NOVOSTI S BUVLJAKA (tech :) )

Re: NOVOSTI S BUVLJAKA (tech :) )

PostPostao/la Master of disaster » Uto ruj 08, 2020 6:04 pm

Nekada davno još sam išao u osnovnu školu u doba kada sam iz odbačenih televizija počeo vaditi izvučnike i igrati se sa njima, u gradu (na Korzu nedaleko Riječke banke) bio je dućan od Ei Niš-a (valjda), sjećam se da su prodavali njihove zvučnike, same drivere i zvučničke kiteve. U to doba tata se je igrao idejom o SAM - Dynaudio trosistemcu, a meni je u tom dućanu upalo u oči kit za trosistemac sa 12" (il 15") basom srednjetoncem (onaj model što ima svoju komoru) i onaj njihov visokotonac. Ti su mi se zvučnici urezali u sjećanje kada sam nešto godina poslje bio kod školskog kolege koji je imao baš te zvučnike (kit kupio i sastavio njegov tata). Nije to loše sviralo. Tada.
I u ponedjeljak mi zvoni telefon, zovu sa lo-fi buvljaka, čekaju me tamo neki veeliki zvučnici. I da! Ei niš :D doduše model sa dva 20 cm basa. Prljavi ali ok izgledaju, skinem mrežicu sa prvog, i stanje ok, na jednom basu oštećen ovjes, ali popravljivo, pogotovo što će relativno rijetko svirati, međutim drugi... katastrofa, srednjetonac uništen. I oba basa mjere beskonačan otpor... :evil:

1.JPG

2.JPG

3.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la SasaKC83 » Uto ruj 08, 2020 8:07 pm

Takve sam ja kupio u srednjoj za neke sitne pare. Prvi ozbiljni zvučnici u životu :dance:

Jel znaš kak se točno zovu? Srednjetonac ima onu svoju debelu metalnu komoru iza...?
SasaKC83

PostPostao/la Master of disaster » Uto ruj 08, 2020 9:36 pm

Da, srednjetonac ima takvu komoru. Radi se o modelu:

7.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la SasaKC83 » Uto ruj 08, 2020 10:00 pm

U sobi od 14 kvadrata smješteni u kutevima, znalo je bit gromoglasnog potresa. :twisted:

Uvijek sam se čudio kak drukčije sviraju na miniliniji u odnosu na stock plastične zvučnike, tada nisam razumio zašto. Onda sam se dočepao našeg HIFi časopisa, onog sa Passom X350 na naslovnici i onda je počelo... :lol:
SasaKC83

PostPostao/la tom_hifi » Sri ruj 09, 2020 5:41 am

SasaKC83 napisao:U sobi od 14 kvadrata smješteni u kutevima, znalo je bit gromoglasnog potresa. :twisted:

Uvijek sam se čudio kak drukčije sviraju na miniliniji u odnosu na stock plastične zvučnike, tada nisam razumio zašto. Onda sam se dočepao našeg HIFi časopisa, onog sa Passom X350 na naslovnici i onda je počelo... :lol:

Sa mini-linije na X350? :mrgreen: No shit da je odmah počelo? :lol:

Ali neminovno je da čovjek nakraju završi na lampama. :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la SasaKC83 » Sri ruj 09, 2020 7:26 am

Haha, pa da...

Maštovito ime iz najboljih dana jugo industrije - Hifi zvučničnička kombinacija --->>> H Z K :lol:

Baš me zanima kako bi mi danas zvučali...
SasaKC83

PostPostao/la Master of disaster » Sri ruj 09, 2020 8:03 am

Ne tako dobro kao nekada. :mrgreen: Ovaj jedan koji radi, ne zvuči dobro kao što se sjećam, e sad, može biti da su zvučnici izgaženi, skretnice... iako sve izgleda ok, ali kada sam ih (ga) slušao neki dan; bas je mekan i velik ali mu fali definicije, i ima neki problem u srednjetonskom-visokotonskom području, kao da srednji i visoki dobivaju isti signal, trebalo bi provjeriti skretnice i ožićenje, ovako se može reć da djeluje da ima potencijala... možda da zvuči pristojno. Ako uspijem nabaviti drivere koji fale svakako ću se poigrati sa njima, jer ih imam u dobrom sjećanju.
Master of disaster

PostPostao/la cappucino » Sri ruj 09, 2020 8:11 am

MOD, počekaj do popodne kad stignem doma...nekako mi se čini da imam bas drivere i to baš te koji ti trebaju. Morao bih "prekopati" gomilu da vidim što se skriva u njoj, ali pamćenje mi kaže da su na skladištu...
cappucino

PostPostao/la Master of disaster » Sri ruj 09, 2020 8:15 am

Mogu ja čekati i danima, nije žurba... :D
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Ned ruj 13, 2020 12:44 pm

Zove me neki da brat (neovisno o potrazi za Ei Niš driverima) da njegov prijatelj ima dva a možda i tri velika Ei Niš zvučnika za mene (čitaj za bacit ali, zna se tko ima neutaživu glad za smećem :lol: ). Naravno da mi treba, kakvo je to pitanje!?

Dolazi čovjek do mene ( da, da, dostavio ih je odmah, valjda da se što prije riješi svraba :lol: )sa dva fino zapakirana (ne tako velika, očito dvo sistemci) zvučnika. Kaže trećeg mora naći još.
Čim je otišao, odpakiram jednog, da unutra je driver kakvog tražim ali na kutiji piše 4Ohma.. ništa, spremanje i spavanje.
U petak skinuo bas, na njemu piše 8 Ohma! :D :dance: izmjerio otpor, stvarno, je osam Ohmski! Riješio baseve za trosistemce :dance: :dance: :dance: .
Bila je ljepa večer, pa rekoh, idem izvuć Sansuia i spojiti oba zvučnika da vidim kako to radi. I tako bješe...
Kutije ne rade loše, ali, imaju različit karakter zvuka. Hm, skinem mrežicu sa drugog zvučnika, a u njemu Riz driveri :lol: :lol: :lol: :lol:
Šit, nisam riješio drivere :lol:

119142168_2589471414697259_3206311562771247527_n.jpg
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica