Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la davorin » Pon lip 03, 2013 10:07 pm

Nije! Pravi znak da je zrak u elektronki je bijeli ostatak na metaliziranom dijelu stakla (posljedica "geterizacije").
davorin

PostPostao/la joe dalton » Pon lip 03, 2013 10:11 pm

davorin napisao:Nije! Pravi znak da je zrak u elektronki je bijeli ostatak na metaliziranom dijelu stakla (posljedica "geterizacije").

Super. Nije da sam ih nešto skupo platio, ali svejedno. 2 komada "iz istog legla" jedna crne anode, druga "zahrđale" :)
Hvala na odgovoru!
joe dalton

PostPostao/la davorin » Uto lip 04, 2013 1:29 pm

audio kutak napisao:danas me poštar obradovao.... 4 kom 13DR7 su stigle...

Nisi se trebao radovati!
Danas sam ih izmjerio, a rezultate mjerenja objavi kad dobiješ paket.
Imali smo raspravu o kupnji 13DR7, pa su neki ustvrdili da je cijena koju NIK ima za njih prevelika. Ne znam koliko si platio ove elektronke preko eBay-a, ali će ukupna cijena na kraju biti sigurno viša! Sve elektronke rade, nema tragova korištenja, proizvođač je vjerojatno TUNG-SOL, ali izmjereni podaci su katastrofalni! Samo jedna elektronka je potpuno upotrebljiva, jedna na granici, a 2 elektronke nisu za korištenje! Zanimljivo je i to da niti jedna nema slabu emisiju i loš vakum!
davorin

PostPostao/la audio kutak » Uto lip 04, 2013 1:55 pm

davorin napisao:

Nisi se trebao radovati!
Imali smo raspravu o kupnji 13DR7, pa su neki ustvrdili da je cijena koju NIK ima za njih prevelika. Ne znam koliko si platio ove elektronke preko eBay-a, ali će ukupna cijena na kraju biti sigurno viša! Sve elektronke rade, nema tragova korištenja, proizvođač je vjerojatno TUNG-SOL, ali izmjereni podaci su katastrofalni! Samo jedna elektronka je potpuno upotrebljiva, jedna na granici, a 2 elektronke nisu za korištenje! Zanimljivo je i to da niti jedna nema slabu emisiju i loš vakum!

evo, to je moja prva pušiona na ebayu vrijedna spomena..... sada mi žao što sam dao seleru pozitivu.... ali, oni ionako ne garantiraju
da su one kvalitetne, samo da su stare i neupotrebljavane.... bar nije jako puno, nekih 120 kn ukupno...

svejedno ide mail seleru....

hvala Davorine, imaš piće, dva po izboru na moj račun

ali me poštar opet obradovao danas i sve je ok mada su na preklopnicima po par pinova bili spigani.. lijepo spakirano ali je letjelo po kutijici...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: audio kutak; Uto lip 04, 2013 1:59 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Uto lip 04, 2013 1:59 pm

Vjerojatno ću ih tek sutra poslati, ali spakovane su zajedno s izmjerenim podacima u istu kutiju u kojoj su došle.
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Uto lip 04, 2013 3:09 pm

Davorine, da ja pošaljem 3A5 RCA koje imam na tester? Ovako i onak mi još jedno vrijeme neće trebati, a isto su NOS NIB iz, navodno, 1950-ih. :) Hvala!

Edit:

što se tiče Cosmos Tocos potenciometra, kad bude gotov GM-70 amp, isprobat ću njega i par atenuatora, pa javiti iz prve ruke njegovu kvalitetu. Imam namjeru potegnuti i malo dublje u džep, pa kupiti i nešto tipa TKD potenciometar, a možda i Khozmo 'shunt type' atenuator, no, o tom potom :)
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Uto lip 04, 2013 3:32 pm

tom_hifi napisao:Davorine, da ja pošaljem 3A5 RCA koje imam na tester? Ovako i onak mi još jedno vrijeme neće trebati, a isto su NOS NIB iz, navodno, 1950-ih. :) Hvala!

Edit:

što se tiče Cosmos Tocos potenciometra, kad bude gotov GM-70 amp, isprobat ću njega i par atenuatora, pa javiti iz prve ruke njegovu kvalitetu. Imam namjeru potegnuti i malo dublje u džep, pa kupiti i nešto tipa TKD potenciometar, a možda i Khozmo 'shunt type' atenuator, no, o tom potom :)

Želim, u skladu s slobodnim vremenom, svima izaću u susret i pomoći, ali za dobro testiranje i mjerenje pojedine elektronke mi treba od 30-45 minuta! Za NOS elektronke mi treba i više, jer se moraju ostaviti na žarenju barem pola sata prije prvog mjerenja. Trenutno sam u vremenskom škripcu, pa za sada ne mogu prihvatiti takvu obavezu.
Moram trenutno, uz sve druge poslove, hitno izmjeriti, testirati i selektirati 40-ak mojih elektronki, što je sigurno posao za cijeli dan (i noć!). Za te svoje elektronke trebam čak i napraviti adapter, jer na testeru nemam ugrađeno takvo podnožje!
Elektronke 3A5 treba zbog točnosti mjeriti sa istosmjernim naponom grijanja, a ja na testeru imam samo izmjenične napone grijanja, pa bi i za njihovo mjerenje morao praviti vanjski adapter s pomoćnim izvorom DC-napona od 3V za grijanje.
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Uto lip 04, 2013 3:37 pm

Meni nije hitno, nikako. Uglavnom, ja sam pregledao (vizualno) sve elektronke i izgledaju kao da su jučer izašle iz tvornice. Moje, navodno, imaju i silver getter, no, to mi je manje bitno. Iznutra se sjaje, no, to opet ne mora biti pokazatelj ničeg.

Eto, kad stigneš, preporučam se za mjerenje, tim više što ih imam 10 komada. :)
tom_hifi

PostPostao/la micro » Uto lip 04, 2013 4:53 pm

davorin napisao:

Nisi se trebao radovati!

Da pitam , ja platio juce 5 x 12B4A tung sol , navodno testirane na B&K 747 testeru. Da li to nesto znaci ili samo macku o rep :mrgreen: .
link
http://www.ebay.com/itm/321137502212?ss ... 1497.l2649
micro

PostPostao/la davorin » Uto lip 04, 2013 5:38 pm

Ne mogu na to pitanje odgovoriti jer ne mogu takve podatke uspoređivati s ničim poznatim iz priručnika. Testeri koji mjere protok struje između K i G1 služe samo kao indikatori funkcioniranja, ali za točno stanje elektronke treba izmjeriti struje u zadanim uvjetima proizvođača (obično su to statički podaci, a ponekad i radni). Mjerenje strmine je relativno dobar pokazatelj stanja elektronke, ali kako nisu navedeni parametri testiranja, ne može se donijeti sud niti o tome.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica