Sony ST-A7B tuner

Re: Sony ST-A7B tuner

PostPostao/la tubeman » Ned sij 07, 2018 11:31 am

E... Sada pitaj koliko to košta :) :)
Uopće ne želim komentirati pristup zadatku i predanost kojom Ilimzn to radi.
Bilo bi ljigavo i posve nepotrebno :)

Dodajem svoj skromni komentar:
Prvo, moram ponovo izraziti duboko poštovanje prema firmi koja je to napravila.
Istina, radi se o divu koji kada želi, može napraviti što god hoće.
Možemo mi laprdati o engleskim, američkim, njemačkim i inim umotvorinama "patuljaka" koji pokušavaju pričama prodati svoje uratke, ali tolikoj sili znanja, tehnologije, iskustva i novca se nitko ne može oduprijeti.
Na stranu to što ih mnogi poznaju tek po masovnoj proizvodnji konzumnih proizvoda.
Kitovi ne žive tako da jedu tune nego plankton :)

To mogu potvrditi i sam budući je 3/4 mojih uređaja koje trenutno koristim proizveo SONY, i nikada nisam imao nikakvih problema s njima.
Neke imam i više od 30 godina :)
Nisu badava Međimurci osamdesetih imali mantru da "svaki Međimurec koji drži do sebe mora f hiži meti SONY televizora i f garaži Golfa dizelaša" :) :) :)

Šalu na stranu.

Ne bih uopće komentirao Ilimznovo "tvrdoglavo" inzistiranje na perfekcionizmu :)
To naravno podrazumijeva puno truda, znanja i ulaganja vremena pa i sredstava.
Što ćeš, takav je i moramo ga takvog trpiti :) :)

Radi se o uređaju negdje iz sedamdesetih (?) kada tehnologija još nije poznavala ništa kompleksnije od s današnjeg stajališta primitivne TTL i srodne tehnologije pa su uređaji koji su imali ambiciju korištenja digitalnog displeja bili vrlo komplicirani (što se vidi iz priloženog :) ).
To naravno nužno rezultira i s povećanom vjerojatnošću kvarova nakon dugogodišnjeg korištenja. Zašto nisu koristili metalizirane rupe (koje su u to doba već bile poznate) ne znam, pogotovo jer se radi o nesumnjivo skupim uređajima.
Vjerojatno nitko nije računao da bi se mogli ugrađivati u sondu Pioneer ili štogod slično pa da mora trajati 100 godina (mada je sada to već pola od toga :) )

Ono važnije na što bih se osvrnuo je onaj važniji dio uređaja, a to je prijemnik i stereo dekoder.
U to doba je nivo integracije bio takav kakav je bio pa su HA 1137W I HA1156W čipovi bili vrh produkcije.
Nekima će biti jasnije kada se spomene da je HA1137w japanska verzija CA1189, a HA1156 = MC1310, dakle "dnu", ili bolje rečeno početku integracije.
Zato je i razumljivo što su izbjegli kvadraturni detektor u MF pojačalu (HA1137W) i napravili svoj.

Praktički sva dobra svojstva tunera ovise o NF dijelu koji počinje s demodulatorom a završava s filterima u stereo dekoderu.
Klasični kvadraturni detektor zna imati dosta velika izobličenja koja se MOGU spustiti korištenjem višestrukih spregnutih titrajnih krugova kvadraturnog detektora, ali to očito SONY-jevim inženjerima nije bilo dovoljno dobro budući su htjeli koristiti "trikove" koje je Ilimzn već opisao.
Ali, NAJVEĆI problemi se događaju u stereo dekoderu i uzrokovani su s njegovim oscilatorima, posebno onim za 19kHz.
Tu se opet doskočilo na opisani način.
Postoji cijela nauka o stišavanju i pokušaju eliminiranja tih smetnji i šumova, od jednostavnih do vrlo kompliciranih.
Mnoge od njih su se počele koristiti tek iza nastanka ovog uređaja.
Vidim da su koristili i dvostruke filtere i u NF dijelu dekodera pa je vjerojatno i to razlog postignute kvalitete.
Ilimzn je negdje spomenuo tunere sa 7 ili 8 spregnutih krugova u tuneru za razliku od ovog koji ih ima manje (3 ili 4 ?).
To (pogotovo danas) i nije više toliko važno, pogotovo kod nas jer selektivnost (i osjetljivost) više nisu toliko značajni jer kod nas FM band nije toliko nakrcan sa stanicama.
Može se dogoditi tek tu i tamo problem kada je neki lokalac možda vrlo blizu frekvencije kakvog nacionalnog koji emitira s velikom snagom pa se "žderu", ali to nije dominantno.
Za razliku od toga, krajem sedamdesetih i osamdesetih FM stanice po Europi i Americi sve je vrvilo stanicama.

U svakom slučaju čestitam još jednom :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la cappucino » Ned sij 07, 2018 1:08 pm

Kao što su i ostali objavili, svaki je komentar suvišan osim:
Pohvale Ilimzn!
cappucino

PostPostao/la fixxxer » Ned sij 07, 2018 1:19 pm

Kuvam drugu kafu da nastavim čitanje. Svaka čast :clap:
fixxxer

PostPostao/la ilimzn » Ned sij 07, 2018 4:14 pm

Ponavljam, ovo je bila i kolaboracija, s jednim kolegom sa francuskog foruma. On je napravio plocice za frekvencmetar i display i osnovni nacrt velike APC ploce, ja sam ovaj zadnji skroz preradio i dao napraviti 10 komada u Kini. Sebi sam ostavio 2, i od njega dobio dva seta njegovih ploca, a njemu sam dao ostalih 8 APC ploca - ipak je covjek odradio lavovski dio posla, kao i puno pomogao svojim iskustvom oko raznih problema i kvarova na ovom primjerku. Zasto dva kompleta? E pa u spremistu je jos i bijeli primjerak ST-A7 (bez B na kraju) koji je izuzetno rijedak, na zalost ima ostecen poklopac i prednju plocu, no nista sto se ne bi dalo popraviti, uzevsi u obzir sto sam sve radio u dosadasnjim restauracijama. Njega ceka isti tretman kad jednom dodje na red.
Inace, nadomjesne ploce su 99% postivale original, sitne izmjene su samo tamo gdje su originalni dijelovi nenabavljivi ili postoji zamjenski chip koji npr. u slucaju referentnog oscilatora mijenja dva brojaca (jer su oba integrirana u novu verziju chipa), te mogucnost koristenja vec kalibriranog 10MHz oscilatora (metalna 'kantica').

Komentar na Tubemanov komentar - da, jedna od najfrapantnijih stvari je tko se uopce usudio otici shefu i predloziti ovakav proizvod, a da spomenuti ne uzme katanu i sasjece ga na pola :P
Kasniji uredjaji su bili jos koncepcijski kompliciraniji ali tu se vec koristila visoka integracija pa je kolicina elemenata potrebna za sve te funkcije poprilicno manja. Paradoksalno, ovaj je uredjaj zapravo prilicno jednostavan kad se sagleda mnostvo funkcija koje implementira, pogotovo digitalni dio - vrlo je optimiziran i neki pokusaj optimizacije pomocu kasnije generacije malo kompleksnijih TTL chipova ispada po broju chipova mozda 1-2 manje na 13, ne bas impresivno, ali s druge strane na cast inzenjerima koji su original odlicno optimizirali.
Iako se zapravo radi o tuneru s 4 'ganga', jer su dva u balansiranom mjesalu, koristi i 3 dvostruka keramicka filtera u medjufrekvenciji (ekvivalent 2 za sirokopojasnu i ukupno 6 za uskopojasnu nedjufrekvenciju). Kao sto kaze Tubeman, za danasnje stanje na terenu to je cak previse, vecina stanica koje slusamo je u zelji da nadglasa konkurente 'premodulirana' i curi u susjedne kanale, sto znaci da uporaba uskih filtera bilo u front endu ili medjufrekvenciji na kraju samo dovodi do izoblicenja demoduliranog signala.
Inace demodulator ima dvije spregnute zavojnice, a nakon toga ide prvo sirokopojasni audio filter (~70kHz), stereo dekoder sa svojom dodatnom diskretnom magijom kako je opisano, i nakon toga RLC audio filteri do 16kHz (sto je FM standard). Posebno su vodili racuna o finom podesavanju separacije stereo kanala i to posebno za sirokopojasnu i uskopojasnu medjufrekvenciju.

@Shultz - je, pase, ali na zalost je vec rezerviran i ide, od svih mjesta, u Finsku. U zamjenu dolazi jos jedan uredjaj koji ce vjerojatno tu poredstaviti kad vrijeme dozvoli, Sony TA-E88 (bijela verzija bez B na kraju) pretpojacalo, svakako jedno medju top 10 pretpojacala svih vremena. S druge strane, ovaj gore spomenuti ST-A7 mi jako dobro pase na bijelu verziju TA-F7 (bez B) koja stoji u ormaru.
Inace, oba su ta uredjaja u toj verziji izuzetno rijetki, mozda ih je do 100 komada po uredjaju na cijelom svijetu. Medjutim, paradoksalno, nabavio sam ih za vrlo nisku cijenu, prvenstveno zato jer su u oba slucaja prodavaci krivo napisali sto prodaju. Dako je TA-F7 postao TA-7F, a ST-A7 postao ST-S7, koji je skroz drugaciji uredjaj. Tako su efikasno izbjegli pronalazenje search funkcijom ali ne i ostro oko :)
ilimzn

PostPostao/la amater_total » Pon sij 08, 2018 1:47 pm

Ovo me sve skupa doslovno ostavlja bez daha.
Ne znam da li bih se više divio ogromnoj količini znanja, suradnjom s kolegom sa stranog foruma ili nevjerojatnoj predanosti i pedantnosti oko cijelog posla.
Pročitat ću post sigurno još jednom :D
Uglavnom-svaka čast i divim se...
amater_total

PostPostao/la ilimzn » Pon sij 08, 2018 10:15 pm

Heh, sad treba odraditi jos jedan isti takav samo s dodatnim trudom oko kozmetike :/
Bilo kako bilo, kad dodje na red, bit ce u nastavku ove teme.
ilimzn

Prethodni

Vrati se na: Refresh starih uređaja