za vodič od 2,5 mm2 ograničenje 13A. Pretopstavljam da misliš na pojedinačni vodič tipa P ili P/F?

Sad si me baš zainteresirao jer mi se u glavi vrti podatak od 15A do 19A.
To je meni osobno relatvno bitan podatak za svakodnevni rad i baš ću malo pozornije to proučiti. Samo da pronađem Westermanna ili Končara....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Schultz » Sri svi 22, 2013 7:06 am

Nisam izdržao...

Znači ovako:

Po Westermann-u a sukladno VDE 0100 T.523 strujna opteretivost izoliranog Cu vodiča nazivnog presjeka od 2,5mm2 ni u kom slučaju ne pada ispod 20A. To vrijedi za polaganje u cijev jednog ili više višežilnih vodiča. Al je na 15A u tom slučaju....

Pogledati ću još malo druge tablice...
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la joe dalton » Sri svi 22, 2013 7:39 am

Ma lupio sam iz glave. Nije za kabel u zidu. Moguce je za neke druge uvjete polaganja. Nemam katalog niti prirucnike pri ruci. Pricam opcenito. Ako inzistiras naći ću ti primjer.
joe dalton

PostPostao/la pamook » Sri svi 22, 2013 8:14 am

...Tom, mozes i nesto ovakvo napravit... pa poslije javis boljoj polovici - "grmilo je pa sam iskopcao TV, ti ga ponovo ukopcaj a ja ode na posao" :mrgreen: :lol:

naravno, ostavis samo jednu "aktivnu" :mrgreen:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la davorin » Sri svi 22, 2013 8:21 am

joe dalton napisao:Ma lupio sam iz glave. Nije za kabel u zidu. Moguce je za neke druge uvjete polaganja. Nemam katalog niti prirucnike pri ruci. Pricam opcenito. Ako inzistiras naći ću ti primjer.

Schultz napisao:Nisam izdržao...

Znači ovako:

Po Westermann-u a sukladno VDE 0100 T.523 strujna opteretivost izoliranog Cu vodiča nazivnog presjeka od 2,5mm2 ni u kom slučaju ne pada ispod 20A. To vrijedi za polaganje u cijev jednog ili više višežilnih vodiča. Al je na 15A u tom slučaju....

Pogledati ću još malo druge tablice...

Nemam nikakvih trenutno važećih normi, ali se sjećam davno pročitanih:
Kablovi za korištenje u kućnim instalacijama koji se polažu direktno na zid ispod žbuke su se generalno dijelili na one "plosnate" sa razmakom među vodičima u dvostrukoj izolaciji (PPR=pvc-pvc-razmak) i podnosili su 25-30% veće strujno opterećenje (zbog boljeg pojedinačnog hlađenja svakog vodiča, a srednji vod kod kabela sa 3 žile je bio onaj za uzemljenje koji se i nije grijao!) od "okruglih" kablova (PGP=pvc-guma-pvc) koji su trajno podnosili strujno opterećenje od 6A/mm2 (koji su bili upredeni unutar plašta i odvođenje topline im je bilo slabije). Tako je moguće da su se koristili i osigurači od 20A za PPR-kablove, a ne samo od 16A.
Sretao sam u praksi i "šuko" utičnice koje su imale deklariranu struju od 20A, iako dosta rijetko.
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Sri svi 22, 2013 8:42 am

pamook napisao:...Tom, mozes i nesto ovakvo napravit... pa poslije javis boljoj polovici - "grmilo je pa sam iskopcao TV, ti ga ponovo ukopcaj a ja ode na posao" :mrgreen: :lol:

:lol: :lol: Preludo. :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la Master of disaster » Sri svi 22, 2013 10:22 am

pamook napisao:...Tom, mozes i nesto ovakvo napravit... pa poslije javis boljoj polovici - "grmilo je pa sam iskopcao TV, ti ga ponovo ukopcaj a ja ode na posao" :mrgreen: :lol:

Auuuuu, već vidim kako stojim sa štekerom u ruci ispred zida i razmišljam na glas: -možda da uštekam u ovu utičnicu.....ili možda u onu....ali ako ipak uštekam u onu tamo onda će kabel lijepo padati...ili možda u onu tamo pa ide paralelno sa kabelom od cd-a...ili možda...

:lol: :lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la sonny » Sri svi 22, 2013 10:42 am

Kad krećemo u akciju uređenja dnevnog ?!? :lol:
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la audio kutak » Pon svi 27, 2013 10:49 pm

danas me poštar obradovao.... 4 kom 13DR7 su stigle...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
We Are DIY-erz...
audio kutak

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica