CFA-izlazna pojačala

Re: CFA-izlazna pojačala

PostPostao/la Bepone » Pet svi 03, 2019 1:46 pm

kod ovakvih snaga i toroida za ispravljace, treba voditi racuna o saturaciji jezgre..gdje osim rasipnog polja oko trafa moze doci do mehanickih naprezanja, vibracija.... znaci sve napone pomnoziti sa 1.3 i naruciti toroid sa uvecanim naponima (primar ne za 230V, nego 300V, sekundar recimo ne 50 nego 65V ita ko dalje)
takav toroid je malo skuplji ali ce stvarati manje problema
Bepone

PostPostao/la dadod » Pet svi 03, 2019 1:47 pm

Gosha napisao:
dadod napisao:
Ovi djeluju jos bolje, ft 1,2GHz Cob 2pF. Jedino je napon malo nizi, pa pojacalo nebi trebalo napajati s vise od +-50V.

Ti tranzistori su namenjeni za RGB pojacavace kod CRT monitora.
Odlicni su i za izlazne pojacavace za generatore funkcija.
Primerci koje ja imam (a imam ih prko 100 kom) su skidani sa sasija monitora koji nikad nisu radili, dakle nekorisceni (propala fabrika a ostale sasije). U svakom slucaju ponecu ih na TF, pa kome treba tu su.

Svi takovi tranzistori pa i 2SA1382/2SC3503 su koristeni u CRT monitorima (i televizorima) ali kako CRT monitora vise nema nema ni proizvodnje tih tranzistora a bas su odlicni na nekim audio funkcijama.
dadod

PostPostao/la Bepone » Pet svi 03, 2019 1:48 pm

sto se tice volte, ja kad nesto trebam samo kod njih radim, vec 6,7 godina fixno,
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pet svi 03, 2019 1:49 pm

Gosha napisao:Ako ti vrsi posao, mogu ti poneti na TF neki par BFQ235A/BFQ255A original Philips.

BFQ235A-NXP.pdf

BFQ255-NXP.pdf

BFQ235A_BFQ255A.jpg

ok hvala na ponudi, cemo videt kako ce se situacija odijati sljedeci tjedan sa ovim BF
Bepone

PostPostao/la dadod » Pet svi 03, 2019 2:00 pm

djmilicic napisao:Da probaš prvo neku DC blokadu za toruse. Meni rešilo problem na 500VA torusu.
DC blocker SRB.pdf

Imam DC blokadu ali ne pomaze.
dadod

PostPostao/la dadod » Pet svi 03, 2019 2:03 pm

Bepone napisao:kod ovakvih snaga i toroida za ispravljace, treba voditi racuna o saturaciji jezgre..gdje osim rasipnog polja oko trafa moze doci do mehanickih naprezanja, vibracija.... znaci sve napone pomnoziti sa 1.3 i naruciti toroid sa uvecanim naponima (primar ne za 230V, nego 300V, sekundar recimo ne 50 nego 65V ita ko dalje)
takav toroid je malo skuplji ali ce stvarati manje problema

Ja sam kod Trafo u S. Nedelji narucivao transformatore na vecoj jezgri, recimo 400VA na jezgri 500VA i nije bilo problema.
dadod

PostPostao/la Bepone » Pet svi 03, 2019 2:11 pm

bitan je i tok , tj broj zavoja primara, ako racunaju toroid po 1.8T , ima premalo zavoja primara, taj moze saturirati kad se na njega spoji neki zesci ispravljac kao u ovom slucaju..
zato treba rec motacu da racunaju po manjem toku tj vise zavoja primara, tj vise zice tj skuplji trafo.. recimo na 1.3, 1.4T za toroid ..
a da se ne ulazi u prevelike polemike sa njima, jednostavno treba pomnoziti sve napone za 30% i onda ce racunati primar za 300V...biti ce vise zice, manji tok, mirniji trafo ..npr to je jedan od nacina za proc bez mehanickog vibriranja
Bepone

PostPostao/la tom_hifi » Pet svi 03, 2019 2:34 pm

Samo ti naruči u Sv. Nedelji. Josip Kedmenec zna što radi. Jedini mi je htio namotati 1000V na sekundaru toroida, s tim da je morao jezgru modificirati i još sam ga 'mučio' da bude 1.2T i slično. Ja samo od njih kupujem! Svaka preporuka.
tom_hifi

PostPostao/la dadod » Pet svi 03, 2019 3:47 pm

Bepone napisao:bitan je i tok , tj broj zavoja primara, ako racunaju toroid po 1.8T , ima premalo zavoja primara, taj moze saturirati kad se na njega spoji neki zesci ispravljac kao u ovom slucaju..
zato treba rec motacu da racunaju po manjem toku tj vise zavoja primara, tj vise zice tj skuplji trafo.. recimo na 1.3, 1.4T za toroid ..
a da se ne ulazi u prevelike polemike sa njima, jednostavno treba pomnoziti sve napone za 30% i onda ce racunati primar za 300V...biti ce vise zice, manji tok, mirniji trafo ..npr to je jedan od nacina za proc bez mehanickog vibriranja

Pa to u stvari dodje na isto, veci presjek jezgre mani magnetski tok, samo receno na drugi nacin.
dadod

PostPostao/la Bepone » Pet svi 03, 2019 3:53 pm

u teoriji to je istina, ali ako povecaju jezgru, automatski obicno smanje broj zavoja pa si na istom! :lol:
ali ako mota trafo proracunat za jezgru 400va i uzme jezgru za 500va onda je ok,
zato jer 400va ima veci broj zavoja na primaru nego sto bi imalo 500va pa je ukupni rezultat sa vecom jezgrom manji mag tok
iz par formula
tok fi= U/(4.44*f*N)
B=(fi) * S

uz obzir da se uobicajeno kod firmi ne optimizira trafo i po defaultu EI motaju na 1.25T (ja uzimam 1T)
C jezgre na oko 1.6T (1,3)
a toroidi oko 1.8T (1,3-1,4)

malo sam upilio ali nema veze neka ostane mozda se sta i kuzi ha ha
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika