Malo drugačiji AM detektor za stari radio

Malo drugačiji AM detektor za stari radio

PostPostao/la Ivor » Ned pro 29, 2019 7:19 pm

Kod starih radija na elektronke, AM detektor se izvedio na vrlo jednostavan način: Iza zadnjeg MF filtera dodana je jedna dioda, koja je ispravljala pojačani VF signal. Ispočetka je dioda bila u sklopu kombinirane elektronke (ABC1, EBL21, EBF...). Kasnije su se koristile germanijeve diode (AA..., OA...). Kondenzator vezan na masu se pobrinuo da odstrani ostatak VF napona i na izlazu je ostala čista NF modulacija. Takav detektor vrlo je jednostavan, ali polovica korisnog VF signala se gubi u nepovrat. :(
Zato sam pokušao sastaviti malo drugačiji AM detektor, koji bi iskoristio obe poluperiode VF signala. Rezultat je takav, kao da signal na antenskom ulazu ima praktično dvostruko veću amplitudu. :D Naravno, ovdje odmah stupa na scenu AGC, koji smanjuje pojačanje MF stupnjeva za odgovarajući iznos. Zato se razlika poznaje više kod slabijih signala na anteni, a relativno manje kod jačih, s obzirom na jednostavni detektor.
Utjecaj AGC se razlikuje kod različitih tipova prijemnika. U mnogim slučajevima se razlika između jednostavnog i "poboljšanog" detektora uopće ne opaža. Kod radija RR230 sam opazio očitu razliku. Zato sam, prilikom refresha jednog takvog radija, ugradio ovako izmijenjeni detektor.
Isprobao sam različite tipove detektorskih dioda. Od germanijevih, koje sam imao pri ruci, kao najbolja se pokazala AA134. Najbolji sam rezultat postigao sa Schottky diodama 1N5711.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Imam problem za svako rješenje
Avatar korisnika
Ivor
 
Postovi: 181
Pridružen: Sub ožu 16, 2019 12:27 pm
Lokacija: Buje

Vrati se na: Tweak

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju